3FM nieuws

Zitten we anno 2017 nog op een nieuw album van Eminem te wachten?

  1. Nieuwschevron right
  2. Zitten we anno 2017 nog op een nieuw album van Eminem te wachten?

De geruchten hangen al een tijdje in de lucht: Eminem kan ieder moment een nieuw album droppen. De hints vliegen het internet over en er zijn meerdere mensen 'uit zijn omgeving' die zeker weten dat het nog voor eind dit jaar gaat gebeuren. Voor mensen boven de twintig zal dit heerlijk nostalgisch nieuws zijn, maar zit de nieuwe generatie hiphopliefhebbers nog wel op Eminem te wachten?

Hiphop toen en nu

Hiphop is op dit moment misschien wel groter dan ooit. Artiesten als Drake, Kendrick, Ronnie en Sevn zijn voor veel tieners de soundtrack van hun leven.

Hiphop anno 2017 kent veel gezichten. Eén van de gezichten die dit eind jaren negentig en in de 00's was? Een boze, blanke, politiek geëngageerde jongen met geblondeerd haar die zichzelf ook wel Slim Shady noemde. Een schuilnaam waaronder hij bepaalde dingen kon zeggen en niemand zeker wist of hij het nou echt meende.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slim Shady

3FM-dj Sander: "Eminem was zo bepalend die periode. Hij mixte rock and roll met hiphop. Hij rapte over dingen die je eigenlijk echt niet kon zeggen. Celebrities, politici, zijn vriendin die hij eigenlijk wilde omleggen. Maar wel altijd met een knipoog waardoor je nooit zeker wist of hij dat echt zo zag."

"Hij was heel dreigend en zocht altijd de grens op. Dat was zo tof aan hem. Die verrassing is er in de loop van de jaren wel een beetje afgegaan. Zijn laatste albums hebben het in ieder geval commercieel niet echt heel goed gedaan."

Slim Shady, Marshall Matters, Eminem, Stan... Het maakt niet uit hoe je hem noemt, maar deze man wás hiphop. Maar is hij dat nog steeds? Wat heeft hij de afgelopen jaren eigenlijk nog gedaan?

Verzamelalbums en geflopte films

In 2014 bracht de rapper nog een verzamelalbum uit van artiesten die onder zijn label Shady Records vallen en in 2016 een acht minuten durende freestyle gericht aan Donald Trump. Afgelopen jaar heeft hij nog meegewerkt aan de de geflopte comedyfilm Bodied, een satirisch verhaal over een jongen die graag rapper wil worden. Wel effe iets anders dan 8 Mile, de semi-autobiografische dramafilm die Eminem ook nog eens in een overtuigende acteur veranderde.

Maar rondom écht eigen muziek bleef het stil. Hij speelde wel op het beroemde Reading & Leeds Festival, maar het grootste wat daar gebeurde was een flinke 'Fuck Trump' uit zijn mond. Een mening die hij nog wat meer gewicht gaf tijdens een freestyle tijdens de BET Awards in Amerika. Hij kreeg ontzettend veel bijval vanuit de hele wereld. Hebben we die Eminem gemist? Ja, blijkbaar wel. De boodschap is tegenwoordig nog net zo belangrijk. Maar de muziek zelf... Willen we die nog steeds?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kan het nog wat worden?

Sander: "Eerlijk gezegd denk ik dat de hiphop een beetje is geëvolueerd en dat het voor Eminem moeilijk wordt om anno 2017 nog een plekje te verwerven in die scene. Het is ook zo anders geworden. Er is veel melodieuzere hiphop zoals Drake en The Weeknd en aan de andere kant de snoeiharde trap uit Atlanta. Misschien past hij er juist mooi tussen. Ik ben heel benieuwd waar hij nu weer mee gaat komen. We gaan het zien!"

Ster advertentie
Ster advertentie