3FM nieuws

Eerste keer Zwarte Cross? Met deze tips van ervaren Crossers overleef je het!

foto: Bullet-Ray van Olphen
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste keer Zwarte Cross? Met deze tips van ervaren Crossers overleef je het!

Ga jij dit weekend voor het eerst naar de Zwarte Cross? Dat is als je erover nadenkt best bijzonder, het muziek en motorcross-festival in de Achterhoek is namelijk het grootste muziekfestival van Nederland waar jaarlijks zo'n 240.000 bezoekers naartoe trekken. Maar, voor alles is een eerste keer. Wil jij zeker weten dat je goed voorbereid het weekend ingaat? Check dan deze tips, ingestuurd door ervaren Crossers!

1. Bier, bier en... bier!

Pils, goudgele rakkers, spa geel, gerstenat, ook wel: BIER! Je beste vriend op donkere én lichte dagen. Deze tip komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Het essentiële onderdeel van bijna ieder festival, en dat is niet anders op de Zwarte Cross. Zo zegt ervaren Crosser Loes treffend: "Genoeg bier drinken!" en daar sluiten vele andere binnengekomen tips zich bij aan.

foto: Bullet-Ray van Olphen

2. Maar ook: Nozem

Als Zwarte Cross-maagd heb je mogelijk nog nooit van Nozem gehoord. We halen even de beschrijving van de website erbij: "Nozem is de turbo van jouw party. Dit power-serum helpt festivals, evenementen, kroegen en huisfeestjes naar een genadeloze apotheose." Dat klinkt goed!

Gepresenteerd in een verpakking dat doet denken aan motorolie vind je de Nozem Olie, en dat is dus een drankje wat de producent zelf als volgt omschrijft: "Nozem Oil smaakt nergens naar, want Nozem Oil is uniek!". Maar iets verderop wordt er toch een poging gedaan de smaak te omschrijven: "Ontsteek de smaakexplosie van friszure citrus, gloeiende chilipeper en prikkelende cafeïne."

Zo zegt Crosser in hart en nieren Sammie: "Veel nozem drinken, zonder smering alles naar de tering!"

3. Geen witte kleding of schoenen

Ook punt 3 voelt logisch, als je ooit überhaupt een festival hebt mogen bezoeken in je leven. Maar, voor de Zwarte Cross misschien wel een nog relevantere tip. Meermaals is de tip ingestuurd: geen witte schoenen, geen slippers, en alsjeblieft geen witte kleding. Zwarte Cross wordt natuurlijk vaak vergeleken met modder, de échte Cross-liefhebber is dan ook niet vies van een beetje viezigheid.

4. Leer de taal

En met de taal, bedoelen we natuurlijk een woordje Achterhoeks. Hier zijn de meningen overigens wel over verdeeld. Waar John zegt: "Leer een woordje Twents!", en ook Lize vindt: "Een beetje Achterhoeks moet je wel kunnen!", vindt Crosser Moniek juist: "Wil je het leuk houden dit weekend? Doe dan gewoon geen enkel accent na!"

De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden, leer zeker een woordje Achterhoeks, maar doe het wel met respect zonder dat je iemand belachelijk maakt. Voor wie er nog geen kaas van heeft gegeten, een aantal instapzinnen:

  • Poar neem'n: een biertje drinken
  • Joa joa: reactie op een nogal ongeloofwaardig verhaal
  • Antrap'n: weggaan: alsof je je brommer aantrapt
  • Sloerig in de rakker: je slecht voelen, brak zijn
  • Høken: feesten, lol maken
  • Brommers kiek'n: een smoes om weg te lopen van de groep en te kunnen zoenen

5. Gedraag jezelf & wees lief voor elkaar

In lijn met het puntje 'respect' hierboven, vallen eigenlijk meerdere ingestuurde tips. "Iedereen is je vriend" zegt Hannes, "Lekker lullen met iedereen, go with the flow" zegt Alice, en "Jezelf zijn & gedragen" zegt Herman. De samenhorigheid op de Zwarte Cross is uniek, dus gedraag jezelf er ook naar. Een regel die eigenlijk dagelijks van pas zou moeten komen, maar laten we daar dit weekend in ieder geval mee beginnen.

Ook Zwarte Cross heeft over dit onderwerp deze week nog een belangrijk statement uitgebracht waarin ze aangeven dit jaar nog harder op te treden tegen vandalisme, seksueel (grens)overschrijdend gedrag, racisme, homofobie en vrouwonvriendelijkheid: "We vinden het iedere editie weer geweldig om de saamhorigheid te zien: hoe men elkaar helpt, een biertje aanbiedt – zelfs aan vreemden! – en zich als voortreffelijke gasten in de Achterhoek gedraagt". Laten we dat volhouden!

6. De motorcross

Dit is natuurlijk hetgeen wat Zwarte Cross uniek maakt: de motorcross! De Zwarte Cross is het grootste motorcrossevenement ter wereld. En ook op de crossbaan geen onzinnige hokjesgeest, maar bizarre klassen waarin amateurs in zelfgebouwde voertuigen de baan over schieten afgewisseld met serieuze motorsport door echte wereldkampioenen. Zorg dus zeker dat je dit goed meepakt dit weekend!

foto: Ben Houdijk

7. Laat het over je heen komen & geniet!

En tot slot: laat alles over je heenkomen en geniet! Er is geen festival als de Zwarte Cross, en er gaat genoeg zijn om je ogen bij uit te kijken. Laat alles over je heenkomen en ga er vooral heel erg van genieten!

Zwarte Cross x 3FM

Dit weekend barst de Zwarte Cross weer los in het mooie Lichtenvoorde en met 3FM hoef jij als thuisblijver niets te missen. Op de hoogte blijven van de muziek, interviews en andere sfeerverhogende zaken? Tune in via 3FM.nl/live, volg ons op Instagram en TikTok en mis niets!

Ster advertentie
Ster advertentie