3FM nieuws

De pijnlijke waarheid achter de katten van Taylor Swift en Ed Sheeran

  1. Nieuwschevron right
  2. De pijnlijke waarheid achter de katten van Taylor Swift en Ed Sheeran

Taylor Swift's katten zijn haar leven en ook Ed Sheeran plaatst regelmatig een foto van de zijne. Dankzij de twee artiesten zijn Scottish Fold-katten razend populair. De hangoortjes, grote ogen en het platte snuitje vallen in de smaak bij een hoop mensen. Maar dat schattige uiterlijk heeft volgens dierenartsen ook nadelen...

Scottish Fold

De Scottish Fold is een kat met een platte snuit en hangoortjes. Hoe onschuldig het katje ook kan kijken, de reden achter zijn schattige looks is een stuk minder onschuldig. De kat krijgt hangoortjes door een mutatie in het kraakbeen. Hierdoor kunnen zijn oren niet omhoog staan. Taylor Swift is crazy van deze katten, ze neemt Dr. Meredith Grey en Detective Olivia Benson overal mee naartoe. Ze krijgt miljoenen likes, want mensen zijn wild van de beestjes. Ook Ed Sheeran is dol op de poezen, zijn Fold-kat Calippo komt vaak voorbij op zijn Instagram-pagina.

"Je fokt dieren met een handicap"

Dierenartsen waarschuwen mensen die overwegen een Scottish Fold te kopen. Frederieke Schouten is dierenarts en werkzaam bij de organisatie Dier en Recht. "Het werkt nu eenmaal zo dat wanneer een grote artiest als Ed Sheeran een dier promoot, meer mensen deze willen kopen. Kijk bijvoorbeeld naar het mopshondje, hoe vaker je deze ziet, hoe meer mensen deze willen. Dat is erg zorgelijk in het geval van de Scottish Fold."

Frederieke legt uit wat er allemaal mankeert aan het katje: "De kat heeft flapoortjes, dat vinden mensen schattig. De flaporen krijgt hij vanwege een aandoening aan het kraakbeen. Naast dat hij last kan krijgen van zijn oren, heeft hij ook op andere plekken pijn, omdat deze aandoening in zijn hele lichaam zit. Zo kan hij last krijgen van zijn gewrichten, dit kan zorgen voor ontstekingen en kreupelheid. De dieren slapen heel veel, waarschijnlijk komt dat door gewrichtspijn. Je fokt eigenlijk gewoon op dieren met een handicap omdat je vindt dat het er schattig uitziet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mandy kocht twee Scottish Fold-katten door Taylor Swift

De 27-jarige Mandy heeft zelf twee Fold-poezen. Die zijn niet goedkoop, 800 à 900 euro leg je neer voor zo'n beestje. "Ik wilde al een lange tijd een kat", vertelt Mandy. "Toen ik Meredith, de kat van Taylor Swift, op social media zag, was ik meteen verkocht. Zijn mooie uiterlijk maakte me meteen nieuwsgierig. Inmiddels heb ik er zelf twee, een Scottish Fold en een Highland Fold. Het zijn hele sociale en lieve katten."

Mandy is op de hoogte van de lichamelijke klachten waar de katten mee te maken kunnen krijgen. Mocht het fokken van de Scottish Folds verboden worden, dan zou Mandy daar wel achter staan: "Als het daadwerkelijk nodig zou zijn dan snap ik dat wel. Een dier hoeft niet te lijden omdat een mens zo'n kat wil." De katten van Mandy hebben naar eigen zeggen nergens last van. "Beide katten hebben een stamboom, daar hebben we bewust voor gekozen. Ze hebben nog nooit lichamelijke klachten gehad."


De twee katten van Mandy

"Zonde dat Taylor en Ed de dieren promoten"

Dierenarts Frederieke heeft video's gezien waarop baasjes ook zeggen dat de dieren geen pijn hebben. "Maar dat is absoluut niet waar. De dieren hebben wél pijn. Het is alleen niet altijd zichtbaar, of juist wel, wanneer het dier kreupel loopt." De 36-jarige Taylor Swift-fan Dennis heeft ook een Fold. "Je merkt wel dat hij wat stijfjes is en na een sprong last heeft van zijn pootje. Verder is het lastig te zien of hij pijn heeft."

De dierenarts vindt het zonde dat Taylor en Ed de dieren promoten. "Als je weet dat je effect hebt op mensen, dan zou je daar echt wat beter onderzoek naar moeten doen. Je krijgt de kans een goede boodschap door te geven, doe dat dan ook. Je weet dat mensen achter je aan gaat lopen en ook zo'n kat willen."

Mocht je dus overwegen ook een Scottish Fold-kat te nemen, denk dan nog effe extra goed na over die beslissing!

Ster advertentie
Ster advertentie