HUMAN

Daniël (26) doneerde zijn stamcellen aan een wildvreemde

foto: Daniël Petrifoto: Daniël Petri
  1. Nieuwschevron right
  2. Daniël (26) doneerde zijn stamcellen aan een wildvreemde

Je stamcellen doneren aan een onbekende; hoe gaat dat allemaal in zijn werk? 3FM praat met Daniël Petri (26), die ons meeneemt in het proces van stamcellen doneren. “Ik weet niet aan wie ik mijn stamcellen doneer, dat is helemaal anoniem.”

Daniël kan eigenlijk helemaal niet tegen bloed, toch was hij zo'n twee jaar bloeddonor. “Ik viel elke keer flauw, dus stopte ik ermee. Dus schreef ik me in als stamceldonor bij Matchis. Dan krijg je een set met wattenstaafjes thuisgestuurd om wangslijm af te nemen. Als er een match is, nemen ze contact met je op."

Matchis is een stichting die ervoor zorgt dat patiënten, met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen, die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Als er binnen de familie geen match is, wordt in de database gezocht naar een match met een onbekende.

Een leven redden

Begin april bellen we Daniël voor de eerste keer. “Ik heb te horen gekregen dat ik een match ben," vertelt hij enthousiast. "Spannend, maar wel bijzonder dat ik dit voor iemand kan doen. Ik kan hier iemands leven mee redden.”

Om zeker te weten dat hij gezond en geschikt is, moest Daniël een grote keuring ondergaan. “Mijn bloed werd onderzocht, er werd een hartfilmpje en een longfoto gemaakt.” Kort daarna krijgt hij groen licht: de stamceldonatie kan doorgaan.

Anoniem doneren

Wie hij helpt met zijn stamcellen, weet Daniël niet. “Dat kan iemand over de hele wereld zijn. Ik weet niet wie en waar, want dat is allemaal anoniem.”

Anoniem doneren is wettelijk geregeld, zodat donoren niet onder druk komen te staan aan om te doneren. Als je elkaars identiteit kent, kunnen ongemakkelijke situaties ontstaan. Zo zou de donor in het ergste geval gechanteerd kunnen worden om te doneren, of kan de donor bijvoorbeeld geld eisen voor zijn of haar donatie.

Wel kan een donor na een half jaar opvragen hoe het met de patiënt gaat en is het mogelijk om anoniem een kaart of brief te sturen. “Ik weet nog niet of ik dat ga doen," zegt Daniël. "Het kan ook zijn dat je dan hoort dat de patiënt het niet heeft overleefd en dat lijkt me wel moeilijk. Dat maakt het wel erg persoonlijk.”

Meer stamcellen aanmaken

Een dag voor zijn stamceldonatie spreken we Daniël weer. “Ik vind het heel spannend. Ik hoop niet dat ik flauw ga vallen,” lacht hij zenuwachtig. “Een paar dagen geleden heb ik groeifactor gekregen. Dit is een middel dat ervoor zorgt dat mijn lichaam meer stamcellen aanmaakt. Hier kun je bijwerkingen van krijgen, zoals spierpijn. Daar heb ik nu ook last van, maar het lukt me aardig om die pijn te onderdrukken met paracetamol.”

Bij een stamceldonatie is de donor zo’n zes uur aan een apparaat verbonden, dat ervoor zorgt dat stamcellen uit het bloed worden gefilterd. “Volgens mij zit ik helemaal ingesnoerd, haha. Dus ik weet nog niet wat ik ga doen in die zes uur. Misschien wat foto’s uitzoeken op mijn telefoon, of een boek lezen. Dat ga ik vanavond nog even bedenken.”

Doneren kost veel energie

De volgende dag moet Daniël om acht uur 's ochtends als in het ziekenhuis zijn. Als zijn stamceldonatie net op gang is, laat hij via WhatsApp opgelucht weten dat hij niet is flauwgevallen, zoals met zijn bloeddonatie destijds.

“Het doneren gaat goed, maar het kost wel veel energie,” vertelt hij aan de telefoon. “Mijn concentratie gaat achteruit, maar gelukkig heb ik dat nu ook niet nodig.”

Video: Daniël in het ziekenhuis.

Hij is inderdaad wat foto's op zijn telefoon uitgezocht, verder kan hij ook niet zoveel. "Ik word goed verzorgd door de verpleegkundigen en maak af en toe een praatje met een andere donor, die hier tegenover mij zit. Hij is ook stamcellen aan het doneren nu, dus dat is wel gezellig.”

Daniël vindt het bijzonder om mee te maken. “Mijn gehele bloedvolume van zes liter wordt door het apparaat gefilterd. Het gaat er vier keer doorheen. Uiteindelijk sta ik 600 milliliter af. Ik vind het machtig interessant, hoe dit allemaal werkt.”

Thuis uitrusten

Rond half vier is Daniël klaar en gaat hij naar huis om te rusten. Enkele dagen later laat hij weten dat-ie binnen 24 uur weer helemaal de oude was. “Ik kijk er heel positief op terug. Het is pittig, maar wel heel gaaf om te doen. Ik zou het zo weer doen!"

Ook heeft hij besloten om na een half jaar toch de brief te schrijven naar degene aan wie ik heb gedoneerd. "Vooral om succes te wensen bij het verdere herstel en om te laten weten dat ik het met liefde heb gedaan. Als ik dan te horen krijg dat diegene is overleden, is dat spijtig, maar dan heb ik wel mijn best gedaan.”

Stamweek

Van 1 tot en met 8 mei staat 3FM geheel in het teken van de Stamweek. In deze week kun jij als luisteraar dagelijks verhalen horen rondom stamceldonatie. Samen met 3FM-DJ Wijnand Speelman leer je alles wat je moeten weten over stamceltransplantatie en het belang van stamceldonoren. Met meer donoren kunnen meer levens gered worden, dus waarom wachten? Meld je nu aan als stamceldonor!

Ster advertentie
Ster advertentie