Naar homepage
3FM nieuws

Hoe word je artiestenmanager en begin je je eigen label?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe word je artiestenmanager en begin je je eigen label?

Manager van Kensington en eigenaar van indielabel Snowstar Records: Cedric Muyres is het allebei en daar kwam hij over vertellen bij Vera On Track.

Druk leven

Dat klinkt als een druk leven, dus Vera is eigenlijk wel benieuwd hoe zijn week er dan eigenlijk uit ziet. Cedric: "Het grootste gedeelte van mijn werktijd ben ik heel saai aan het mailen en aan het bellen. Ik heb een kantoor, maar ben ook heel veel op pad". Cedric werkt met veel artiesten die vooral 's avonds aan het werk zijn, maar hij probeert zelf wel een normaal ritme aan te houden.

Een van die artiesten is Kensington, waar Cedric dus ook manager van is. Maar wat doe je als manager dan precies? Cedric: "Het is vooral het begeleiden van de carrière, maar ook het maken en uitvoeren van het plan daaromheen. Artiesten willen doelen stellen en behalen, dus ik maak samen met hen een plan." In het geval van Kensington stond dat plan vol met een clubtour, AFAS Live en Ziggo Dome. En dat is allemaal maar mooi gelukt.

Van neuropsychologiestudent naar labelbaas en manager

Een eigen onafhankelijk label oprichten en manager worden van Kensington, hoe komt zoiets precies samen? Cedric richtte al tijdens zijn studie Snowstar Records op, maar ging er pas na zijn afstuderen full time mee aan de slag. Cedric zag veel potentie in Kensington en in 2007 brachten zij de EP Youth uit onder Snowstar Records: een omslagpunt voor het label.

Cedric leerde veel door af te kijken bij andere labels en door "maar gewoon te doen". Hij moest van alles regelen rondom de EP en boekte ook de shows, want een boeker was er niet. Eigenlijk was hij al allerlei management taken aan het uitvoeren. Cedric: "Ik heb toen uitgesproken dat ik geen boeker wilde zijn, maar de rest eigenlijk wel heel leuk vond. Toen ben ik officieel manager van de band geworden."

Ik ben altijd die guy geweest die shit ging uitzoeken en het dan maar gewoon ging doen.

Wat hij dan gestudeerd heeft? Cedric: "Neuropsychologie. Ik was altijd bezig met muziek, maar onder het mom van: je moet wel geld kunnen verdienen en een diploma halen, heb ik dit gestudeerd. Toen ik het papiertje binnen had, ben ik mij meteen fulltime op m'n eigen label gaan storten".

Gezonde concurrentie

Tegenwoordig is het heel laagdrempelig om je eigen muziek uit te brengen, vanuit je slaapkamer zo op het internet. Je hebt als artiest dus in principe geen label meer nodig, maar wat betekent dit voor labels? En wat is de functie van een label dan nog anno 2019?

Cedric: "Een hele belangrijke functie van een label is curatorschap. Als jij een artiest van een bepaald label interessant vindt, is de kans groot dat je de andere artiesten die daaronder vallen ook tof vindt." Cedric snapt dan ook eigenlijk niet dat er niet veel meer labels zijn, want gezonde concurrentie is eigenlijk wel goed voor de Nederlandse muziekindustrie.

Ben jij van plan om een eigen label te starten? Vooral doen, want je bent volgens Cedric van harte welkom in de Nederlandse muziekindustrie.

Ster advertentie
Ster advertentie