3FM nieuws

Hier gaat 'Orphans' van Coldplay over

  1. Nieuwschevron right
  2. Hier gaat 'Orphans' van Coldplay over

Coldplay kwam twee weken geleden ineens terug met twee singles: 'Orphans' en 'Arabesque', allebei onderdeel van het nieuwe album Everyday Life. 'Orphans' werd 3FM Megahit en klinkt op het eerste gezicht gewoon als een vrolijk liedje, maar er zit uiteraard een gedachte achter. Chris Martin vertelt je wat 't is!

Allemaal hetzelfde

Tijdens de repetitie voor het optreden bij Saturday Night Live legde Chris de boel stil om de dansers te vertellen waar het nummer over gaat.

"You see all these pictures of all these young people like you and a bit older people like us, having to leave their countries and everyone calls them refugees or migrants, rather than just people. So we were thinking, this could be any of us who's in these camps or at the border or whatever. That's what this song is about: it's people like us saying 'I just want to go home and be normal'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met 'Orphans' probeert Coldplay dus een lijn te trekken tussen vluchtelingen en de rest van de wereld, om te laten zien dat we uiteindelijk gewoon allemaal mens zijn.

Inspiratie voor het album

Het thema 'gelijkheid' komt vaker terug op Everyday Life als we Chris mogen geloven. "Er is zoveel aan de hand in de wereld. Als je je daarmee bezighoudt, kan het bijna niet anders dan dat je je verbonden voelt met wat je ziet. Of het nu gaat over het klimaat, migratie of vluchtelingen... Er zijn mensen die precies zo zijn als jij en ik, die slecht worden neergezet om iets waar ze niet zelf voor hebben gekozen. Ik wilde mezelf en luisteraars eraan herinneren dat iedereen speciaal is. Ik denk dat we in een tijd leven waarin dat niet altijd het hoofdnieuws is... Er zijn veel 'wij' versus 'zij' gesprekken gaande, ik geloof niet dat dit ook maar iemand verder helpt."

Coldplay - 'Orphans' live bij SNL

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie