3FM nieuws

Hoe kan het dat muziek altijd herinneringen oproept?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan het dat muziek altijd herinneringen oproept?

Muziek kan een heel belangrijk aspect van je leven zijn. Het is niet alleen ontspannend of juist motiverend, muziek kan een grote invloed hebben op je brein. Het kan je namelijk, met slechts een paar tonen, terug teleporteren naar die eerste keer dat het op de radio kwam. Zo kun je bijvoorbeeld die eerste zoen, je eerste keer uit of je gehele basisschooltijd weer aan je voorbij zien flitsen als je Ch!pz hoort (niet dat je dat nu nog opzettelijk zou draaien, maar toch).

De link tussen muziek en herinneringen is al door verschillende instellingen onderzocht en hieronder vind je een aantal belangrijke conclusies.

Ouderen

Muziek is een krachtig middel en dat geldt al helemaal voor de ouderen in onze samenleving. Je zou denken dat, naarmate er meer tijd verstrijkt, de herinneringen van vroeger ook zullen vervagen. Toch is dit niet helemaal waar. Als je ouderen laat luisteren naar popmuziek uit hun jeugd, zien we dat ze hier nog veel over weten. Ze vertonen ook sterkere emotionele reacties bij deze oude muziek in vergelijking met muziek die later in hun leven populair werd. De ontdekking van deze drie researchers uit Illinois was het begin van groter onderzoek naar de links tussen muziek en herinneringen.

Leuk feitje nog: ouderen en jongeren waarderen de popmuziek 'uit hun tijd' allebei even veel. Popmuziek is dus echt voor iedereen, we hebben allemaal goede herinneringen aan de muziek uit onze jeugd. Misschien is het wel een goed idee om Nicki Minaj's 'Anaconda' uit de buurt te houden van je oma. Dalijk twerkt ze haar heup nog uit de kom.

Muziek en Alzheimer

Wat ook heel bijzonder is om te zien, is dat muziek zelfs mensen met zware alzheimer kan helpen. Deze man leeft helemaal op als hij muziek van vroeger hoort.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muziek is... dansen en autorijden

Muziek roept dus herinneringen op, maar wat voor herinneringen dan? Hier gingen een paar onderzoekers uit Californië achteraan. De twee activiteiten die het vaakst herinnerd werden? Dansen en autorijden. Niet zo heel gek, aangezien die dingen negen van de tien keer inderdaad hand in hand gaan.

Tot op de straatnaam aan toe wisten mensen waar bepaalde tracks hen aan herinnerden. Op sociaal gebied werd muziek vooral verbonden aan vrienden en partners. Zie je jezelf dus losgaan op Katy Perrys 'Firework' met je vrienden, of komt die eerste zoen in de auto met 'My Life Would Suck Without You' op de achtergrond weer helemaal terug als je Kelly Clarkson hoort? Troost je dan, je bent echt niet de enige!

De emoties die worden opgeroepen door muziek zijn voornamelijk positief. Mensen voelden zich dankzij de herinneringen die de muziek opriep veelal vrolijk, jeugdig en nostalgisch. Mocht je je down voelen, kun je dus best eens proberen wat muziek van vroeger op te zetten. Misschien dat een lekkere rammer van Green Day het klusje wel klaart.

It's all in the details

Het laten horen van muziek zorgt ook voor levendigere en meer gedetailleerde herinneringen. Muziek activeert ons brein op plekken waar andere belonende prikkels dat ook doen. Wanneer muziek wordt gebruikt bij het beleven van nieuwe dingen (en dus het aanmaken van nieuwe herinneringen) kan muziek een positief effect hebben op de latere kwaliteit van die herinneringen. Misschien dat leren met muziek dus toch niet zo'n slecht idee is! Nog een extra feitje: vrouwen herinneren zich niet alleen meer door de muziek, ook herinneren zij dingen gedetailleerder dan mannen!

Dus welk nummer brengt jou terug? Zie je jezelf als tiener nog losgaan op 'Say My Name' van Destiny's Child? Cruise je weer lekker over de A2 met 'Africa' van Toto? Of denk je weer terug aan je eerste liefde als 'Yellow' van Coldplay voorbijkomt? Welk nummer dan ook verantwoordelijk is voor jouw flashbacks, het is duidelijk dat muziek bijzondere effecten op ons brein heeft die nog lang niet allemaal onderzocht zijn. Tot nu toe zijn ze in ieder geval allemaal positief, en dat klinkt ons als muziek in de oren.

Ster advertentie
Ster advertentie