Naar homepage
3FM nieuws

Splinter Chabot bij Frank: "Je bent zoveel meer dan alleen je seksuele geaardheid"

  1. Nieuwschevron right
  2. Splinter Chabot bij Frank: "Je bent zoveel meer dan alleen je seksuele geaardheid"

Deze week is het #openup week op 3FM. Dat betekent dat we het veel hebben over psychische klachten en het belang om daar open over te zijn, om te voorkomen dat die klachten erger worden. Rondom dit thema was Splinter Chabot te gast bij Frank om te praten over zijn boek Confettiregen.

"Iedereen kent twijfels en onzekerheden en heeft bepaalde kanten die kwetsbaar zijn. Het lijkt vaak in de samenleving alsof we toch een beetje stoer en succesvol moeten zijn. Ook op Instagram is het leven altijd een groot feest."

"Het wordt beter"

Marc-Marie Huijbregts besprak in 2011 in De Wereld Draait Door een documentaire over een jongen die worstelt met z'n homoseksualiteit. De kern van het verhaal: 'het wordt beter'. Dat moment was voor Splinter een eye-opener. "Die worsteling is een reis van binnen. Zelfs als alles om je heen prima is, is het een ontdekkingstocht met onzekerheid waarop je soms wiebelt en waggelt."

Ondanks het warme, vrije gezin waar Splinter in opgroeide was het 'uit de kast komen' een worsteling. Hij leefde elke dag in twijfel: de ene seconde wist hij het zeker, het andere moment ontkende hij alles. Dat bracht veel onzekerheid met zich mee. Hij had het gevoel dat hij antwoord moest geven op de vraag: "Ben ik homo?", maar wilde dat eigenlijk nog helemaal niet beantwoorden. "Dat het dan ineens zo officieel wordt, dat maakte het lastig."

Daarnaast was hij bang om een teleurstelling te worden voor ouders, bang om gepest te worden, bang dat zijn broertje zich voor 'm zou schamen. Hij wilde niemand teleurstellen, inclusief zichzelf. "Ik zeg nooit 'ik ben homo', want ik ben Splinter en jij bent wie jij bent. Je bent zoveel meer dan je seksuele geaardheid. Splinter is wie hij is en hij valt op mannen."

Confettiregen

Splinter besloot zijn eigen verhaal op te schrijven. Inmiddels is het een razend populair boek en zijn ze bezig met alweer de vijfde druk van Confettiregen. De hoofdpersonage is geïnspireerd op David Bowie en heet 'Wobie'. Wobie is Splinter. Splinter wilde er toch een fictionele draai aan geven. "De mist van de illusie mag je best in de werkelijkheid hangen." Confettiregen gaat over de struggle met gevoelens, verliefdheid, de eerste zoen en nog veel meer.

"De eerste zoen met een jongen was gewoon zó mooi, dit mag gewoon niet verboden worden. Hier mogen mensen niet om vermoord worden, hier mag je helemaal niet onzeker over zijn. Het is gewoon alleen maar prachtig. Dat was zo'n gelukkig moment en ik heb mij nog nooit zo vrij gevoeld in een omhelzing, en dat is prachtig."

Ster advertentie
Ster advertentie