3FM nieuws

Franz Ferdinand is terug om je te verrassen

  1. Nieuwschevron right
  2. Franz Ferdinand is terug om je te verrassen

Het is alweer meer dan vier jaar geleden dat de band zijn laatste album uitbracht. Oké, in 2015 was daar FFS, een samenwerking met Sparks, maar écht eigen werk liet op zich wachten. Tot nu... In februari komt er eindelijk een nieuw album en de single 'Always Ascending' is daar het eerste voorproefje van. Die track hoor je vanaf deze week extra vaak op 3FM.

Er is een hoop gebeurd in de afgelopen jaar. De band is na het vertrek van Nick McCarthy versterkt met twee nieuwe leden, Julian Corrie en Dino Bardot, en frontman Alex Kapranos zie dit als het begin van een compleet nieuw tijdperk.

'Always Ascending'

In een interview met NME vertelt hij dat het nieuwe album vol met verrassingen zit waar 'Always Ascending' pas de eerste van is. "In terms of the sound, the song is quite representative of the whole record. Which sounds quite different from our previous ones. It's a bit wider and less of a 'straight up guitar' album."

In deze track hebben de gitaren duidelijk plaats gemaakt voor een aantal synthesizers. Het is een futuristische track die maar op lijkt te blijven bouwen. En dat heeft een reden: de Shepard-tone. Hmmm, hebben we daar laatst niet al wat over gelezen? Zeker!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Shepard-tone

De Shepard-tone bestaat al langer maar kwam onlangs opnieuw in het nieuws nadat de film Dunkirk uitkwam. Een film waarin muziek wordt gebruikt die de spanning enorm weet op te bouwen. Maar wat is de Shepard-tone dan ook alweer? Het is een muzikale illusie waarbij drie tonen bovenop elkaar gestapeld worden, maar er steeds 1 octaaf tussen zit. Ze gaan alledrie omhoog, maar ze spelen met het volume.

De hoogste toon gaat steeds zachter klinken, terwijl de middelste toon even hard blijft. De laagste toon wordt langzaam beter hoorbaar. Daardoor klinkt het alsof het geluid constant hoger gaat en naar iets toewerkt. Dit hoor je duidelijk in de nieuwe track van Franz Ferdinand.

Tour

De band komt op 3 maart 2018 naar TivoliVredenburg in Utrecht en op 4 maart naar De Oosterpoort in Groningen. Dussss als je al die beloofde verrassingen live wil zien? Go, go, go!

Ster advertentie
Ster advertentie