3FM nieuws

Dit was Bevrijdingsdag 2022

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit was Bevrijdingsdag 2022

Op Bevrijdingsdag wordt de vrijheid gevierd en zoals ieder jaar wordt dat gedaan met verschillende bevrijdingsfestivals door het land heen. De Ambassadeurs van de Vrijheid Donnie, Fresku, Suzan en Freek en Duncan Laurence in een helikopter over Nederland, van bevrijdingsfestival naar bevrijdingsfestival. 3FM-dj's Eva, Timur en Sander zijn daar ook aanwezig en zullen verslag doen van verschillende festivals.

De hele dag kun je Bevrijdingsdag live volgen op 3FM, via social media en via deze liveblog.

10:50 uur: Sander en ambassadeur Donnie: "Het is heel bijzonder"

Een van de Ambassadeurs van de Vrijheid is Donnie. Sander, ook wel Heli Hoogie genoemd vandaag, gaat met hem mee in de helikopter en sprak hem. "Je moet genieten van je vrijheid en datgene wat er gebeurt in Oekraïne laat zien dat de vrijheid niet vanzelfsprekend is", zei Donnie.

Video niet beschikbaar

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

12:45 uur: Touchdown in Zwolle

De helikopter maakt de eerste stop in Zwolle! De tot 'Heli Hoogi' omgedoopte Sander Hoogendoorn bereikt samen met ambassadeur Donnie het eerste bevrijdingsfestival van de dag. Dit is ook waar het bevrijdingsvuur bijna wordt aangestoken en de vlaggen gehesen in het gezelschap van veteranen.

Sander loopt ondertussen rond op het festival en ziet dat de sfeer er al goed in zit: "Officiële momenten worden afgewisseld door gezelligheid en goede muziek, dit is waar Bevrijdingsdag om draait: bewustzijn waar we het voor doen maar ook vooral heel veel lol hebben met een klein pilsje!".

Video niet beschikbaar

13:40 uur: Eva en Duncan Laurence in Den Bosch

Voordat Eva straks de helikopter instapt met Duncan Laurence richting Zuid-Holland, doet de 3FM-dj nog een rondje op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch. Net als in Zwolle, is het al reuze gezellig op het Brabantse festival. In Den Bosch vindt vandaag namelijk de landelijke start plaats, waar niemand minder dan de minister president het vuur gaat aansteken, en Duncan Laurence straks het muzikale programma aftrapt.

Op het festival loopt Eva Arjan tegen het lijf, het bestuurslid van stichting Bevrijdingsfestival Brabant: "Het is heel erg belangrijk om stil te staan bij onze vrijheid, we zien - jammer genoeg - een paar honderd kilometer ten oosten van ons dat het geen vanzelfsprekendheid is en dat we daar keihard voor moeten strijden."

Video niet beschikbaar

foto: Ben Houdijk

14:15 uur: Ambassadeur Fresku staat op het podium in Den Haag

15:52 uur: Eva en Duncan Laurence bespreken docu

Na een landing in de verkeerde stad, kwamen 3FM-dj Eva Koreman en Duncan Laurence toch aan op de plek van bestemming. In het busje onderweg naar het Bevrijdingsfestival bespreken ze de documentaire waarin Duncan zit.

Hij ging samen met Historicus Klaus Müller op zoek naar vergeten verhalen over de vervolging van de LHBTIQ+-community in de Tweede Wereldoorlog. Duncan: "het komt zo hard binnen, omdat er nu nog steeds mensen zijn die niet worden geaccepteerd om wie ze zijn".

Video niet beschikbaar

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

19:40 uur: Timur en Suzan & Freek in Assen

3FM-dj Timur mocht vandaag mee in de helikopter bij Suzan & Freek. Hun laatste stop is Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen. "Het is hier geweldig en de sfeer is zo goed," vertelt Timur aan Vera in Hilversum. "Suzan & Freek staan nu op de achtergrond hun laatste liedje te spelen. Maar er zijn nog honderden mensen voor de ingang die naar binnen willen." Waarna de bijdrage ineens een beetje uit de hand loopt terwijl er mensen zowaar over de hekken springen en Timur ze achterna gaat. Je ziet het hieronder.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie