3FM nieuws

Wordt de muzikant uiteindelijk overbodig?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt de muzikant uiteindelijk overbodig?

De wereld wordt langzaam overgenomen door techniek en stiekem is het doodeng. Van zelfrijdende auto's tot virtual reality en binnenkort wordt zelfs 'de muzikant' overbodig. Huh, wacht effe... Rewind! Muzikant overbodig?

Er wordt al jaren gesleuteld aan machines die door middel van kunstmatige intelligentie muziek maken. Onderzoekers van Sony's Computer Science Laboratory in Parijs zijn de voorlopers. Zij hebben al meerdere tracks gecreëerd met behulp van een software genaamd 'Flow Machines'.

Flow Machines

Flow Machines zijn programma's met een enorme database aan bestaande muziek. Deze tracks worden geanalyseerd om het programma bepaalde muziekstijlen aan te leren. Unieke combinaties van tonen en interactietechnieken om zo nieuwe en originele muziek te maken.

De onderzoekers kunnen het productieproces beïnvloeden om de liedjes op het werk van een bepaalde artiest te laten lijken. Zoals hieronder bij 'Daddy's Car'. Een nummer dat gemaakt is door middel van kunstmatige intelligentie en - zoals je al wel hoort - lijkt op... Juist, The Beatles!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Einde van de muzikant

Maar wat betekent dit voor de muziekindustrie? Er zitten natuurlijk verschillende kanten aan. Iedereen kan hiermee opeens muzikant worden en daarmee dus eigenlijk niemand. Want ben je nog wel een muzikant als je een machine bijna al het werk laat doen. Aan de uitkomt ligt het in ieder geval niet. Je moet toegeven... 'Daddy's Car' had zo een bonustrack kunnen zijn op de b-side van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

De echte muziekliefhebber zal hier natuurlijk nooit aan toegeven. Een liedje hoort geschreven te zijn met een bepaalde emotie en ook al zijn we heel ver... Echte gevoelens zijn de enige dingen die machines en robots echt nog niet kunnen fabriceren. Er zal dus altijd vraag blijven naar 'de artiest' zoals we hem nu kennen. Toch?

Autotune

Want aan de andere kant was autotune - toen het net werd ontwikkeld - ook not done. Het was dat duwtje in de rug voor simpele popsterren die alles hadden om het te maken behalve de stem. Laagje autotune eroverheen en hoppa zelfs Britney Spears klinkt goed.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar tegenwoordig zweren muzikanten zoals Ronnie Flex juist bij autotune en wordt het zelfs als extra instrument ingezet bij het produceren van een track. En er is nog iets geks gebeurd waar we allemaal een beetje van staan te kijken... We accepteren het. Nou ja, veel van ons.

De volgende stap?

Is het produceren van hits met behulp van kunstmatige intelligentie dan de volgende stap? Iets waar we ons simpelweg nu nog niets bij kunnen voorstellen. Met de nadruk op 'nog niet'...

Ster advertentie
Ster advertentie