3FM nieuws

Nederland is een diva rijker: MEROL

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland is een diva rijker: MEROL

MEROL speelde gisteren een van haar drie uitverkochte shows in Paradiso. Met nummers als 'Lekker Met De Meiden' en 'Hou Je Bek En Bef Me' wist ze in een mum van tijd beroemd (en misschien een heel klein beetje berucht) te worden in Nederland. MEROL is het alter ego van Merel, dat overloopt over van zelfspot en parodie. Maar het is inmiddels meer dan een typetje en na zondagavond is het duidelijk: MEROL is een diva. Eentje om rekening mee te houden.

>> MEROL staat op #10 in de 3FM Live List 2019!

Parel

Paradiso loopt langzaam vol met meiden (en jawel, ook jongens) vanuit heel Nederland, waar het enthousiasme al vanaf druipt tijdens het voorprogramma. Zodra de muziek stopt, de lichten uitgaan en de zaal stilvalt, kleurt heel Paradiso een paar seconden later lila. Er wordt gejuicht, maar dat schiet nog een octaaf verder de lucht in als er twee halfnaakte adonissen uit de coulissen wandelen, op weg naar de enorme schelp op het midden van het podium. Ze tillen 'm open en onthullen de parel van de avond: MEROL! Als een echte diva zet ze de eerste noten in van een van haar eerste nummer ‘Ik Wil Een Kind van Jou’.

Toen ze dit nummer begin 2018 uitbracht, was het misschien moeilijk voor te stellen dat de grote zaal van Paradiso het een jaar later zou meezingen. Maar het is snel gegaan voor MEROL. Door haar catchy 80’s synthpop te verrijken met herkenbare en grappige teksten heeft ze de harten van het Nederlandse publiek rap weten te veroveren.

Feest der herkenning

Al snel is het duidelijk dat het een goed feestje wordt. Met het inzetten van 'Borderline' gaat het publiek helemaal uit hun dak en ondanks dat MEROL het publiek een spiegel voorhoudt, voelt niemand zich belachelijk gemaakt. Iedereen die hier aanwezig is heeft dezelfde dosis zelfspot als MEROL en daarom wordt het een feest. Een feest der herkenning.

Halverwege de show krijgt MEROL ondersteuning van een liveband, waar ze uiteindelijk de meest recente hit 'Hou Je Bek en Bef Me' mee rockt. Het nummer deed een hoop stof opwaaien, maar niemand in het publiek voelt de gene en roept massaal dat je gewoon je bek moet houden en een potje moet beffen.

De fans zijn er allemaal natuurlijk om mee te blèren met de grote hits, maar krijgen ook een aantal nieuwe nummers voorgeschoteld die minstens net zo raak zijn. Nadat de band van het podium af loopt ("Wat zijn ze lekker he?") ploft MEROL neer op de schelp, slaakt een zucht en zegt: "Zo, even helemaal niets". Om vervolgens onder hevig gejubel haar nieuwe track te spelen met deze veelgebruikte uitdrukking als titel.

Mystery Guest

Halverwege gaat het even mis. MEROL neemt uitgebreid de tijd om uit te leggen dat ze vaak comments leest over haar achterwerk. Die zou te klein zijn of zelfs helemaal ontbreken. Dan start de muziek en zingt ze zelfverzekerd "Maar dat boeit me geen reet!" Het publiek staat uiteraard meteen weer op zijn kop en juicht, ook omdat MEROL naar de coulissen kijkt. Waar niemand uitkomt.

De boel wordt opnieuw ingestart en gelukkig gaat het dan wél goed: Bokoesam springt het podium op om mee te doen aan hun nieuwe samenwerking, 'Geen Reet'. MEROL weet door haar zelfspot weer iets positiefs van het negatieve te maken en snoert alle reaguurders voor eens en altijd de mond.

Drie keer, ja

Voordat ze knallend afsluit met de instant klassieker 'Lekker Met De Meiden' zingt ze in het licht van de telefoons een kleine, openhartige prelude. Het is allemaal natuurlijk erg snel gegaan en daarbij komt ook een hoop onzekerheid bij kijken. "Misschien ben ik wel een eendagsvlieg, misschien blijf ik wel hangen en blijf ik hier voor iedereen. Maar hoe het ook zal gaan... Ik heb wel drie keer uitverkocht... drie keer uitverkocht... drie keer uitverkocht... sorry wat? Drie keer uitverkocht… Sorry, ik versta het gewoon even niet goed... DRIE keer uitverkocht in Paradiso gestaan!"Ster advertentie
Ster advertentie