3FM nieuws

Onderzoek: muziek is hét perfecte middel tegen slapeloosheid

  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: muziek is hét perfecte middel tegen slapeloosheid

Wij mensen zijn wezens die nou eenmaal gebaat zijn bij slaap. We hebben het nodig om normaal te functioneren, maar ook simpelweg om niet een complete randdebiel tegen anderen te zijn. Er is dan ook niks ergers dan insomnia. Dat eindeloos naar je plafond staren, de juiste positie vinden voor je lichaam en maar blijven malen in je hoofd. Maarrrrr er is een antwoord: muziek.

Natuurlijk zullen de meningen hierover verschillen. In slaap vallen met muziek op de achtergrond... Is dat nou zo chill? Nou, je moet misschien ook niet de nieuwste Queens Of The Stone Age opzetten, maar er is wel degelijk wetenschappelijk bewezen dat muziek helpt.

Noradrenaline

En dat heeft alles te maken met noradrenaline. Dat is een neurotransmitter en stresshormoon die jou wanneer het in overvloed voorkomt, euforisch, opgewonden of bijvoorbeeld angstig maakt, maar bij gebrek ook heel depressief. Veel noradrenaline zorgt er dus voor dat de emoties die je voelt, en de stemming waarin je bent op een extra waakzaam en alert niveau plaatsvindt. Enthousiasme en geluk leiden tot een euforische of opgewonden stemming, maar ben je bang dan wordt je ook extra angstig.

De gouden truc

Slapeloosheid gaat dan ook vaak gepaard met een overvloed aan noradrenaline. Je bent enorm alert, je gedachtes draaien overuren en je lichaam reageert op elk klein dingetje. Probeer dan maar eens in slaap te komen. Wetenschapper en musicus John Powell heeft onderzoek gedaan naar hoe het luisteren van relaxende muziek voordat je in slaap valt enorm helpt met het naar beneden halen van je noradrenaline level. "Als je voordat je naar bed gaat 45 minuten naar een relaxende playlist luistert, vermindert dat je noradrenaline level waardoor je makkelijker in slaap zal komen."

Maar wat is relaxende muziek? Dat zal voor veel mensen verschillen. Misschien zijn het 'De Vier Jaargetijden' van Vivaldi, maar als jij lekker kalm wordt van de nieuwste Queens Of The Stone Age dan moet je dát vooral lekker kiezen. Weet je het nou allemaal niet zo goed? No problemo! Wij hebben deze playlist hieronder voor je die perfect is voor een ontspannende avond. Dus zet de lijst op, maak je hoofd leeg en duik daarna pas je bed in. Je zal slapen als een roosje!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie