3FM nieuws

Sevn Alias over Picasso, zijn jungle en de voorbeeldfunctie die hij heeft

  1. Nieuwschevron right
  2. Sevn Alias over Picasso, zijn jungle en de voorbeeldfunctie die hij heeft

Hij is net 21, heeft twee studioalbums op zijn naam en de streamingcijfers gaan al dik over de miljoen heen. Een succesverhaal! Maar toch besluit Sevn Alias dat het nú het moment is om ook de focus op andere en jongere gasten te leggen. Hij wil hen inspireren met wat hem is gelukt, een mentor worden. Wij spraken hem over deze stap en natuurlijk over zijn veelgeprezen tweede album Picasso.

Picasso is nu een aantal dagen uit. Hoe voel je je? Ben je blij?
"Ik ben zeker blij! Ik heb heel veel liefde gekregen. Ik heb deze keer het gevoel dat alle tijd die ik erin heb gestoken echt loont."

Wat is het allermooiste aan het uitbrengen van een nieuw album?
"Ik denk de persoonlijke reacties. En dan vooral van mijn ouders. Ik kwam vorige week één dag voor de release terug van vakantie. Ik was ook net jarig geweest. Toen hadden ze me bij thuiskomst verrast door alle kindjes van de buurt en al mijn nichtjes en neefjes mee te nemen. Thuis hadden ze een heel feest voor me georganiseerd. Toen hebben we 's avonds stipt om twaalf uur voor het eerst het album met z'n allen geluisterd. Dat was heel bijzonder."

Is de reactie van je ouders belangrijker voor je dan die van je fans?
"Het is anders. De mensen die het dichtst bij me staan weten hoe ik me echt voel en wat dit album voor me betekent. Dat is voor fans niet altijd even duidelijk."

Vind je dat jammer?
"Nee, want ik denk ook niet dat bepaalde dingen geschikt zijn voor fans. Ondanks dat ik op dit album over nog persoonlijkere dingen ben gaan praten, zijn dat dingen die ik niet tot in detail wil delen."

Wat is een track op Picasso die zo persoonlijk voor je is?
"'Intro' bijvoorbeeld. Dat is een hele persoonlijke track. Weet je, op een gegeven moment kom je in je leven in een periode waarop dingen niet goed gaan. Tenminste, zo voelt dat dan. Teveel dingen gaan tegelijk fout en dat komt dan allemaal samen waardoor je niet weet hoe je er nog uitkomt. Het zijn dingen waar ik niet graag over praat, maar waar dan wel een track uitkomt."

Hoe past de titel Picasso in dit persoonlijke plaatje van je nieuwe album?
"Ik heb best een lange tijd genomen om dit album te maken. Er is een hele hoop gebeurd in de tussentijd. Dat vind ik herkenbaar in een schilderij van Pablo Picasso. Daar gebeurt ook altijd een hoop. Dingen zitten op de verkeerde plek. Ogen en monden zitten bijvoorbeeld scheef. Niet alles klopt. Dat omschrijft mijn leven het afgelopen jaar. Niet alles klopt, er gebeurt een hoop en ik heb heel veel te vertellen."

Er gebeurt zeker veel op je nieuwe album. Een track die er voor ons nogal uitsprong was 'Flu & Tip' met Kevin. Een nummer waar opeens een dikke two step beat onder zat.
"Ja, grappig dat je dat zegt. Ik had het er laatst nog met iemand over. Weet je hoe het ging? Het album was bijna af en ik wilde heel graag nog iets toevoegen, maar ik had het idee dat ik alles al een beetje had gezien en gedaan. Ik wilde echt een andere vibe. Dus toen lieten ze in de studio two step aan me horen. Two step? Ik kende dat helemaal niet. Dus toen gingen we dat luisteren en dat klonk zo tof dat ik meteen twee verses heb gelegd, Kevin erbij heb gevraagd en dat werd 'Flu & Tip'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Patsergedrag' is (gok ik) de verwachte hit van het album. Dat is gelukt want binnen drie dagen zat je al dik boven de twee miljoen streams en views. Kijk je nog wel eens op van dat soort cijfers?
"Ja man! Je hoopt er natuurlijk op, maar gaat er nooit vanuit. Ik ben niet iemand die snel heel zenuwachtig wordt, maar het blijft spannend om nieuwe muziek uit te brengen. Het is altijd maar afwachten wat mensen ervan vinden. Dat wachten is altijd wel vervelend, maar als de eerste reacties dan komen is het het allemaal waard."

In 'Mufasa' noem je jezelf de Mufasa van jouw jungle. Wat is die jungle?
"Dat is mijn leefomgeving. De situatie waarin ik ben opgegroeid. Ik heb heel veel mensen om mij heen waarbij het allemaal niet zo vanzelfsprekend of goed gaat. Je voelt je dan snel machteloos."

Maar ben jij dan ook de koning van jouw jungle? Mufasa was ten slotte de koning van The Lion King.
"Haha het is altijd gewaagd om jezelf de koning te noemen."

Dat is waar, haha. Koning is dan misschien niet het juiste woord, maar wil je wel graag een voorbeeld zijn voor jongere kids?
"Ja, dat meer. Ik denk dat veel mensen inspiratie uit mij kunnen halen. Dat ze door mij zien dan het wel kan. Dat vond ik in het begin wel lastig om te realiseren en mee om te gaan."

Wat bedoel je daarmee?
"Dat alles wat jij zegt opeens invloed heeft. Dag vond ik lastig. Het zorgvuldig kiezen van je woorden. Alles is zo snel op me afgekomen dat ik het snel heb moeten leren. Maar ook ik heb mijn weg gevonden en nu wil ik andere mensen daarmee helpen."

Je carrière is inderdaad in een stroomversnelling terecht gekomen. Hoe zou je de afgelopen anderhalf jaar omschrijven?
"Haha, druk! Heel druk! Maar ook ontzettend leerzaam."

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd?
"Vergeet niet te genieten van het moment. Op een gegeven moment gebeuren er zoveel dingen tegelijk dat je vergeet om er bij stil te staan. Ik had iedere week wel zeven grote gebeurtenissen waarvan ik me achteraf pas realiseerde hoe tof het eigenlijk was. Maar ja, dan was het moment al voorbij."

Heb je deze les van iemand anders geleerd?
"Nee, hier ben ik zelf achtergekomen."

Wijs voor een gast die net 21 is geworden.
"Ja iedereen zegt altijd dat ik nog zo jong ben."

Vind je dat vervelend?
"Nee, maar ik voel me niet jong weet je. Ik heb me altijd ouder gevoeld dan dat ik in werkelijkheid ben. Mensen vergelijken me altijd met mijn vader. Wij zijn precies hetzelfde. Iets waar ik heel trots op ben."

Is dat ook de reden dat je nu met je eigen platenlabel 1OAK aan de slag gaat? Dat je nu jongere muzikanten wil gaan helpen?
"Daar komt het idee wel vandaan. Vroeger was ik altijd al heel erg bezig met het helpen en inspireren van jonge gasten, maar op een gegeven moment blies mijn eigen carrière zo erg op dat ik er geen tijd meer voor had. Dat vond ik zo jammer. Dus dat wil ik nu weer meer gaan doen."

Had jij zo'n mentor toen jij net begon?
"Zeker. die zijn er wel geweest. Vooral Jonna Fraser en Hef, die net even wat ouder waren dan ik, hielpen me enorm. Zij gaven me de steun die ik nodig had toen ik net begon. Dat is wat ik nu voor anderen wil doen. Ze ook laten zien dat het kan. Er is geen plafond!"

Maar wat gaan we dan de komende tijd van jou horen?
"Oh genoeg, haha. Ik ga lekker op tour en aan de slag met die nieuwe jongens. Ik ben m'n show helemaal aan het aanpassen en we gaan allemaal toffe dingen doen. Heel veel zin in! En voor de rest... Gewoon lekker muziek blijven maken."

Is het zo simpel, ja?
"Ja, het is echt zo simpel haha!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie