3FM Serious Request

Een hele school werd verwoest door tyfoon Haiyan: "Toen we terugkwamen was er niets meer."

foto: Sander Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Een hele school werd verwoest door tyfoon Haiyan: "Toen we terugkwamen was er niets meer."

3FM-dj Wijnand Speelman reisde voor 3FM Serious Request: Lifeline samen met het Rode Kruis naar de Filipijnen. Daar ging hij ook langs bij een school in Tacloban, die first hand ervaring heeft met de verwoestende effecten van een tyfoon.

"Alles was verwoest"

Door de tyfoon Haiyan (2013) werd de San Jose Central School in Tacloban volledig weggevaagd. De school is inmiddels weer opgebouwd, maar deze ramp heeft een blijvende indruk gemaakt op leerlingen van de school: veel van de slachtoffers waren klasgenootjes.

Wijnand praat op deze school met Jemmy (leraar van groep 8) en Juliana en Lorenzo (leerlingen), die de tyfoon overleefden. Lorenzo: "Toen we terugkwamen was er niets meer. Ik zag een paar doden liggen, sommigen zonder handen of voeten. Alles was verwoest."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens het bezoek van Wijnand oefent de school een evacuatie. Hoe die verloopt zie je in de video hierboven!

Natuurgeweld

Door klimaatverandering komen er in de Filipijnen steeds vaker levensbedreigende natuurrampen voor, zoals overstromingen en orkanen. Mensen wonen vaak noodgedwongen in risicogebieden en hebben meestal geen middelen om zich te wapenen tegen dit natuurgeweld.

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis wil de gevolgen van deze natuurrampen zoveel mogelijk beperken. Door evacuaties te oefenen, het planten van mangroves en het uitdelen van klimaatbestendige zaden kunnen mensen zich sneller in veiligheid brengen en zich ook in de toekomst beter wapenen tegen verraderlijke weersomstandigheden en natuurrampen.

Voor €700 kan het Rode Kruis een waarschuwingssysteem plaatsen in een dorp. Zo'n systeem bevat bijvoorbeeld waterpeilmeters (om overstromingsgevaar te meten), een radiosysteem, noodhulpmaterialen en megafoons, maar ook de mogelijkheid tot het oefenen van evacuaties.

Bekijk alle reportages


Kom in actie

Met 3FM Serious Request: Lifeline komen we in actie om deze mensen te helpen. We kunnen natuurgeweld niet stoppen, maar de gevolgen ervan wél beperken. Kom in actie en red levens! Check 3FM.nl/SeriousRequest om meer te lezen over dit goede doel en te doneren.

Meer weten over 3FM SR18: Lifeline?

7 dingen die je moet weten over het nieuwe 3FM Serious Request
Ester en Cilrilo overleefden op wonderbaarlijke wijze orkaan Haiyan
De eerste beelden van Franks reis naar Zuid-Soedan
Elles' vader redde haar op 18-jarige leeftijd van een hartstilstand

Ster advertentie
Ster advertentie