3FM nieuws

Willem bewijst waarom hij op #2 van de 3FM Live List staat!

  1. Nieuwschevron right
  2. Willem bewijst waarom hij op #2 van de 3FM Live List staat!

"Ik ben dankbaar. Er is liefde" spreekt Willem een ramvol Tivoli Vredenburg toe halverwege een emotioneel optreden in Utrecht. Het is het laatste optreden van de 'Man In Nood'-tour en vanavond bewijst Willem waarom hij op de 3FM Live List van 2019 staat.

Warm bad

Het is klokslag 9 uur wanneer de lichten van de grote zaal in Tivoli Vredenburg in Utrecht dimmen en er een minutenlange loop van de intro van 'Man In Nood' start. Er komt veel geluid vanuit de zaal, maar zodra Willem het podium op loopt, verandert het geroezemoes in een gigantisch applaus. De zaal weet wat voor verhaal Willem vanavond komt vertellen en door welk dal hij is gegaan. Gehuld in een wit gewaad is de rapper zichtbaar geëmotioneerd door het warme bad waar hij in stapt en trapt hij het optreden rauw en scherp af:

Mijn eigen huis verlaten, slaap bij vrienden op de bank. Probeer muziek te maken, maar het voelt als onder dwang

Na het stoppen van The Opposites belandde hij in een zwart gat met depressie, geldproblemen en zelfs suïcidale gedachten. Hij verwoordt het in zijn super persoonlijke album en maakt het tijdens zijn optreden alleen nog maar persoonlijker. Geen voorprogramma's of toegift; vanavond vertelt Willem een verhaal. Zijn verhaal.

Visueel spektakel

Wat vooral in het oog springt is het gigantische LED-scherm dat het podium vult. Bij iedere track verschijnen er visuals die naadloos op zijn teksten aansluiten. Het krachtige samenspel tussen licht, kleur en beeldmateriaal geeft een extra dimensie aan de tracks en dompelt je onder in de zoektocht van Willem naar de hoop in de wanhoop. Die combinatie zorgt ervoor dat je geregeld ademloos en met een brok in je keel naar het optreden zit te kijken.

Aan beide kanten van het podium staat een toetsenist en en percussionist die het optreden voorzien van extra ondersteuning. De muziek krijgt daardoor net dat extra beetje energie en levendigheid om de hele grote zaal van TivoliVredenburg te raken. De stem van Willem is krachtig, helder en oprecht, waardoor het verschil tussen het geluid op de plaat en live nihil is. Hij schakelt naadloos van zang naar rap en 'spoken word’ en zorgt ervoor dat de teksten extra hard binnen komen bij het publiek.

Zonder adempauzes speelt Willem twaalf nummers moeiteloos achter elkaar en werkt het strak geregisseerde script netjes af, maar nooit voelt het alsof Willem een lijstje afwerkt. Tijdens Vallende Sterren stapt hij even uit zijn rol en freestylet hij over zijn band met Big2. Ook deelt hij rake klappen uit naar de huidige hiphopscene. Hij eindigt bijna als een soort gospelpredikant.

‘Can I get an Amen?’

Yes, you can Willem!

Liefde

De liefde vanuit het publiek wordt nu eindelijk beantwoord als hij even een moment neemt om zich tot het publiek te richten en zijn dankbaarheid uit.

Je ziet aan alles dat Willem zich qua live performance heeft laten inspireren door wereldacts als Kendrick Lamar, Frank Ocean, Vince Staples en Kanye West. Maar niets voelt als een rip-off, omdat hij de ballen heeft om zich kwetsbaar op te stellen en een persoonlijke verhaal te vertellen. Willem levert met zijn ‘Man In Nood’-show een ongeëvenaarde show af en legt de lat hoog voor alle Nederlandse hiphopacts.

3FM Live List

De show in TivoliVredenburg was helaas de laatste show van de Man In Nood tour. Gelukkig hebben we naast Willem nog 9 andere live-acts geselecteerd die je zeker moet checken dit jaar. Check de hele 3FM Live List 2019 via www.3fm.nl/livelist !

Ster advertentie
Ster advertentie