3FM nieuws

Lotte en Miloeska zetten anti-pestplatform op vanuit eigen pestervaring

  1. Nieuwschevron right
  2. Lotte en Miloeska zetten anti-pestplatform op vanuit eigen pestervaring

Het begon allemaal toen Miloeska haar eigen pestervaring op Facebook deelde. Lotte zag het en herkende zich zo in dit verhaal dat ze diezelfde week nog samen afspraken en zich realiseerden dat ze precies dezelfde droom hadden: iets doen tegen pesten.

Er zijn zo ontzettend veel jongeren op middelbare scholen die zichzelf niks waard vinden, onzeker zijn of gepest worden. Lotte: "Ik ben vroeger ook flink gepest. Ik voelde me niks waard. Maar dat niet alleen. Er is mij op de middelbare school nooit gevraagd wat ik wilde doen. Ik had geen idee wat mijn dromen waren en hoe ik me moest ontwikkelen. Als er iemand was geweest die mij die vraag had gesteld was het al zo anders geweest."

Jij Bent Het Waard

Met die gedachte startte de twee meiden 'Jij Bent Het Waard'. Waar zij nooit de kans hebben gekregen om zichzelf te ontwikkelen willen ze zich inzetten voor jongeren zodat zij die kans wel krijgen. Want ieder mens is waardevol en iedereen verdient een fijne en veilige schooltijd.

"Het begon met veel praten. Heel veel praten haha," laat Lotte weten. Daarna organiseerden ze een bijeenkomst waar zowel slachtoffer, dader, antipest coördinator en docenten samen kwamen om verhalen uit te wisselen. Met al die kennis zijn ze een workshop op gaan zetten die ze nu op middelbare scholen geven en mochten ze onlangs spreken op het Nationaal Congres Tegen Pesten.

Workshops

En dat is niet je gemiddelde powerpoint workshop waar de eerste vraag is: wat is pesten? Nee, ze pakken het compleet anders aan. "We beginnen altijd met een shockeffect," vertelt Lotte. "Een keertje hebben we een foto van een meisje laten zien. Ze was iets meer opgemaakt dan je gemiddelde tiener en we lieten de klas hun vooroordelen over dit meisje delen. Daar kwamen zulke heftige dingen uit. Ze was een dikke gothic en zou zichzelf snijden. We schrokken daar best van. Wat de klas niet wist dat we het meisje hadden meegenomen. Dus toen we haar het lokaal lieten binnenlopen creëerden dat een enorm shockeffect. Ik heb nog nooit zo snel jongeren onderuit zien zakken van schaamte. Het is een stukje bewustwording wat heel effectief is." Daarna gaan ze in gesprek. Het belangrijkste voor Lotte en Miloeska is dat ze de jongeren niet willen aanvallen of met een vingertje betuttelend willen wijzen op wat ze verkeerd doen. "Wij vertellen niet hoe het moet. Dat vertellen de jongeren zelf."

Zeker op social media krijgen ze ontzettend veel reacties van jongeren. Na afloop van een workshop omdat ze nog iets willen vragen of vertellen, maar ook gewoon jongeren die even gehoord willen worden.

De grote droom

"Onze grote droom is dat jongeren van sociale studies als Pedagogiek, CMV of Psychologie worden ingezet naast de standaard zorgcoördinator die vaak al op middelbare scholen aanwezig is. Om zo een ruimte te creëeren die met en voor jongeren is ingericht. De drempel moet verlaagd worden om daar naar binnen te stappen."

"Laatst vroeg iemand mij wie mijn inspiratiebron was. Ik moest toen een beetje lachen want eigenlijk is Miloeska dat. Doordat zij dapper genoeg was om toen een openbaar berichtje op Facebook te plaatsen wij nu zoiets tofs doen voor zoveel jongeren en eigenlijk ook onszelf eindelijk hebben weten te ontdekken... Dat is fantastisch."

Naast zichzelf hebben ze nu ook twee vrijwilligers die zich inzetten voor 'Jij Bent Het Waard'. Twee meiden die ook allebei gepest zijn op school en nu zo opbloeien door zich in te zetten voor andere jongeren. Dat is rijkdom zegt Lotte. Het bouwen van een community waarmee we samen met jongeren nog veel meer jongeren kunnen bereiken.

Young Impact Celebration

Miloeska en Lotte zijn genomineerd voor een Young Impact Award die op 30 mei wordt uitgereikt tijdens Young Impact Celebration in de Ziggo Dome. Een evenement waar jongeren die de wereld een handje helpen centraal staan en gevierd worden. Met o.a. optredens van Teske, Ronnie Flex en tal van inspirerende sprekers. Wil jij hierbij aanwezig zijn? Wij geven hier kaarten weg!

Ster advertentie
Ster advertentie