3FM nieuws

3FM Serious Request: The Lifeline komt in actie voor slachtoffers van mensenhandel

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Serious Request: The Lifeline komt in actie voor slachtoffers van mensenhandel

Met 3FM Serious Request: The Lifeline zet 3FM zich dit jaar samen met het Rode Kruis in voor slachtoffers van mensenhandel, een verborgen drama dat wereldwijd 25 miljoen mensen treft.

Uitbuiting

‘Mensenhandel’ staat voor uitbuiting, in combinatie met bedreiging, geweld, afpersing, misleiding of machtsmisbruik. Een kwart van de slachtoffers is minderjarig: jonge mensen lopen meer risico, net als mensen die op de vlucht zijn.

(Jonge) mensen die worden uitgebuit zitten gevangen in een mensonwaardige situatie, met grote psychische en fysieke gevolgen. Ze moeten niet alleen vernederend, zwaar of gevaarlijk werk doen waar ze nauwelijks voor betaald krijgen, maar zitten ook in constante angst: ze zijn niet vrij om te kiezen wat ze met hun leven doen.

Mensenhandel komt overal ter wereld voor, óók in Nederland. De meest bekende vorm is uitbuiting in de seksindustrie (denk bijvoorbeeld aan loverboys), maar ook gedwongen arbeid en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.

Het verhaal van Alejandra

3FM-dj Wijnand Speelman reisde samen met het Rode Kruis af naar Colombia om daar slachtoffers van mensenhandel te spreken. Daar kwam hij in aanraking met Alejandra, wiens mensenhandelaar zijn naam op haar lichaam tatoeëerde. Ze werd gedwongen in de prostitutie te werken onder zeer slechte omstandigheden.

Op deze pagina vind je alle reportages en vlogs die Wijnand maakte in Colombia.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook de Nederlandse Shalini en Lisa deden hun verhaal voor 3FM SR19, om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de verschillende manieren waarop mensenhandelaren te werk gaan. Goede hulp, nazorg en preventie is essentieel en dat is waar we dit jaar samen met het Rode Kruis in actie voor komen.

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis zamelt samen met 3FM geld in om jongeren te beschermen voor mensenhandel, dichtbij en ver weg. Dit is hoe ze dat doen:

  1. Voorlichting geven, zodat jongeren gewaarschuwd zijn en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

  2. Slachtoffers helpen met opvang, psychosociale steun en een opleiding, zodat ze een nieuw leven op kunnen bouwen.

  3. Hulpverleners en docenten trainen zodat ze signalen leren herkennen. Hierdoor krijgen meer jonge mensen hulp wanneer het nodig is.

Doneer direct

Kom in actie voor slachtoffers van mensenhandel en steun 3FM Serious Request: The Lifeline. Doneren kan nu al, via 3FM.nl/doneer.

3FM Serious Request: The Lifeline

In de week voor kerst (18-24 december) trekken er drie teams met 3FM-dj’s te voet door Nederland, in estafettevorm. Zij lopen één route van Goes naar Groningen, terwijl ze 24/7 live radio maken en acties bezoeken die luisteraars organiseren. Hiermee halen ze samen met de rest van Nederland geld op om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel.

Op kerstavond komen de dj’s aan op de Ossenmarkt in Groningen, waar de eindshow plaatsvindt en waar de opbrengst van 3FM Serious Request: The Lifeline bekend wordt gemaakt. Hieronder vind je een samenvatting van de allereerste Lifeline in 2018.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie