3FM nieuws
BNNVARAVPRO

Bestaan er sektes in Nederland?

  1. Nieuwschevron right
  2. Bestaan er sektes in Nederland?

Na het nieuws over een Duitse sekte vragen 3FM-dj's Frank van der Lende en Eva Koreman zich af hoe het ervoor staat met sektes in Nederland. Zijn er eigenlijk sektes in Nederland? Ze bellen erover met schrijver Frank Krake, die het boek Hannelore schreef over een meisje dat is opgegroeid binnen een sekte.

Zijn er sektes in nederland?

Je hoort in de media niet veel over sektes, en al helemaal niet over Nederlandse sektes. Frank Krake legt uit hoe dat kan: "Als je in een sekte zit, ben je als de dood om er iets over te zeggen. Je bent bang om gestraft te worden. Als je er eenmaal uit bent, heb je zoveel ellende meegemaakt dat je er niet trots op bent." Daardoor lijkt het alsof er in Nederland geen sektes zijn. Het tegendeel is helaas waar: "In Nederland hebben wij meer dan 84 sektes waar we vanaf weten. Dan heb ik het nog niet eens over alle sektes die in het duister blijven," vertelt Frank. "Als je het over sektes hebt denken mensen: jaren '80, Amerika, een stel gekken. Dat is zo niet waar. Het is hier, het is nu, het is om ons heen. Het is overal."

Wat is een sekte?

Maar wat is dan het verschil tussen gewoon een gezellige club en een sekte? Frank heeft veertien kenmerken van een sekte opgesteld om dat onderscheid te kunnen maken. Hij benoemt er een aantal:

  • Wij/zij denken. In een sekte wordt je wijsgemaakt dat de sekte het bij het juiste eind heeft, en dat de 'boze buitenwereld' je alleen maar kwaad wil doen.
  • Afnemen van identiteit. "Als iemand zijn naam verandert, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Een nieuwe identiteit aannemen is het begin van het einde," waarschuwt Frank.
  • Het creëren van slaaptekort en honger. "Met weinig slaap en eten zijn mensen kwetsbaarder en kan je ze makkelijker dingen wijsmaken."

Waarom zou je bij een sekte gaan?

Van een afstandje denk jij waarschijnlijk dat je er nooit in zou trappen, maar in een sekte belanden kan iedereen overkomen. "Het zijn heel vaak mensen met een goede opleiding, goede baan," vertelt Frank. "Het is niet zo dat de sekte-slachtoffers mensen zijn die al in de goot liggen." Je zit dan ook niet van de ene op de andere dag in een sekte. "Langzaam raak je in dat web verstrikt en snijd je de banden met je sociale omgeving door," legt hij uit. "Je gaat steeds verder op in die groep waar je met open armen opgevangen wordt. Het is echt een warm bad waar je in terecht komt. Zonder dat je zelf doorhebt nemen ze je geest over en wordt je afhankelijk van zo'n groep. En dan kan je niet meer terug."

Wat kan je het beste doen als je vermoedt dat iemand om wie je geeft wordt opgenomen in een sekte? "Het belangrijkste is dat je de deur niet voor diegene dichtdoet. Laat weten dat die persoon nog altijd bij je terecht kan. Die mensen zien vaak geen uitweg meer."

Bekijk het hele gesprek met Frank Krake hier:

Ster advertentie
Ster advertentie