3FM nieuws

Onderzoek: je leeft langer wanneer je veel naar concerten gaat!

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: je leeft langer wanneer je veel naar concerten gaat!

Festivals en optredens worden soms gezien als iets dat slecht voor je is. De decibellen vliegen nogal eens de pan uit, wat niet per se heel bevorderend is voor je oren. Om nog maar te zwijgen over het bier, de sigarettenrook en de vette hap die vaak hand in hand gaan met een leuke act. Gelukkig blijkt nu dat het supergezond is om naar veel concerten te gaan!

Live is de manier

Dus: laat die mindfullness oefeningen zitten, geef je geld niet uit aan zelfhulpboeken en doe geen uren yoga meer. Je kunt beter naar live muziek luisteren! Een Britse professor in de gedragswetenschap onderzocht samen met de Britse O2-concertzalen waar we nou het gelukkigst van worden. Wat blijkt: je wordt zelfverzekerder, voelt je meer verboden met anderen en bent productiever wanneer je naar een leuke band luistert. Waar muziek al niet goed voor is!

Twintig minuutjes live muziek luisteren kan er al voor zorgen dat je je minstens 21 procent gelukkiger voelt dan wanneer je dat niet doet. Ter vergelijking: yoga zorgt maar voor 10 procent verhoging, je hond uitlaten voor 7 procent. Dat gelukkige gevoel komt door drie dingen: tijdens een concert wordt je eigenwaarde groter, voel je je beter verbonden met de mensen om je heen en wordt je brein maar liefst 75 procent extra gestimuleerd.

Blije mensen worden ouder, dus die happiness zorgt er vervolgens voor dat je langer leeft. Het beste recept is volgens het onderzoek om iedere twee weken naar een concert te gaan: "A gig every two weeks could pave the way for almost a decade more years of life." Hatsa, zomaar tien jaar erbij!

Plan B

Nu kun je met een gerust hart je geld tegen een kaartje voor een concert of festival aan smijten. Voor een langer leven moet je helaas wel een flinke bankrekening hebben... Geen tijd of geld voor een concert? Thuis lekker een muziekje aan knallen helpt ook! Het is lang niet zo effectief als naar een live optreden gaan, maar toch.

Je vindt de lijst natuurlijk ook op Deezer en Apple Music.

Ster advertentie
Ster advertentie