Stamweek

Moeder Iris bedankt de stamceldonor van haar dochter

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeder Iris bedankt de stamceldonor van haar dochter

Natuurlijken vieren ook ouders feest als hun kind weer beter wordt. Iris' dochter kreeg ook een stamceltransplantatie. Ze wil de stamceldonor van haar kind graag bedanken, omdat zij beiden nu het leven weer op kunnen pakken.

De brief

Beste held,

Ze had twee auto-immuunziekte en zou niet lang meer leven…. 31 juli kreeg onze dochter jouw bloed toegediend in de hoop op een nieuw leven. Twee heftige weken gingen hieraan vooraf met 4 soorten chemo, ze werd steeds zieker.

Het is zo naar om te zien dat je iemand zo zwak en ziek moet maken en niet weet of de stamtransplantatie aan zal slaan. We leefden tussen hoop en vrees. Na het toedienen van jouw cellen was het afwachten. Het nestelen en groeien van jouw cellen vergde enorm veel van haar lichaam. Wat een blijdschap en euforie voelden we toen we hoorden dat er 100% donorcellen in het bloed gevonden waren, allemaal jouw cellen!Dit was het vechten waard!

De bijwerkingen van de chemo, hebben er voor gezorgd dat onze dochter in oktober weer in het ziekenhuis belande. Ze kon geen eten meer binnen krijgen en houden. Ze was uitgedroogd en had hulp nodig om weer te leren eten. Na 10 dagen ging het eten wat beter en we hoopten elke dag dat de stijgende lijn ingezet zou worden. Helaas heeft dat tot januari geduurd. Steeds zette ze 3 stappen vooruit en dan weer 2 terug.

Met kerst lag ze weer in het ziekenhuis met een infectie en leken er antistoffen in het bloed op te spelen. Wat een angst steeds weer, bang voor afstotingsverschijnselen of infecties die ze misschien niet kon overwinnen. Maar ze bleef vechten en positief en we hielden vast aan de mededeling 100% donorcellen.

Vanaf februari kregen we steeds meer vertrouwen. Ze was niet meer zo ziek, eten ging goed en ze kreeg meer energie. Dat zagen we ook in het bloed. Haar immuunsysteem bouwde goed op en ze mocht voorzichtig meer doen en zelfs naar school. De coronatijd heeft haar weer thuis gehouden. Ze behoorde tot de risico groep, weer een spannende tijd. Maar nu na bijna een jaar is ze als herboren. Een nieuw leven, meer energie dan ooit tevoren. Ze kan alles doen wat ze wil: feestjes, logeren, later opblijven, niet altijd maar ziek en eenzaam, maar midden in het leven staan. Ongelooflijk, het is niet te bevatten.

Ik als moeder weet niet wat me overkomt. Zestien jaar zorgen. Alles staat in teken van een ziek kind, wetende dat ze niet oud zal worden. Voor mij geen gezellige uitjes met vriendinnen, niet een dagje shoppen naar een andere stad, niet een dagje sauna. Ik moest altijd in de buurt van mijn dochter zijn, telefoon altijd bij de hand, in het geval het niet goed zou gaan. In de ochtend vroeg opstaan en snel douchen om haar daarna te helpen met opstaan. Zo ziek werd ze wakker. Geen idee hoe de dag zou lopen. Zou het beter gaan in de loop van de dag of niet? <oesten we zelfs naar het ziekenhuis als het verder omsloeg? Stress, onzekerheid, zorgen en altijd mezelf wegcijferen. En nu…. Ik heb tijd over, kan wat voor mezelf doen, geniet van mijn dochter wat ze nu allemaal doet en kan. Ook ik heb een nieuw leven gekregen dankzij jou! Ik moet wennen, dat wel. Wat moet ik met al die tijd en vrijheid, maar ik denk dat het snel went. We gaan genieten van de toekomst. We zijn zo dankbaar en blij dat je onze donor wilde zijn. Ik hoop dat het doneren van je cellen niet tegen gevallen is, dat je weinig pijn ervaren hebt en snel opgeknapt bent ervan. Wij hebben geen woorden voor jouw heldendaad! Nogmaals dank.

Je zult altijd een speciaal plekje hebben in ons hart en elk jaar zullen we rond 31 juli een weekendje weg gaan om stil te staan bij jouw heldendaad en proosten op een nieuw leven!

Liefs, haar mama"

Stamweek

Van zaterdag 1 tot en met zaterdag 8 mei staat 3FM geheel in het teken van de Stamweek. In deze week kun jij als luisteraar dagelijks verhalen horen rondom stamceldonatie.

Samen met 3FM-dj Wijnand Speelman leer je alles wat je moeten weten over stamceltransplantatie en het belang van stamceldonoren.

Met meer donoren kunnen meer levens gered worden, dus waarom wachten?

MELD JE NU AAN ALS STAMCELDONOR!

Ster advertentie
Ster advertentie