3FM nieuws

Joost Klein bij Wijnand in de Ochtend: “Alle emoties kwamen los, het is heel bijzonder om dit te doen”

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Joost Klein bij Wijnand in de Ochtend: “Alle emoties kwamen los, het is heel bijzonder om dit te doen”

Na een drukke onthullingsdag van zijn Songfestival-inzending en 3FM Megahit ‘Europapa’, belt Joost Klein (vanuit zijn bed) met 3FM-dj Wijnand. Uitgebreid wordt “the man of the hour” en zijn nummer besproken. “Het is heel leuk wakker worden dit.”

Lubach

Joost blikt met Wijnand terug op gistermiddag, toen Joost aanschoof bij een speciale uitzending van de Middag Avondshow met Arjen Lubach. Tijdens die uitzending werd ‘Europapa’ voor het eerst ten gehore gebracht. “Alle emoties kwamen los, het is heel bijzonder om dit te doen”, vertelt Joost. Vlak na de uitzending met Lubach was het tijd om alle pers van antwoorden te voorzien. “Ik was niet per se zenuwachtig, maar dit is wel een once-in-a-lifetime-ervaring.”

Wijnand bestempelt ‘Europapa’ als een flinke oorwurm, en is benieuwd hoe lang Joost al op deze plaat heeft zitten broeden. Vorig jaar ging Joost met zijn vaste producer en vriend Teun de Kruif zitten, alias Tantu Beats. In zijn studio in Berlijn maakten zij wekenlang “echte Eurovisieliedjes”. Er werden maar liefst zeventig (!) liedjes gemaakt, waarvan ‘Europapa’ de allereerste en allerbeste was.

Studio

Joost beschrijft nog meer over het proces tijdens die studiosessies. “Er was een video op YouTube met alle Nederlandse inzendingen voor het Songfestival sinds 1955. Na uren research en daarnaar kijken, wilden we een track maken, waarvan wij dachten dat het vet zou zijn.”

Naast Tantu Beats heeft ook Donnie meegeholpen aan ‘Europapa’. Joost vertelt: “Tien jaar geleden gebruikte ik de website Rijmwoordenboek. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat Donnie veel sneller is dan die website. Soms belt hij mij, soms bel ik hem. Zodoende heb ik hem bij deze studiosessie opgebeld met de vraag of hij een paar landen en rijmwoorden wil opnoemen.” En direct kwam Donnie met een regel die het uiteindelijke nummer haalde: “Ik neem de benen naar Wenen.”

Boodschap

Volgens Wijnand is ‘Europapa’ zowel muzikaal als tekstueel geheel in Joost Klein-stijl. Op de vraag wat hij wil vertellen met deze plaat, antwoordt hij: “Het is een ode aan Europa, maar ook een brief aan mijn vader.” Zijn vader vertelde hem ooit dat de grenzen van landen ook door mensen zijn bedacht, dus dat Joost ook de wereld kan bedenken zonder grenzen.

Er ontstond ook wat ruis nadat het liedje op de streamingsdiensten stond. Daar staat de kleine, gevoelige outro als los nummer van ‘Europapa’ zelf. Hoe gaat Joost dit gedeelte van zijn inzending verwerken in de uiteindelijke liveshow? “Hele goede vraag, Wijnand! Ik ga nog niet al m’n troeven verspelen, wat vind je daarvan?” deelt hij grappend.

Aan het einde van het interview had Wijnand nog een kleine verrassing. Live in de uitzending verkondigde Wijnand tegen Joost dat ‘Europapa’ de nieuwe 3FM Megahit is en dat hij deze week extra vaak te horen is op 3FM!

Kijk hieronder het volledige interview met de Nederlandse Songfetival-inzending meteen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie