3FM nieuws

Wat zijn de decortrends op festivals deze zomer?

foto: Wildeburg
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de decortrends op festivals deze zomer?

Sommige festivalbezoekers willen meer dan een dikke line-up. Ze willen fantasierijke decors, spannende kronkelende weggetjes en kleurrijke speeltuinen vol opblaasbare unicorns.

Als je warm wordt van dit soort festivals kun je je hart ophalen in Nederland. Er zijn er genoeg. Ik vroeg me af wat deze zomer de trends zijn op het gebied van festival-aankleding en trok meerdere experts aan de mouw.

Een verhaal vertellen

Koen Steger ontwerpt decors voor festivals (Thuishaven), theater en tv. Heb je iets meegekregen van het veelbesproken decor van Zomergasten? Nou, dat is een creatief hersenspinsel van Koen en zijn compagnon. Volgens Koen willen festivals van nu een verhaal vertellen.

"Festivals worden steeds meer een beleving. We kiezen een duidelijke richting. Wie zijn we en welk verhaal willen we vertellen? Bezoekers stappen op een festival uit hun normale leven een verhaal in en dat zie je in alles terug."

Het verhaal dat een festival wil vertellen wordt niet alleen doorvertaald naar het podium, maar ook naar de bar, het lichtplan en de toiletten. Alles en iedereen staat in dienst van het verhaal.

Het organische en technologische festival

Qua sfeer ziet Koen twee typen festivals: het organische (veel hout, gerycled materiaal, planten, dynamische opstellingen) en het technologische (led schermen, veel licht en rook, strakke vormen, muziek en lichtshow lopen sync). Beide richtingen blijven nieuwe dingen ontdekken en ontwikkelen zich verder.

"De verhalen worden steeds dieper uitgewerkt waardoor en meer contrast ontstaat tussen festivals."

Twee soorten festivals

Als je het zwart-wit wilt stellen, ziet ook Sijmen Stronks van Kultlab (Wildeburg, Into The Woods en Lepeltje Lepetje) twee soorten festivals: het houtje-touwtje 'oh wat hebben we er een gezellige en mooie bende van gemaakt'-festival versus het strakke festival, zoals Awakenings of Dekmantel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

VERSUS

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bezoekers verrassen en inspireren

Op een festival wil je bezoekers inspireren en verrassen, vindt Sijmen.

"Dat kan bijvoorbeeld door mensen uit hun comfortzone te halen. Als ik naar mijn eigen leven kijk is alles zo prestatiegericht. Op een festival stap je daar even uit en mag je weer spelen."

Het gevoel van vrijheid is essentieel voor de festivals van Kultlab. Het zijn speelparadijzen waar je als bezoeker sámen met de organisator bouwt aan het festival.

"Op onze festivals is veel te zien, maar er is óók veel te doen. Interactie is belangrijk. Schmink en die kwallen-paraplu's [haha, zie foto hieronder, red.] zijn daar een goed voorbeeld van. Je geeft de bezoeker knutselmateriaal en ze gaan vanzelf aan de slag."

Omgeving bepaalt beleving

Het gevoel van vrijheid creëeren is niet altijd even makkelijk. Tijdens het organiseren van een festival loop je tegen allerlei regeltjes aan. Kultlab week voor Wildeburg bijvoorbeeld uit naar een afgelegen locatie waar een 24-uurs programmering mogelijk is, dat bijdraagt aan het gevoel van vrijheid, en dus de totaalbeleving van het festival. Mariska Berrevoets van Grasnapolsky bevestigt het belang van de locatie.

"Wij steken heel veel tijd in de details en dat begint eigenlijk bij onze locatie: Radio Kootwijk. Het eerste radiozendstation van Nederland herbergt een verhaal. In de omgeving, de plek, de architectuur, de natuur, de geschiedenis."

Het programma van een festival is essentieel, maar de omgeving bepaalt de beleving.

"Het is een wereld van verschil of je je favoriete artiest in een bos ziet tijdens de ondergaande zon, in een afgelegen loods met bijzondere lichteffecten of bijvoorbeeld in een oud zenderpark op de Veluwe terwijl je door de ramen de sneeuwvlokken naar beneden ziet dwarrelen over een uitgestrekte heidevlakte. Hoe meer details je toevoegt, hoe completer het plaatje en dus de ervaring voor je publiek."

Even in een andere wereld

Elk festival vertelt zijn eigen verhaal en werkt dat steeds meer tot in de puntjes uit. De totaalbeleving is essentieel en beperkt zich niet alleen tot het decor. Het is terug te voelen in de interactie met de bezoeker, het gevoel van vrijheid en de perfecte locatie. Over alles is nagedacht zodat jij even uit je dagelijkse bestaan (sleur) kan stappen en je in een hele andere wereld waant waar je je verbonden voelt met het festival en elkaar.

Ster advertentie
Ster advertentie