3FM nieuws

3FM Special: #openup over psychische problemen

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Special: #openup over psychische problemen

Sinds 2017 organiseert Human samen met MIND de #openup-week bij 3FM. Met deze campagne willen we jongeren stimuleren om open te zijn over hun psychische klachten en op tijd hulp te zoeken, om te voorkomen dat die klachten erger worden. Denk bijvoorbeeld aan stress die uitmondt in een burn-out, of sombere klachten die uitmonden in een depressie.

Check ook hier alle 3FM Specials als podcast óf ga naar 3FM.nl/openup voor alles rondom de #openup-week!

#openup

83 procent van de jongeren kent een of meerdere jonge mensen met psychische klachten. De meerderheid (94 procent) vindt het belangrijk dat zij er open over kunnen zijn, maar 35 procent vindt het moeilijk om met iemand over zijn/haar psychische problemen te praten.

De helft van de deelnemers geeft aan dat mensen in hun omgeving het lastig vinden om te helpen als zij dealen met mentale klachten.

3FM Special

In de 3FM Special vraagt DJ Joram Kaat (EO) zich af wat je moet doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving last heeft van psychische problemen. Hoe herken je de signalen en hoe ga je het gesprek aan met diegene?

In de studio zijn Iris en Kirsten. Iris was zestien jaar toen het nut van het leven steeds minder duidelijk werd voor haar. De psycholoog stelde een zware depressie en persoonlijkheidsstoornis vast. Kirsten is psycholoog bij stichting Mind Correlatie.

“Elke dag was eentje te veel. Als ik wakker werd kon ik me niet verheugen op leuke plannen en ik zag geen toekomst. Ik ging op de verkeerde manier met vervelende momenten om: ik ging in bed liggen, sloot mezelf af of beschadigde mezelf. Die patronen moest ik veranderen.”

Wel willen, maar niet kunnen

Iris heeft maandenlang rondgelopen met het gevoel. Maar kon lange tijd niet de moed opbrengen om het te vertellen. Op het moment dat het eigenlijk al te laat was, vertelde ze het aan haar ouders. Toch is er nu blij mee!

Delen van klachten

Luisteraars worden opgeroepen om hun vragen door te sturen via de gratis 3FM app. Een goede vraag die binnenkomt is: wanneer vertel ik aan iemand met wie ik date, dat ik psychologische problemen heb?

113

Wat kun je doen als je merkt dat het even niet zo lekker gaat? In de studio was Menno van 113 Zelfmoordpreventie te gast. De organisatie die er is voor mensen die suïcidale gedachten hebben.

Hij legt uit wat je het best kunt doen als iemand in je omgeving last heeft van psychische problemen. "Als je geïnteresseerd bent in de ander leg je dat contact en stel je goed veel vragen. Vooral gewoon waardevrij naar diegene luisteren."

Psycholoog Iris bevestigt dit. "Tone of Voice is belangrijk. Probeer mensen niet meteen in een hokje te plaatsen, maar constateer feiten. Als iemand ineens vaker afzegt, check waar dat aan zou kunnen liggen?"

Stippenlift

3FM Human maakte samen met 3voor12 drie openhartige video’s waarin muzikanten Jesse Nambiar, Stippenlift en Ginger een #openup doen over hun eigen ervaringen met psychische problemen. In een #openup-podcast van 3FM en Human staat het bespreekbaar maken van psychische problemen op de werkvloer centraal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doe mee!

Check meer verhalen via 3fm.nl/openup. Meedoen? Download dan onze toolkit, deel jouw verhaal met #openup of plaats het #openupkader van Human op je Facebookprofielfoto.

Zit je niet lekker in je vel of zie je het leven (even) niet meer zitten? Neem dan contact op met Mind Korrelatie.

Ster advertentie
Ster advertentie