3FM nieuws

FAQ: Stamweek

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. FAQ: Stamweek

Inmiddels is de Stamweek op 3FM al over de helft en nog steeds maakt Wijnand Speelman zich sterk voor meer stamceldonoren. Luisteraars bestoken de 3FM-app met vragen over dit proces. Daarom belt Wijnand met donorarts Jorieke Konijnenbelt van Stichting Matchis om jullie belangrijkste vragen door te nemen.

Hoe gaat die donatie nou eigenlijk in zijn werk nadat er een match is gevonden?

Een hele goeie vraag om mee te starten natuurlijk. Stichting Matchis doet haar best je goed te begeleiden. En je blijft als donor altijd eigen baas gedurende het proces. Eerst wordt aan jou als donor gevraagd of je nog steeds bereid bent om stamcellen te donoren. Als dat zo is, wordt je uitgenodigd op kantoor waar zij je nog verder informeren. Daarna volgt een medische keuring om te zien of je gezond genoeg bent om te doneren.

Hoe halen ze de stamcellen uit je bloed?

Het doneren zelf kan op twee manieren. Of de stamcellen worden uit je bloed gefiltreerd via een infuus. Dit is pijnloos en duurt een paar uur. Een andere manier is om de stamcellen direct uit je beenmerg te ‘zuigen’. Dit gebeurt wel onder narcose.

De voorkeur tussen de twee opties hangt af van de ziekte van de patiënt, en de gezondheid van de donor. Wel is het zo dat de filtratiemethode de meest gebruikelijke methode is.

Waarom moet je na je 35e jaar betalen om donor te worden.

Dit vindt de stichting ook erg ongemakkelijk. Simpel gezegd hebben ze te weinig geld om het voor iedereen gratis te maken. Om opgenomen te worden in het bestand moeten ze je weefsel typeren. Dat kost zo’n 35 euro en kunnen ze helaas niet voor iedereen betalen.

Is er nog kans op mogelijke bijwerkingen op lange termijn als ik donor ben?

Gelukkig niet! Beenmergafname bestaat al sinds de jaren 50 en het filtreren van de stamcellen uit je bloed ook al sinds de jaren 90. Genoeg ervaring dus. Er is geen enkele kans op bijwerkingen voor donoren.

Waarom mag je als donor niet de ontvanger van jouw stamcellen ontmoeten?

Dat is eigenlijk ook veiligheid voor donor en patiënt. Je hebt elkaar geholpen en dus heb je een bepaalde afhankelijkheid van elkaar. Dat zou eventueel nare situaties kunnen doen ontstaan. Daarnaast zou je ook als potentiële donor een emotionele betrokkenheid kunnen ontwikkelen en in sommige gevallen wordt het lastig om bijv. nog nee te zeggen tegen de donatie, terwijl het een vrijwillige keuze moet blijven.

Je ondergaat als stamceldonor een medische ingreep die voor jou niet van belang is. Daarom vindt Matchis de vrijwilligheid een heel belangrijk principe hierin. Je moet als donor helemaal neutraal je eigen beslissing nemen, en je niet gedwongen voelen.

De rest van de week op 3FM staat in het teken van het werven van stamceldonoren. Ben jij nou ook geïnteresseerd geworden om donor worden?

Kijk dan op 3fm.nl/stamweek voor meer informatie of om je in te schrijven. Wie weet red je er een leven mee.

Stamweek Audioappjes

Ster advertentie
Ster advertentie