3FM nieuws

De #openup van Jack Garratt: "Ik negeerde alle rode vlaggen"

  1. Nieuwschevron right
  2. De #openup van Jack Garratt: "Ik negeerde alle rode vlaggen"

Het is #openup-week bij 3FM. Met deze campagne willen we jongeren stimuleren om open te zijn over hun psychische klachten en op tijd hulp te zoeken, om te voorkomen dat die klachten erger worden. Iemand die daar veel over te vertellen heeft is de Britse songwriter Jack Garratt. 3FM sprak hem voor zijn optreden in Paradiso Noord.

Depressie

Jack Garratt bracht in 2016 zijn debuutalbum Phase uit, waarvan 'Worry' veel op 3FM gedraaid is. Hij verkocht Paradiso uit, hij werd gekozen tot Sound Of... door de BBC en eigenlijk ging het gewoon heel lekker met Jack en zijn carrière. Dat dacht hij zelf ook, tot zijn tour klaar was en hij in een flinke depressie belandde.

Hij vertelt hoe hij zelf eigenlijk de laatste was die doorhad dat hij in een depressie zat. Veel rode vlaggen had hij gemist of genegeerd en als zijn vrienden hulp aanboden, wuifde Jack het weg onder het mom van 'joh, het gaat best prima!'. Pas na de tour besefte hij dat hij al maandenlang in een depressie zat.

Video niet beschikbaar

Weg kwijt

Die depressie uitte zich bij Jack op verschillende manieren, maar hij weet nog goed wanneer hij besefte dat er echt iets mis was. "Ik werd op een ochtend wakker en wilde een schaaltje ontbijtgranen voor mezelf pakken. Ik had geen enkel idee waar de schaaltjes waren, geen flauw idee waar de lepels lagen. Dat triggerde me en joeg me over de rand. Mijn vrouw en ik hebben nu dezelfde lepel-tattoo als herinnering aan dat moment."

Vanaf dat moment wist Jack dat hij een probleem had. Hij probeerde daar doorheen te komen door zich meteen in werk te storten. Nieuwe liedjes schrijven, werken aan een volgend album. Zijn management hield hem daarin tegen en vertelde hem dat hij eerst maar eens even van zijn nieuwe huwelijk moest gaan genieten, rustig aan. Dat bleek de goede aanpak.

"Ik had stilte nodig en moest mezelf confronteren. Ik vocht tegen iets, ik heb geen idee wat. Het is nog steeds bij me, ik merk het ook als 'het' voor me staat. Het enige dat ik weet is dat ik ook dit donkere stukje van mezelf nodig heb om mijn beste zelf te worden. Mijn beste zelf is niet 'de beste zelf' als het stukje verdriet er niet in zit. Dat is ook onderdeel van me."

Liefde

Jack beseft zich dat lang niet iedereen er klaar voor is om open over psychische problemen te praten. "Daar moet je respect voor hebben, het is namelijk echt een groot ding. Voor mij draait het om bewustzijn, balans en liefde. Zelfliefde vooral. Ik wil liefde van en voor mezelf, daar begint het voor mij. Alleen als ik van mezelf hou, verdien ik ook de liefde van anderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie