Naar homepage
3FM nieuws

Luister hier de 3FM Special over burn-outs terug!

  1. Nieuwschevron right
  2. Luister hier de 3FM Special over burn-outs terug!

Mensen lijken tegenwoordig met bosjes te worden getroffen door een burn-out. Prestatiedruk, stress en perfectionisme zijn veelgehoorde redenen voor een burn-out. 3FM-dj Sophie Hijlkema heeft zelf twee jaar lang last gehad van oververmoeidheid en vraagt in deze special aandacht voor dit verschijnsel.

Je checkt de podcastversie met alle hoogtepunten van de uitzending hier!

Te gast is Thijs Launspach, expert op het gebied van stressmanagement, burn-outs en millennials.

Ook zit Lotte Veen in de studio. Ze is student communicatie, oprichter én beheerder van Stress Student: een website waarop artikelen gepubliceerd worden die studenten met stress kunnen helpen. Lotte heeft zelf ook in een burn-out gezeten. Na lang rondgelopen te hebben met verschillende problemen barstte in 2018 de bom.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooroordelen over burn-outs

Sophie wil graag een paar vooroordelen bespreken over burn-outs. Lotte en Thijs geven hun visie...

- Het krijgen van een burn-out is een teken van zwakte
- Een burn-out komt vaker voor bij lager opgeleiden
- Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het krijgen van een burn-out doordat ze teveel hooi op hun vork nemen

Lotte

Lotte kreeg twee jaar geleden op haar 25e een burn-out. Het ging al een tijdje niet zo lekker met haar, maar in haar derde studiejaar moest ze toch echt stoppen met school. "Ik had wel het gevoel dat er iets aan zat te komen, maar wist niet wat het was...", aldus Lotte.

Een opeenstapeling van stress

"Een burn-out is eigenlijk een opeenstapeling van stress. Die stress kun je vanuit alle dingen krijgen. Werk, sport, vrienden of social media bijvoorbeeld."

Hoe voorkom je een burn-out?

Thijs: "Maak jezelf stressbestendig. Wat zijn jouw stresssignalen: onrustig in hoofd, niet kunnen slapen, oververmoeid, irritatie, etc. Wat wijst op je stress? Merk je dat: schuif het dan niet af! Pas bijvoorbeeld je planning aan. Mentale gezondheid hangt samen met fysieke gezondheid. Investeer hierin: pas je slaappatroon aan, eet gezond, ben niet bezig met prikkels, drink geen alcohol en gebruik geen drugs, creëer momenten van spel in je leven. Doe je dat niet, dan is het heel belastend."

Ster advertentie
Ster advertentie