3FM nieuws

Dit is het verhaal achter Tame Impala's 'Currents'

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het verhaal achter Tame Impala's 'Currents'

Het artwork van platenhoezen is vaak veel meer dan zomaar een foto of illustratie. Je staat er waarschijnlijk niet altijd gelijk bij stil; je wilt natuurlijk als eerste genieten van de nieuwe muziek. Toch zal het je verrassen welke verhalen er achter een albumhoes zitten zoals bij Currents van Tame Impala.

Currents van Tame Impala betekende in 2015 de grote doorbraak van frontman Kevin Parker en zijn band. Op het album staan grote hits als 'Let It Happen', 'The Less I Know The Better' en ''Cause I'm A Man'. Ver voordat die tracks waren zoals we ze kennen, was Parker al bezig met de vormgeving van het album. De zanger wilde muzikaal gezien een album maken waarbij hij het geluid van synthesizers uit de jaren tachtig over drumbeats van de jaren zeventig kon leggen. Die zelfde vibe wilde hij ook overbrengen op het artwork van de plaat, maar staat vooral symbool voor de gedachte achter de muziek.

Benzine

Parker schakelde de hulp in van de Amerikaanse kunstenaar en muzikant Robert Beatty. De zanger had al een concept in zijn hoofd en stuurde een voorbeeldje mee naar Beatty. Tegen Vice vertelt de kunstenaar dat hij ondanks het voorbeeld van Parker wel veel creatieve vrijheid kreeg: "Ik kreeg destijds een hele uitgebreide briefing van Kevin. Qua muziek kon hij nog niet veel meer laten horen dan een paar ruwe mixen. Maar door zijn voorbeeld en verhaal merkte ik al snel dat hij doelde op een hoes die gebaseerd is op vortex shedding en turbulent flow oftewel de manier waarop een stroming van lucht of vloeistof langs een object glijdt."

Yes, I'm Changing

Kevin Parker vertelt in een interview met Under The Radar dat het album gaat over een persoon die dicht bij je staat en een verandering ondergaat. Om het nog even iets lastiger te maken wordt het verhaal vertelt vanuit de ogen van die persoon. Kortom: de plaat gaat over verandering. Snap je 'm nog? Mooi! Iedere track heeft daarnaast ook nog eigen artwork gekregen. Als je die naast elkaar legt zie je dat de ijzeren bol heel langzaam door verschillende stromingen (currents) verandert in een diamant! Kijk nu je deze info hebt nog eens naar de tracklist van het album... Mind is blown!

Meer van deze verhalen?

Check deze Explained-artikelen dan eens en kom erachter wat The Hunger Games met de Foo Fighters te maken hebben en waarom Nothing But Thieves een link heeft met Japanse keramiek.

- Explained: Foo Fighters - Sonic Highways
- Explained: Nothing But Thieves - Broken Machine

Ster advertentie
Ster advertentie