3FM nieuws
KRO-NCRV

ALS-patiënt Anjo voert zijn laatste gesprek met 3FM-dj Wijnand

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. ALS-patiënt Anjo voert zijn laatste gesprek met 3FM-dj Wijnand

Heel Nederland leert Anjo Snijders, 42 jaar en ALS-patiënt, tijdens 3FM Serious Request kennen als bevlogen actievoerder voor Stichting ALS Nederland en als een echte familieman. Sinds het Glazen Huis is er een bijzondere vriendschap tussen 3FM-dj Wijnand en Anjo ontstaan. Inmiddels is de situatie van Anjo dusdanig verslechterd dat hij heeft besloten zijn eigen einde te kiezen met behulp van euthanasie. Dat moment is vandaag. Voordat Anjo afscheid neemt, wilde hij zijn laatste gesprek bij Wijnand in de ochtendshow voeren.

"De rust is er"

Op de vraag hoe het met hem en zijn gezin gaat, vertelt Anjo: "Rustig. Het is de afgelopen weken een rollercoaster van emotie geweest, met heel veel pieken en heel veel dalen, heel veel mooie momenten en heel veel mooie herinneringen ophalen met elkaar. Maar de rust is er. Ik heb er vrede mee, het is het beste alternatief. Ik heb 6,5 jaar de tijd gehad om mijzelf daarop voor te bereiden. Maar ik weet ook dat als ik nu niet uitstap, dat het leven echt ondragelijk veel slechter gaat worden."

Op dit moment doet alleen het hoofd van Anjo het nog: "Ik heb net voor de uitzending nog aan de beademing gehangen om ondersteuning te krijgen. Je hoort aan mijn stem dat het einde van de zin moeilijk gaat. Mijn nek is dusdanig verzwakt geraakt in de afgelopen periode, dat de dingen die ik met mijn armen kan maar kort lukken. Dus tien á vijftien minuten kan ik iets doen met mij armen en daarna moet ik rust houden. Lopen zit er al een hele tijd niet meer in. Dus traplopen, autorijden, dat gaat allemaal niet meer. Wat ik wel kan is nadenken, praten en een beetje met mijn hoofd en nek bewegen. Daar houdt het al gauw op."

Alles voor het laatst vandaag

Wijnand vraagt hem of hij er nu erg bij stilstaat dat hij vandaag alles voor het laatst doet. Anjo: "Af en toe, maar het is heel stom hoe je hoofd werkt. Nu was ik vanochtend nog aan het bedenken hoe ik een bepaald knutselproject zou willen doen. En dan bedenk je bij jezelf dat het nooit zal gebeuren. Maar daar heb ik vrede mee. Dat had ik in december nog niet, dat is echt in de laatste periode gekomen. Dat de rust er is, die ik hoopte dat ik zou hebben op het eind."

Quote

"Het gaat er niet om wat je meeneemt, maar om wat je achterlaat. Wees een beetje lief voor elkaar. Zorg voor een ander, zorg voor elkaar. Dan laat je de wereld mooier achter dan dat je hem gevonden hebt."

Anjo Snijders

Check hier het hele gesprek met Anjo:

Speciale verrassing voor Anjo

Wijnand verraste Anjo op zijn beurt met een bijzonder live-optreden van Chef'Special, waarbij zij het nummer 'Speed Of Light' speciaal voor Anjo en zijn gezin speelde. Het nummer is belangrijk voor hen geworden, mede door de tekst die gemaakt lijkt te zijn voor Anjo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Animatiefilm voor kinderen van ALS-patiënten

In aanloop naar 3FM Serious Request maakt Wijnand Speelman een reportage met Anjo en zijn vrouw Sascha. Toen Anjo de diagnose ALS kreeg, waren hun kinderen twee en zeven jaar oud. Maar hoe leg je jonge kinderen uit wat ALS is? Om het aan hun kinderen, maar ook aan alle andere kinderen uit te leggen, wilden ze een beelden verhaal creëren waarin duidelijk wordt wat de ziekte inhoudt. Na een oproep op social media krijgen ze contact met filmmakers uit Hollywood.

In de animatiefilm, die vervroegd in Nederland in première is gegaan, verbeeldt een robot waarbij de lampjes één voor één uitgaan het aftakelingsproces van ALS-patiënten. Anjo heeft die première gelukkig mee kunnen maken, maar de internationale première gaat hij helaas niet meer meemaken. De plannen daar voor zijn groots: na de première is het plan de animatiefilm in te sturen voor de Oscars.

Meer informatie over de animatiefilm van Anjo, genaamd LUKi & The Lights, vind je in dit artikel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie