3FM nieuws

Zwarte Cross-taal voor beginners

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwarte Cross-taal voor beginners

Het is weer tijd voor de Zwarte Cross! En het zou zomaar eens kunnen dat het je eerste wordt na twee jaar corona-stilstand of dat je zoveel knaldrang hebt dat het een extra toevoeging is aan je festivallijst. Voor de mensen die niet uit de buurt van Lichtenvoorde komen: een klein lesje Zwarte Cross-taal van een vaste cross-ganger.

Poar neem'n

Een biertje drinken. Eventueel omdat je een lastige dag hebt gehad met wat problemen. Voorbeeld: Ruud vertelt zijn vrienden dat hij een zware dag heeft. Zijn vriend Jasper pakt een biertje en zegt: "Probleem'n? Poar neem'n!"

Joa joa

Een reactie op een ongeloofwaardig verhaal. Dit wordt vooral gebruikt wanneer je iemand niet gelooft. Voorbeeld: Ruud vertelt zijn vriendengroep dat hij gisteren tot 06:00 uur heeft gefeest. De rest gelooft hem niet en reageert met: "joa, joa."

Antrap'n

Dit betekent weggaan alsof je je brommer aantrapt. ook wel gebruikt als "de paling inpakk'n". Voorbeeld: Ruud wil naar zijn tent, dus kondigt hij zijn vertrek aan: "Jonks, ik trap 'm aan. Ajuus!"

Sloerig in de rakker

Brak zijn of je slecht voelen. Eventueel door de alcohol-inname van de avond ervoor. Voorbeeld: Ruud heeft op de vrijdag iets teveel gedronken. 's ochtends zegt hij meteen: "Poah, ik bun sloerig in de rakker."

Brommers kiek'n

Een smoes om weg te lopen van de groep en te kunnen zoenen. Voorbeeld: Ruud heeft een prima kandidaat gevonden om mee te zoenen. Hij geeft aan bij Jasper: "Wi-j bunt brommers kiek'n"

Høken

Feesten! Bier zuipen en dansen op een feest. Voorbeeld: Ruus wil graag iets dichter bij de band staan en de tent afbreken met z'n vrienden. Hij zegt: "Ik ga høken, bu-j d'r bi-j?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwarte Cross 2022

Voor iedereen die erbij is dit weekend: Goodgoan! Ben jij dit weekend niet in Lichtenvoorde te vinden maar wil je het wel volgen? Dat kan met 3FM!

Ster advertentie
Ster advertentie