3FM nieuws

Nepliedje gecreëerd door AI van Drake en The Weeknd gaat viral

foto: Dailyloud
  1. Nieuwschevron right
  2. Nepliedje gecreëerd door AI van Drake en The Weeknd gaat viral

Het is al weken het gesprek van de dag en het neemt inmiddels bizarre vormen aan in iedere tak van de maatschappij. Zo ook in de muziekwereld. De technologie rondom AI (staat voor Artificial Intelligence) is zo geavanceerd, dat de mogelijkheden in het creëren van nieuwe muziek een hoop vraagstukken met zich meebrengt. Zo hebben we op dit moment namelijk de eerste track die gecreëerd is door AI - zogenaamd door The Weeknd en Drake - die viral gaat. En de muziekindustrie begint (terecht) zenuwachtig te raken.

'Heart On My Sleeve'

In 2017 stelden we al de vraag: wordt de muzikant uiteindelijk overbodig? In anno 2023 lijkt deze situatie toch aardig dichtbij te komen. 'Heart On My Sleeve' is de track die momenteel viral gaat waar geen artiest aan te pas is gekomen, maar wél de stemmen van The Weeknd en Drake duidelijk te horen zijn. Het nummer heeft 8,3 miljoen views op TikTok en is honderdduizenden keren beluisterd op YouTube en Spotify, voordat het offline werd gehaald. Waarom 'Heart On My Sleeve' nu zo aanslaat - want er zijn op zich al wel meerdere nummers gemaakt met behulp van AI - is volgens vele internetgebruikers en muziekkeners vanwege het feit dat het zó echt lijkt.

Het origineel is verwijderd van YouTube, maar hier vind je een versie met kleine tweaks alsnog online staan:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plagiaat?

De vraag is natuurlijk: mag dit zomaar? Degene die dit nummer met behulp van AI heeft gemaakt, iemand met de gebruikersnaam ghostwriter977 op TikTok, heeft het nummer in eerste instantie online gegooid ook onder de naam van The Weeknd en Drake. En dat kan natuurlijk niet, want het nummer ís niet door ze gemaakt. Maar mag dit wel als je hier 'gewoon' je eigen naam onder zet? Of is dit toch een 2023-versie van plagiaat? Wat betekent dat voor de auteursrechten? En daarnaast, wat vinden wij hier als luisteraar van? Hoeveel waarden hechten wij aan 'mensenstemmen'?

Een hoop vragen, nog maar weinig antwoorden. Wel is het duidelijk dat de waarde van menselijke authenticiteit in de muziek op het spel staat, en dat we niet alleen qua muziek maar eigenlijk met de hele maatschappij in een gigantische verandering zitten, waarover het laatste woord nog niet is gesproken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook Rob & Wijnand bespraken deze ontwikkeling tijdens de Ochtendshow, check het fragment hier:

Ster advertentie
Ster advertentie