3FM nieuws

Kippenvel door muziek? Dan ben je emotioneler!

  1. Nieuwschevron right
  2. Kippenvel door muziek? Dan ben je emotioneler!

Krijg je ook zo'n kippenvel van je favoriete muziek? Dan is de kans groot dat je meer emoties voelt dan iemand die geen kippenvel ervaart. Mensen met kippenvel hebben namelijk betere verbindingen in bepaalde gebieden van hun hersenen. Heavy!

Wordt het 'Make You Feel My Love' van Adele, 'The Sky is a Neighborhood' van de Foo Fighters of ga je toch voor 'Pain' van The War on Drugs? Welke plaat je dan ook kiest, wekt 'ie kippenvel bij je op of niet? Als dat zo is dan ervaar je muziek anders dan je niet-kippenvel-hebbende buurman.

I got chills. They're multiplying!

Het nieuws komt uit een onderzoek van Matthew E. Sachs, Robert J. Ekkism, Gottfried Schlaug en Psyche Loui. Als je kippenvel ervaart reageer je waarschijnlijk anders op muziek dan de rest. Ook is het zo dat hoe meer kippenvel je ervaart, hoe beter bepaalde delen van je hersenen seintjes geleiden. Deze hersendelen zijn geassocieerd met psychologische opwinding. Klinkt ingewikkeld! Maar in principe is het zo dat kippenvel dus wijst op 'heftigere' reacties op muziek. Oh the feels!

Zoveel emoties

Hoe zit die link dan tussen kippenvel en emoties? Nou.. kippenvel wijst er dus ook op dat die bepaalde hersendelen groter zijn, wat betekent die bultjes op je arm wijzen op grotere capaciteit voor emotionele reacties. Toch blijft muziek voor iedereen, want in de basis raakt het ons natuurlijk allemaal, kippenvel of geen kippenvel!

Of je haren nou overeind gaan staan van muziek of niet, feit blijft dat iedereen anders reageert. Is muziek iets voor op de achtergrond of word je compleet meegesleept met je favoriete ballad? Wat het ook met je doet, muziek is en blijft awesome! Gewoon blijven dansen dus.

Ster advertentie
Ster advertentie