3FM nieuws

Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: Paradiso

foto: Beeld: Allard van der Hoek
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: Paradiso

De een komt er hooguit één keer per jaar, de ander slaapt er bijna elke nacht op de stoep: concertzalen! 3FM gaat langs bij verschillende venues in Nederland, op zoek naar feitjes en verhalen die niet iedereen weet. Deze week aan de beurt: poptempel Paradiso in Amsterdam.

Bierrecord

We beginnen met de premium content: de grootste bierbestelling die ooit geplaatst is in Paradiso. 100 bier in één order, tijdens een show van Bökkers in 2018. Danny en Atif van Paradiso: "Ja, dat was wel een avondje. Fans hadden een tourbus gehuurd vanuit het oosten en kwamen helemaal deze kant op voor... nou ja, Bökkers en bier."

Feitjes en cijfers

Per jaar trekt de totaalprogrammering van Paradiso zo'n 600.000 bezoekers. Dat is inclusief externe locaties zoals Tolhuistuin, Bitterzoet, Cinetol en de Vondelkerk.

Die 600.000 bezoekers komen af op in totaal 1500 programma's. Zo'n 850 daarvan vinden er plaats in Paradiso zelf.

De poptempel heeft drie 'huisschilders': zij werken het hele jaar alleen maar in Paradiso om de boel goed bij te kunnen houden.

Artiesten raken nogal eens de weg kwijt in de backstage van Paradiso, dus staat er een dikke rode lijn op de vloer, die van de receptie via de kleedkamers naar het podium leidt. Danny: "Je denkt, dan vind je de weg wel. Maar negen van de tien keer lopen ze alsnog verkeerd. Hoe?!"

Het tweede balkon in de grote zaal is er pas sinds 2002: het idee daarvoor kwam van The Rolling Stones in 1995. Tijdens hun Paradiso-show lieten ze steigers bouwen op het eerste balkon, omdat ze nóg meer mensen kwijt wilden. Daar is een paar jaar later iets permanents op bedacht!

Paradiso in de seventies

Banaan

De prachtige glas-in-lood ramen die je altijd ziet boven het podium? Dat zijn niet de echte ruiten van het pand! De echte buitenmuur zit twee meter verder naar achter en daartussen zit een ruimte die wordt gebruikt als opslag voor licht en techniek. En ja, die heet dus 'de banaan', want de boel loopt lekker krom daarachter.

De banaan heeft 3 verdiepingen waar allerlei zaken worden bewaard (inclusief een muur vol setlists). De glas-in-lood ramen kunnen ook gedeeltelijk worden opengeklapt, voor het beste uitzicht over de zaal.

Shoutout

Voor Paradiso staat vaak een rij. Meestal organiseert die zichzelf wel (hallo, nummers op handen-systeem), maar in gevallen waar het bijvoorbeeld extreem warm is wordt er een portier ingeschakeld: Manacho. Hij is de man die er 's ochtends vroeg al staat en water uitdeelt waar dat nodig is.

Danny: "Hij verdient een erevermelding. Hij is altijd goedlachs, is gek op praatjes maken met mensen die in de rij staan. Echt een stemmingmaker!"

#1 plek

Wat is de beste plek om een show te bekijken in deze poptempel? Danny en Atif in koor: "Achter de lichttafel!" Daar zit een verhoging achter, waardoor je hoger staat dan de rest van het publiek.

Atif: "Zelfs als het heet is in de zaal, is het op die plek een stuk koeler. Je bent snel bij de bar en ook zo de zaal weer uit. Je kunt er alleen niet altijd staan, soms is het afgezet voor de techniek. Ik sta ook graag op het eerste balkon, bij het stukje dat over het podium heen hangt. Dan heb je echt perfect zicht op de artiest en je krijgt ook goed mee wat er in de zaal gebeurt."

Peertjes

Een van de kenmerkende features van Paradiso is de rij lampjes die onder het balkon hangt. Die brengt nét effe wat extra sfeer in de zaal, maar dat redt helaas niet elke avond. Na de show van punkrockband Bad Brains in 2007 gooide het publiek massaal bierglazen tegen de lampen.

Danny: "Dat concert was zó slecht. Het stopte na 25 minuten en de frontman zat er ook helemaal niet lekker in. En dan sta je dus met een zaal vol boze punkers... Die hebben de helft van de peertjes kapotgegooid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Riders

Wie dit artikel leest in de hoop wat goede juice te vinden over artiesten: die sterallures vallen allemaal best wel mee! Blauwe M&M-situaties en andere extravagante eisen komen niet vaak voor in Paradiso, er moeten soms hooguit wat David Hasselhoff-posters opgehangen worden als inside joke.

Danny: "Het gekste dat ik me kan bedenken is Marilyn Manson, die wilde zijn kleedkamer speciaal zwart geverfd hebben. Toen liep ik er op de showdag langs en zat 'ie daar heerlijk 'Cry Me A River' van Justin Timberlake te luisteren in zijn metalkleedkamer."

Last but not least

Mocht je nog een studie- of carrièreswitch overwegen: Paradiso-medewerkers mogen gratis naar (bijna) alle shows. Tippie van onze kant. Doe ermee wat je wilt.

Ster advertentie
Ster advertentie