3FM nieuws

Hoe is het om blind of slechtziend naar een festival te gaan?

foto: RNIB
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het om blind of slechtziend naar een festival te gaan?

Het zijn normale struggles op een festival: je vrienden niet kwijtraken, schoon een dixie verlaten en 's nachts in het donker je tentje terugvinden zonder te struikelen. Het is vaak al moeilijk genoeg... Laat staan als je blind of slechtziend bent.

Buzzfeed sprak twee festivalgangers die ondanks hun handicap iedere zomer de grootste festivals afstruinen. Ook al is dat niet altijd even makkelijk... De zevenentwintigjarige Kirsty (hierboven met haar vriend) pakt ieder jaar haar backpack weer in om talloze festivals te bezoeken. In de zomer hoor je volgens haar zoveel mogelijk optredens af te gaan, en waar doe je dat beter dan op een festival? Klein detail: ze is bijna helemaal blind.

Struggles in de modder

"Het is niet altijd even makkelijk om je weg door de modder te vinden als je blind bent," geeft ze toe. "Maar de sfeer en alles wat erbij komt kijken maakt het goed." En ook niet onbelangrijk: iedereen is vriendelijk en blij. "Wanneer ik per ongeluk tegen iemand aanstoot, kijken ze er niet eens van op en dansen de mensen gewoon lekker door."

Haar vriend begeleidt haar van plek naar plek en beschrijft wat er allemaal op het podium gebeurt en wat de artiest bijvoorbeeld aan heeft. "Vroeger vond ik het vervelend dat ik niet zag wat er op het podium gebeurde, maar inmiddels realiseer ik me dat het uiteindelijk allemaal om de muziek draait."

Kirsty en Nicky

Nicky (32) merkt dat andere festivalgangers vaak niet eens doorhebben dat ze slechtziend is. "Pas als ze mijn stok zien realiseren ze zich het en dan zijn ze altijd heel behulpzaam. Die stok is trouwens heel handig maar soms ook erg lastig. Als het regent blijft hij continu in de modder hangen..."

Wc's en scheerlijnen

Ons lijkt het meest lastige om naar de wc te gaan. Niet ieder festival heeft de beste faciliteiten... "De dixie's zijn vaak heel donker dus ik neem altijd een zaklamp mee en mijn stok. Daarmee kan ik in ieder geval een beetje lokaliseren waar ik moet gaan zitten."

Nog zo'n dingetje zijn de haringen en scheerlijnen op de camping... "Had ik eindelijk een struikelvrije route gevonden werden er de volgende ochtend weer allemaal tentjes geplaatst. Kon ik opnieuw beginnen, haha."

Meer aandacht

Beide dames vinden dat er meer aandacht zou moeten komen voor blinde en slechtziende mensen op een festival. De focus ligt nu voornamelijk op de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel. Wat natuurlijk ook erg belangrijk is. "Een begin zou zijn om de festivalboekjes aan te bieden in audio of braille. Het lijkt misschien als iets kleins, maar het zou voor veel mensen een hoop schelen."

Ster advertentie
Ster advertentie