3FM nieuws

3FM Special over drugs: "Mama ik moet je iets vertellen"

 1. Nieuwschevron right
 2. 3FM Special over drugs: "Mama ik moet je iets vertellen"

De 3FM Special. Elke vrijdagavond van 22:00 tot 00:00 een specials uitzending over een onderwerp dat jongeren aangaat. Vanaf nu elke week een interessant onderwerp tijdens de vrijdagavond op jouw radio. Niet meegeluisterd? Geen nood! Hierbij de recap.

Check de uitzending hier als podcast!

⚠️Vooraf even een kleine heads-up:

 1. Het gebruiken van drugs moet altijd je eigen keuze zijn, laat jezelf niet beïnvloeden door wat je vrienden doen of door wat wij zeggen.
 2. Als je besluit drugs te gebruiken, laat je dan altijd goed informeren over de werking en de gevolgen. Check de website van Jellinek voor meer informatie.

 3. Laat je drugs altijd testen. Heb je een feestje en wil je een pilletje doen, laat dan anoniem je drugs testen bij je in de buurt. Je kan zien via de website van Jellinek hoe je dat doet.

 4. Als je besluit drugs te gebruiken voor het eerst doe dat altijd met iemand die al ervaring heeft. Als je niet zo lekker gaat, kan deze persoon je helpen.

 5. Kamp je zelf met een verslaving, zoek iemand op die je vertrouwt en vraag die persoon om je te helpen. Op de website van Jellinek krijg je meer informatie over verslavingen en hoe je geholpen kunt worden.

Drugsgebruik onder jongeren

Vrijdag 7 februari ging het over drugsgebruik onder jongeren. Met in de studio twee deskundigen op het gebied van zowel legale als illegale drugs. Nellie Benner (die je kunt kennen van Drugslab) en Thijs Roes (wetenschappelijk onderzoeksjournalist naar het drugsbeleid van de toekomst voor o.a. de Correspondent).

Sprong in het diepe

3FM-dj Luc Sarneel zou zichzelf niet zijn als hij niet op een bijzondere manier de show zou openen. Hij bijt het spits af door met zijn eigen moeder te bellen en te vertellen wat hij heeft uitgespookt op drugsgebied. Onder jongeren heerst er een taboe om het drugsgebruik met hun ouders te bespreken, zo zeggen de deskundigen in de studio. Dat ging als volgt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huidig beleid in Nederland

Nog even op een rijtje:

 • Bezit, handel en productie van drugs zijn illegaal in Nederland;

 • Drugsgebruik is niet strafbaar;

 • Het verkopen van drugs is strafbaar

 • De Nederlandse wet maakt onderscheid tussen soft- en harddrugs vanwege de verschillen in gezondheidsrisico's;

 • Coffeeshops worden gedoogd vanuit het oogpunt van gezondheidsbescherming;

 • Voorlichting en preventie is een essentieel deel van het volksgezondheidsbeleid in Nederland en richt zich voornamelijk op jongeren.

Het Drugsmanifest van D66

D66 kwam op 20 januari met een drugsmanifest! Wimer Heemskerk van de Jonge Democraten (jongerenpartij van D66) legt uit waarom:

Bestuurslid Matthijs Vet van Perspectief (jongerenpartij ChristenUnie)

Ook andere politieke partijen willen het gesprek aangaan over het drugsbeleid binnen Nederland. Daarom kwam Matthijs Vet langs in de studio om zijn mening te geven over het manifest van D66.

Matthijs: "Wat D66 nu voorstelt is als een utopie. Alsof alles goedkomt wanneer we dingen legaliseren. Wij hebben als land en samenleving de taak de mensen in de psychiatrische zorg en in de verslavingszorg te beschermen."

"Het is niet dat alle soorten drugs legaal moeten worden..."

Deskundige Thijs Roest geeft aan dat softdrugs niet helemaal 'soft' zijn, en harddrugs niet allemaal 'hard' zijn. "De terminologie klopt niet. Er moeten dingen veranderen binnen die terminologie. Drugs zijn eigenlijk een koepelterm en daardoor is de discussie ingewikkeld geworden."

Wil jij nou meer informatie hebben over alle soorten drugs en wat het met je doet? Check dan de website van Jellinek of ga langs bij een kliniek!

Ster advertentie
Ster advertentie