3FM nieuws

45 Europese festivals willen hun line-ups gelijkwaardig maken: 50% man, 50% vrouw

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. 45 Europese festivals willen hun line-ups gelijkwaardig maken: 50% man, 50% vrouw

Door heel Europa hebben 45 festivals de handen ineengeslagen om de toekomstige festival line-ups gelijkwaardiger te vullen: 50 procent mannen, 50 procent vrouwen. En dat het liefst 'al' in 2022! Een behoorlijk ambitieus doel, dus. Hoe zit 't precies met deze afspraak en waarom is 'ie gemaakt?

Verdubbelen

Het initiatief komt van Keychange en de PRS Foundation, stichtingen die zich inzetten voor de ontwikkeling van nieuw talent en de support van vrouwelijke acts in de industrie. Een aantal grote festivals in Engeland hebben zich al bij hun initiatief aangesloten, zoals The Great Escape, Liverpool Sound City en BBC Music Introducing. In Nederland doet Eurosonic Noorderslag mee, net als het Duitse Reeperbahn Festival.

Alex Schulz, een van de oprichters, zegt er het volgende over: "We recognize the barriers that women are facing in the music industry. Our festival stages aren't as balanced as we'd like them to be, so we hope that this shift will ultimately be good for the festival industry as a whole."

Hij wordt bijgevallen door Vanessa Reed, de directeur van PRS: "Last year, women made up 26 percent of the festival line-ups in the UK, so we're talking about doubling that in a five-year timeframe. It's ambitious, but I think it can be done."

Elk evenement kan het streven naar een 50/50-verdeling op een eigen manier toepassen. Het moet ook binnen het format van je festival passen: je kunt kiezen voor een 50/50-verdeling in line-up, maar ook de focus leggen op het aantal vrouwen in je bestuur of in de panels die je organiseert. Het komt eigenlijk neer op awareness: kies niet standaard voor het succesvolle vier-vaders-in-een-rockband-format, maar geef ook een kans aan andere 'smaken'.

Ophef

Dit is niet de eerste keer dat het onderwerp 'vrouwen op festivals' in het nieuws is. Het is de afgelopen twee jaar onderdeel van het publieke debat en in januari 2018 spraken twee artiesten zich al duidelijk uit over het lage aantal vrouwen op de festival line-ups. Halsey trapte af met commentaar op de poster van Firefly Festival: "Come on guys, where the women at? It's 2018, do better! There are so many dope women in music right now, I'm trying to raise a point of discussion."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lily Allen deed ook nog een duit in het zakje. Het Britse Wireless festival wist precies drie vrouwelijke acts te boeken: Cardi B, Mabel en Lisa Mercedez. Iets wat pijnlijk duidelijk werd toen Lily alle andere namen even uitwiste.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Testosteron

Een ander festival dat onder vuur ligt is het Britse Reading & Leeds Festival. De laatste vrouwelijke headliner die ze hadden was Paramore in 2013. Er staan dit jaar wel vrouwen op het festival (Wolf Alice, Dua Lipa, Annie Mac), maar dus op minder prominente plekken. Melvin Benn, de festivalbaas achter o.a. Reading & Leeds, twijfelt aan de werkwijze van dit initiatief, vertelt hij aan Independent: "I don't know if the 50/50 thing is the way to go."

Hij heeft overigens wél ReBalance gelanceerd, een programma waarin 36 vrouwelijke artiesten een week opnametijd krijgen in een studio. Daarmee wil hij 'een groter aanbod aan goed vrouwelijk talent' creëeren om uit te kiezen. Da's natuurlijk een andere manier om het aan te pakken!

Wat vind jij?

Er lijkt dus nog wel wat werk aan de winkel te zijn, als je de gemiddelde line-up bekijkt. Maar is 't wel de juiste aanpak om echt te gaan voor een keihard 50/50-doel, wordt het dan niet 'kiezen om het kiezen'? Of vind je 't juist een fantastisch initatief? Laat jouw gedachten over dit onderwerp achter in onze Facebook-comments!

Ster advertentie
Ster advertentie