3FM nieuws

Dit was de 3FM Special over klimaatverandering

foto: ANPFoto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit was de 3FM Special over klimaatverandering

Natuurlijk heeft Olivier erover nagedacht om het onderwerp van deze 3FM Special te veranderen naar Covid-19, oftewel het Coronavirus. Maar er is overal al zoveel informatie te vinden. Daarom heeft hij besloten dat de 3FM Special toch over klimaatverandering moet gaan.

"Dit moet je weten..."

Bart Verheggen is docent aan University College Amsterdam en schrijver van het boek Wat iedereen moet weten over klimaatverandering. Hij legt de beginselen van klimaatverandering uit. "Het is echt, het komt deze keer door de mens en we kunnen er nu nog wat aan doen..."

Moet deze special nu?

Via de 3FM-app komt een bericht binnen van een luisteraar. Ze zegt dat het zware kost is tijdens de mondiale coronacrisis. Toch ziet ze het ook als een hele grote kans: een kans om te kijken naar wat we als mensheid nou eigenlijk aan het doen zijn.

Olivier: "De situatie kunnen we niet mooier maken dan het is. We staan voor een hele grote uitdaging. Maar we kunnen ervoor zorgen dat de planeet mooi blijft. Dat hoop ik met deze avond te bereiken."

Klimaatverandering en jij

Bart neemt zelf ook zijn verantwoordelijkheid in strijd tegen de opwarming van de aarde. "Ik heb een warme trui aan, mijn huis is goed geïsoleerd, ik neem bij voorkeur de fiets en het openbaar vervoer en eet weinig vlees. Ik ben zeker niet heiliger dan de paus wat dit betreft. Maar ik probeer m'n steentje bij te dragen."

Klimaatverandering heeft zoveel invloed op het normale leven. Een kleine opsomming vanuit Bart:

- weersituatie
- watervoorziening
- zeespiegelstijging
- verspreiding van ziektes
- voedselopbrengst

De magische grens van 2 graden

'Groter dan ik'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afgelopen week werd de track 'Groter Dan Ik' van Froukje verkozen tot 3FM Megahit door de dj's van 3FM. Haar track gaat over klimaatverandering.

Happy new year // De wereld staat in de fik //
En ik zou het willen blussen // Maar het vuur is groter dan ik
En ik stik in // De time, time ticking // De tijd tijd tikt maar door

"Je kunt het gevoel hebben: ik ga het niet oplossen, dan glipt het een beetje uit je handen. Maar heel cliché is het, we kunnen met z'n allen beter zijn voor deze aarde."

Jongerenparticipatie

Tijdens de klimaatconferenties die op internationaal niveau worden gehouden is er bij de Nederlandse delegatie altijd een jongerenvertegenwoordiger bij. Die persoon is voor Nederland Ifra. "Nederland ziet het belang in van jongerenparticipatie. Deze generatie leeft het langst met de consequenties van dit klimaatbeleid."

The 1975 ft. Greta

Deze bijzondere samenwerking is de eerste keer dat de Britse band een persoon buiten de band toevoegt aan een track. En niet zomaar iemand...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie