3FM nieuws

Waarom heeft een album 12 nummers en duurt een track 3 minuten?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom heeft een album 12 nummers en duurt een track 3 minuten?

Chris Brown (jaja, wie kent 'm nog?) brengt een album uit met maar liefst 45 nummers erop. Dan kun je denken: why?! Maar ook: why not?! Want hoe komt het eigenlijk dat een album vaak maar 12 nummers heeft? En waarom duurt een track meestal 3 tot 4 minuten? We zoeken het effe voor je uit!

Lekker gemiddeld

Vroegah, toen Spotify nog niet bestond, kochten mensen CD's en LP's. Op deze mooie schijfjes stond een heel album, of gewoon een aantal tracks op een verzamelalbum. Het is je vast weleens opgevallen dat de meeste albums nog altijd tien tot twaalf tracks bevatten. Dat komt omdat er op een LP simpelweg niet meer dan twaalf nummers passen. Tenzij je hele lange of hele korte tracks hebt, uiteraard.

Een LP kan maar zo'n 40 tot 50 minuten aan muziek afspelen, dus reden genoeg voor een artiest om een album precies zolang te laten duren. Zelfs toen de CD's kwamen, die 60 tot 70 minuten aan muziek kunnen afspelen, bleef dit de standaard. Want ja, ook vandaag de dag worden er nog gewoon LP's gemaakt én verkocht. Daarom staan er op een album vaak nog steeds gewoon twaalf nummers. Behalve bij Chris Brown dan, die heeft schijt aan de regels en er zet er lekker 45 nummers op.

3 tot 4 minuutjes per nummer

De gemiddelde track duurt 3 tot 4 minuten. Dat komt ook voort uit de geschiedenis van de muziek, voornamelijk door de radio. Vroeger wilden radiozenders een nummer dat langer duurde dan 3 minuten en 15 seconden namelijk écht niet draaien. Hier en daar werd er weleens gesjoemeld, bijvoorbeeld door stiekem een verkeerde tijd op de tracks te zetten zonder dat een dj dit doorhad. Zo kon je toch lekker je nummer van 3 minuut 45 laten horen. Sneaky.

Vooral in het popgenre is het nog altijd belangrijk dat een nummer lekker kort is. Rocknummers zijn vaak een stuk langer, sommigen duren zelfs wel tien minuten. Daar is ook een mooi iets voor uitgevonden: de radio-edit. Dan maakt men een creatieve edit waarin het liedje nog steeds herkenbaar blijft, maar gewoon een paar minuten korter is. Zo kun je nog steeds op de radio gedraaid worden, ook als het origineel net effe te lang is voor de meeste mensen.

Poppy nummers duren vaak nog altijd maximaal 4 minuten. Dat is nooit veranderd omdat popmuziek voornamelijk bedoeld is voor jonge mensen, en die willen nou eenmaal alles lekker snel doen. Nummertje luisteren en hup, door naar de volgende. Iets met de spanningsboog van een fruitvlieg ;)

Ster advertentie
Ster advertentie