3FM nieuws

Concertje pakken? Dat doen Billie, Ariana & Lewis steeds bewuster!

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Concertje pakken? Dat doen Billie, Ariana & Lewis steeds bewuster!

Elke artiest doet wel eens mee met een charity concert of een actie op social media. Tegenwoordig komen er steeds meer (jonge) artiesten ook tijdens hun eigen tours in actie. Van klimaat tot politiek en mental health: je kunt anno 2019 je inner activist helemaal loslaten tijdens een avondje muziek kijken!

Groen is goed

Vanochtend was het concert van Billie Eilish in de Ziggo Dome binnen luttele minuten uitverkocht. Dat betekent dat zo'n 17.000 mensen volgend jaar haar show gaan zien en daarmee ook in aanraking komen met de Billie Eilish Eco Village, een plek waar bezoekers meer te weten kunnen komen over klimaatverandering en stappen die je daartegen kunt nemen.

Daarnaast heeft Billie een bedrijf ingehuurd dat ervoor gaat zorgen dat de tour net zo groen wordt als haar haar. Zo zorgt ze ervoor dat er backstage geen plastic flesjes worden gebruikt door de crew, komen er recyclebakken en zijn er waterpunten waar fans hun herbruikbare flessen kunnen vullen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thank u, vote

Ariana Grande kiest voor de politieke route: tijdens de Amerikaanse data van haar Sweetener Tour heeft ze in elke concertzaal een plek gereserveerd voor #ThankUNextGen. Via deze stand kunnen fans zich registreren om te stemmen, iets wat noodzakelijk is in Amerika. Door meer mensen te laten registeren, hoopt Ariana mensen te mobiliseren om ook echt te gaan stemmen tijdens de volgende verkiezingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Angst en stress

Lewis Capaldi pakt het op een iets andere manier aan: hij zet zich in om zijn concerten een safe space te maken voor mensen met angststoornissen.

Als je terugdeinst voor grote menigtes en de stress die daarbij komt kijken, kun je dat aangeven en regelt Lewis een professional voor je die de hele avond bij je blijft. Daarnaast zijn er verschillende hulppunten in de zaal aanwezig waar je naartoe kunt als je het even moeilijk hebt én kun je een 'gig buddy' krijgen als je niet alleen naar een concert durft.

Lewis: "I know that a lot of you might find shows difficult whether it's anxiety or panic. I want to make sure that as many of you who feel that have the support to come down!"

Niets nieuws

Het idee om concerten te verbinden aan een goed doel is natuurlijk niets nieuws. In de afgelopen paar jaar had Coldplay een samenwerking met Global Citizen, waarbij elke concertbezoeker een Love-button kreeg en de mogelijkheid om petities te tekenen tegen ongelijkheid.

Harry Styles verkocht merchandise waarvan de opbrengst naar lokale doelen ging (bijvoorbeeld de Voedselbank in Amsterdam en een kinderziekenhuis in Birmingham) en The 1975 gaat vanaf nu mensen op de gastenlijst ook gewoon laten betalen voor die plek. Het extra geld dat daarmee vrijkomt, wordt gedoneerd aan stichtingen die stukken land herbebossen.

Wat vind jij van dit soort initiatieven? Een nuttige toevoeging aan je muzikale avond of loop je er met een boog omheen? Laat het ons hier weten!

Ster advertentie
Ster advertentie