3FM nieuws

Streetteams zijn dé nieuwe manier om je favoriete artiest te promoten

  1. Nieuwschevron right
  2. Streetteams zijn dé nieuwe manier om je favoriete artiest te promoten

Wat een streetteam is? Veel mensen zullen geen flauw idee hebben. Best gek, want er bestaan inmiddels honderden streetteams voor een groot aantal artiesten. Maar wat ze nou precies doen? Dat verschilt nogal! We zochten vier streetteams op om te vragen hoe het allemaal precies in elkaar zit.

Wat is een streetteam?

Het zit eigenlijk al verstopt in het woord: een streetteam gaat de (digitale) straat op om hun favoriete artiest te promoten. Dat kan door het uitdelen van flyers, maar ook door het ophangen van posters en het beheren van semi-professionele fanaccounts. Het concept komt voort uit de muziekindustrie: platenlabels benaderden fans om hen extra promotiewerkzaamheden te laten doen, soms zelfs in ruil voor een gratis album of meet & greet.

Eigenlijk is het dus een heel slimme marketingtool, wat uiteindelijk is doorgegroeid tot iets wat fans ook uit zichzelf opstarten. De meeste streetteams focussen zich op jonge popacts van wie de fans ook veel online te vinden zijn. Hieronder lees je het hoe en wat van vier Nederlandse streetteams: Niall Horan, Shawn Mendes, Ariana Grande en jawel... Domien Verschuuren.

Niall Horan

Het streetteam voor Niall Horan begon eigenlijk als streetteam voor One Direction, toen de band net opgericht was. Vier fans, die toentertijd al een Hyves-pagina en site bijhielden, werden benaderd door het platenlabel van One Direction. Of ze wilden helpen om informatie over One Direction-acties en concerten door te spelen naar andere fans. Yes, sure!

Per dag is het streetteam zo'n twee uur bezig met het updaten van accounts en het opzoeken van informatie. Het Niall-streetteam houdt de volgers op de hoogte van nieuws en winacties, maar ze organiseren ook zogenoemde streaming parties. Bij zo'n streaming party kijkt een groep fans allemaal op hetzelfde moment naar een Youtube-video van Niall, of luisteren ze allemaal naar een track op Spotify. Allemaal om Nialls positie in de charts te boosten!

Daarnaast beantwoordt het streetteam ook vragen rondom de kaartverkoop voor concerten en helpen ze het platenlabel bij het samenstellen van winacties. Best een serieuze bedoening dus. En dat is ook precies de bedoeling volgens Vera (23): "We willen een aanspreekpunt zijn voor de fans en op een professionele manier informatie overbrengen. Vaak ook met een visual, zodat het extra duidelijk is."

En natuurlijk wordt er ook geflyerd in grote Nederlandse steden! Je bent een streetteam of je bent het niet, he. Voor de release van 'This Town' werd in ieder geval geen schoenenwinkel, drogisterij of Apple Store gespaard...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Shawn Mendes

Dit streetteam is de grootste die we tegenkomen: hij wordt gerund door zeven mensen. Er is wel één probleempje: Shawn Mendes is in Nederland al gigantisch populair, dus er valt inmiddels niet zoveel meer te promoten. Daardoor blijft het online vaak bij updates over de zanger, maar is er ook tijd over voor bijzondere acties. Begin 2017 zag het streetteam dat een 13-jarige volger van hun account leed aan anorexia en dat ze daarvoor behandeld werd in een kliniek.

Om haar te steunen startte het streetteam een crowdfundingactie, waarmee ze €250 ophaalden. Daarvan kochten ze een voorraad merchandise en cadeautjes voor het meisje en haar zusje, die ze met een groepje langs brachten in de anorexiakliniek. Het meisje wist van niks, dus was natuurlijk helemaal verrast. Hoe lief is dat?

Ariana Grande

Ariana Grande's Nederlandse streetteam heeft 't momenteel rustig: de tour is afgelopen en Ariana houdt zich een beetje op de achtergrond. Maar als de zangeres straks weer terugkomt heeft het streetteam volgens Femmie (24) een flinke bak werk te verrichten: "We updaten iedereen over nieuwe liedjes, parfums en tourdata, maar we promoten bijvoorbeeld ook Ariana's beeld in Madame Tussauds. En tijdens de tour houden we voor elk concert live bij wat er gezongen en gespeecht wordt."

Daarnaast worden er ook fanacties georganiseerd, zoals bij Ariana's concert in de Ziggo Dome dit jaar. Het streetteam ontwierp een aantal A4'tjes met complimenten of quotes voor Ariana erop. Die verspreidden ze via social media en met de hand bij het concert zelf. Het resultaat? A whole lot of love for Ariana!

Domien Verschuuren

Yes, ook onze eigen 3FM-dj Domien Verschuuren heeft een streetteam. Hun promo zit 'm vooral in Twitter-updates en guerilla marketing in de vorm van post-its en ku(n)stwerken.


Op Twitter post het streetteam updates uit de 3FM-ochtendshow, maar ook foto's en videos van andere programma's en evenementen waar Domien (in) verschijnt. Er zijn zelfs rubrieken: donderdag is er natuurlijk een Throwback Thursday en op Fan Friday wordt er vaak fan art in het zonnetje gezet.

Leuk, maar waarom?

Wat is er nou zo leuk aan het runnen van een streetteam? Je verdient er geen geld mee en je bent er aardig wat tijd aan kwijt. Femmie (Team Ariana Grande) vindt vooral het sociale aspect wel tof: "Je kunt contact leggen met andere mensen uit het fandom en hen helpen. En met het promoten van Ariana kun je aan meer mensen laten zien wat haar impact is op sommige mensen."

Vera (Team Niall Horan) zet ook het contact op de eerste plaats: "Het contact met andere fans is heel tof en als streetteam kun je er soms voor zorgen dat je favo artiest het nét even ietsje beter doet in jouw land. En ik vind het tof dat er zo'n goed contact is met het label, dat ze ons echt bij hun plannen betrekken." Maar... er zit ook hier en daar wel een nadeel aan deze job: "Mensen verwachten soms dat je alles altijd weet, en als dat niet zo is komen er wel eens nare reacties op."

Next level straatverkopers

De basis van streetteams ligt dus bij platenlabels, die groepen fans wilden inzetten om hun artiesten te promoten. Uiteindelijk is het een eigen leven gaan leiden en beginnen fans nu zélf streetteams, gewoon uit enthousiasme. En daar valt eigenlijk ook niets tegenin te brengen. De meeste mensen hebben een hekel aan straatverkopers, maar let's be honest: het is toch best leuk als er iemand op je af komt lopen die ZO enthousiast is over muziek dat hij/zij de moeite neemt om jou ervan op de hoogte te brengen?

Ster advertentie
Ster advertentie