3FM nieuws

Jouw vragen over mensenhandel beantwoord

foto: Foto: Rode Kruis
  1. Nieuwschevron right
  2. Jouw vragen over mensenhandel beantwoord

3FM Serious Request: The Lifeline draait dit jaar om slachtoffers van mensenhandel. Dit is een onderwerp dat in eerste instantie misschien wat vragen oproept, dus belden Mark + Rámon met Herman Bolhaar (Nationaal Rapporteur Mensenhandel En Seksueel Geweld Tegen Kinderen) voor wat antwoorden.

Moderne slavernij

Als we het hebben over mensenhandel, wat wordt er dan precies bedoeld? Veel mensen denken aan mensensmokkel, maar da's wel echt iets anders.

Herman: "Mensenhandel is een vorm van moderne slavernij. Je bent het eigendom van een ander en kunt niet meer doen wat je wilt. Je kunt seksueel uitgebuit worden (denk aan gedwongen prostitutie) en crimineel uitgebuit worden (gedwongen diefstallen plegen of drugslabs runnen), maar arbeidsuitbuiting is ook mogelijk. Dan word je gedwongen om werk te doen, vaak vuil werk en onderbetaald. Het belangrijkste is dat je niet vrij bent en dat er iemand anders met de beloning of winst vandoor gaat."

En als je een bijbaantje hebt waarbij je heel slecht betaald wordt? Valt dat dan ook onder mensenhandel? Nou, nee. Het is natuurlijk vervelend, maar je kunt het pas mensenhandel noemen wanneer het om een dwangsituatie gaat waarin je wordt uitgebuit en ondergeschikt bent aan iemand die je misbruikt.

Hoe groot is het probleem?

Herman vertelt dat er een paar jaar terug onderzoek is gedaan naar mensenhandel die in Nederland plaatsvindt. De schatting is dat er tussen de 5000 en 7500 slachtoffers in Nederland zijn, waarvan ze er maar 20% daadwerkelijk in beeld hebben.

Dit is niet alleen een probleem in eigen land, maar het vindt wereldwijd plaats, in ieder land. Er zijn veel mensen die een beter bestaan op willen bouwen en daardoor geloven in goede verhalen van anderen. Herman: "We moeten iedereen ervan bewust maken dat mensenhandel in elk dorp, in elke stad, in elk gebied voorkomt."

Tweede Kamer

Laatst was er nog een debat over mensenhandel in de Tweede Kamer, maar wat is daar uitgekomen? Herman vertelt dat de regering al bezig is met een plan van aanpak, maar dat dit nog niet genoeg is. Herman: "Er moet veel scherper gekeken naar hoe we dit voorkomen. Er moet voorlichting gegeven worden, mensen moeten weerbaar gemaakt worden. En als dat gebeurd is kun je kijken naar slachtoffers helpen en daders opspeuren. De plannen moeten echt uitgevoerd worden de komende jaren, we moeten er alles op alles op zetten!"

3FM Serious Request: The Lifeline

En dat is precies waarom we dit jaar samen met het Rode Kruis in actie komen voor slachtoffers van mensenhandel. Met jouw hulp en donaties kan het Rode Kruis ervoor zorgen dat er betere voorlichting komt, zodat jongeren zichzelf kunnen beschermen. Ook worden professionals getraind in het herkennen van signalen. Daarnaast krijgen slachtoffers psychosociale steun en een opleiding, zodat ze een nieuw leven kunnen starten.

Meer weten over mensenhandel en 3FM Serious Request: The Lifeline? Klik dan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie