Meer NPO

Veelgestelde vragen

3FM Serious Request: Lifeline

Wat is het doel van 3FM Serious Request: The Lifeline 2019?

Met 3FM Serious Request: The Lifeline zet 3FM zich dit jaar samen met het Rode Kruis in voor slachtoffers van mensenhandel, een verborgen drama dat wereldwijd 25 miljoen mensen treft. 

‘Mensenhandel’ staat voor uitbuiting, in combinatie met bedreiging, geweld, afpersing, misleiding of machtsmisbruik. Een kwart van de slachtoffers is minderjarig: jonge mensen lopen meer risico, net als mensen die op de vlucht zijn. 

(Jonge) mensen die worden uitgebuit zitten gevangen in een mensonwaardige situatie, met grote psychische en fysieke gevolgen. Ze moeten niet alleen vernederend, zwaar of gevaarlijk werk doen waar ze nauwelijks voor betaald krijgen, maar zitten ook in constante angst: ze zijn niet vrij om te kiezen wat ze met hun leven doen. 

Mensenhandel komt overal ter wereld voor, óók in Nederland. De meest bekende vorm is uitbuiting in de seksindustrie (denk bijvoorbeeld aan loverboys), maar ook gedwongen arbeid en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.

Wat is 3FM Serious Request: The Lifeline?

In de week voor kerst (18-24 december) trekken er drie teams met 3FM-dj’s te voet door Nederland, in estafettevorm. Zij lopen één route van Goes naar Groningen, terwijl ze 24/7 live radio maken en acties bezoeken die luisteraars organiseren. Hiermee halen ze samen met de rest van Nederland geld op voor slachtoffers van mensenhandel. 

Waar kan ik 3FM Serious Request: Lifeline volgen?

3FM Serious Request: Lifeline is 24 uur per dag live te volgen. Natuurlijk via de radio, maar ook via de website & op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.

Is de actie alleen in Nederland?

3FM Serious Request is een initiatief van NPO 3FM, maar er zijn verschillende landen die het concept hebben overgenomen, zoals Wallonië, Oostenrijk, Zweden, Letland, Zwitserland en Roemenië. 

3FM Serious Request: The Lifeline is echter een totaal nieuw concept, dat als eerste in Nederland uitgevoerd wordt. 

Welke 3FM-dj gaat dit jaar op reis? En waarheen?

Dit wordt later bekendgemaakt. 

Waarom ontvang ik e-mails van het Rode Kruis over 3FM Serious Request: The Lifeline?

Als je 3FM Serious Request eerder hebt gesteund, gaan we ervan uit dat je geïnteresseerd bent in nieuws over 3FM Serious Request: The Lifeline. We gebruiken jouw e-mailadres om je te bedanken en geven een terugkoppeling van de besteding van voorgaande edities van 3FM Serious Request. Heb je daar geen behoefte aan, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Welke 3FM-dj's zitten er in de teams?

Er zijn drie dj-teams. Frank van der Lende en Eva Koreman. Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen. Sander Hoogendoorn en Herman Hofman.

Opbrengst / besteding van het geld

Hoeveel van het opgehaalde geld van 3FM Serious Request: The Lifeline gaat naar het Rode Kruis?

De opbrengst van 3FM Serious Request gaat geheel naar het Rode Kruis. Het Rode Kruis gebruikt maximaal 7 procent van de opbrengst om de actie mogelijk te maken. Over de precieze besteding van deze 7% vind je meer informatie bij het Rode Kruis.

Hoeveel geld haalt 3FM op met 3FM Serious Request: The Lifeline?

Hoeveel geld er dit jaar opgehaald gaat worden is nog niet te schatten. Er is geen streefbedrag, elke euro die we inzamelen tijdens 3FM Serious Request: The Lifeline is er één die we kunnen inzetten voor een mooiere wereld. Elke euro telt. We hopen dat veel mensen in actie komen en willen meehelpen.

Wat kan het Rode Kruis doen met mijn donatie?

Heel veel! Al vanaf 4 euro kan het Rode Kruis voorlichting geven aan jonge mensen om ze te beschermen tegen mensenhandel. Hier lees je wat er met jouw geld gedaan gaat worden.

Is het geld van alle edities al besteed?

Elk jaar vertelt het Rode Kruis hoe zij het geld hebben besteed. Binnenkort komt er een update over de besteding van de opbrengst van 3FM Serious Request 2018 én over de voorgaande jaren. Vind alvast meer informatie op de site van het Rode Kruis.

Actieweek

Kan ik nog steeds een plaatje aanvragen?

Dat kan zeker! Het aanvragen van je favoriete nummer is nog steeds een manier om 3FM Serious Request: The Lifeline te steunen. Binnenkort meer over hoe en vanaf wanneer het aanvragen kan beginnen. 

Kan ik de dj-teams helpen?

Dat kan zeker! Kom naar de route en moedig ze aan of loop een stukje mee via de Sponsorloop.

Hoe ver moeten de dj's lopen?

In totaal lopen de drie dj-teams samen bijna 500 km van Goes naar Groningen. Wil je precies zien waar ze allemaal langs lopen? Check de route hier!

Kom in actie

Hoe wordt mijn actie een succes?
Hoe wordt het bedrag van mijn actie berekend?

Dat is heel simpel. Alle bedragen worden bij elkaar opgeteld.

Ik ga een grote actie opzetten en wil persoonlijk advies

Natuurlijk willen we iedereen zo veel mogelijk helpen met het opzetten van een eigen actie. Als je onvoldoende info vindt op de website, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kan een 3FM-dj mijn actie bezoeken of cheque in ontvangst nemen?

Zoals je je misschien wel kunt voorstellen zijn de 3FM-dj's en Rode Kruis-ambassadeurs heel erg druk tijdens de actieweek. Maar meld je actie vooral aan. Wie weet komt een van de 3FM-dj's radioverslag doen van jouw actie.

Wat doe ik als ik kosten maak voor mijn actie?

Ga verantwoord om met kosten. NPO 3FM en het Rode Kruis vergoeden deze kosten niet.

Tot wanneer loopt de actie?

3FM Serious Request: The Lifeline eindigt op 24 december 2019. De website blijft uiteraard bestaan. Tot en met februari 2020 kun je jouw actie of evenement afronden, maar het is natuurlijk tof als jouw bedrag er al bij zit op 24 december!

Hoe zet ik een actie op?

• Bedenk wat je wilt doen. Waar ben je goed in? Waar willen mensen geld voor geven? Tip: verzin een evenement dat zo dicht mogelijk bij je eigen interesses en talenten ligt. Dat maakt het stukken makkelijker om het op touw te zetten!

• Wat heb je nodig voor je actie of evenement? Wanneer ga je het doen en met hoeveel mensen? Vraag vrienden/familie/collega’s om je te helpen en mee te denken. 

• Maak een account aan op 3FM.nl/seriousrequest. Dit is je persoonlijke actiepagina waar je informatie kwijt kunt en mensen geld kunnen doneren. 

• Start je actie op. 

• Promoot je actie en verwijs donateurs naar je Kom In Actie-site. Check regelmatig de tussenstand.

• Tel het contant ontvangen geld en stort dit bedrag op je pagina. 

• Communiceer het eindbedrag van je actie naar je donateurs en bedank hen.

Wat voor actie kan ik opzetten?

Alles kan, dus leef je uit! Enkele voorbeelden van voorgaande jaren:

  • Je kunt jezelf laten sponsoren om een marathon te lopen, de Kilimanjaro te beklimmen of de Vaalserberg, maar ook om je baard eraf te scheren in ruil voor geld. Met de hele klas tegen betaling een hele nacht wakker blijven, een fietsestafette organiseren of sponsorlezen. 
  • Ook kun je iets verkopen; iets wat je al hebt. Maar je kunt ook iets speciaal maken. Eten, zoals koekjes of soep, maar ook hebbedingetjes zoals ansichtkaarten, kettingen, kerstkransen, beschilderde bordjes, zeepjes of cd's doen het goed.
  • Organiseer een feest, een rondleiding, een workshop, een high-tea of demonstratie. 
  • Houd een inzamelingsactie om oud papier of lege statiegeldflessen in te zamelen.
  • Ga sneeuw ruimen, regel een boottocht of geef een voetbaltraining. 

Vragen over de Kom In Actie website

Ik heb problemen met mijn Kom In Actiepagina!

Geef de foutmelding door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We proberen het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Wat is het voordeel van een registratie op de Kom in Actie-website?

De voordelen:

1.     Je hebt een persoonlijke actiepagina waarop je alle informatie over jouw actie kwijt kunt. Je kunt (potentiële) deelnemers en donateurs hier naartoe verwijzen.

2.     3FM kan zien welke acties waar en wanneer in het land plaatsvinden en kan eventueel contact opnemen als ze de actie willen belichten op 3FM.nl, de radio-uitzending of tv-uitzending.

3.     Het Nederlandse Rode Kruis zorgt voor een veilige financiële afhandeling van alle donaties. Het geld komt direct op de rekening van het Nederlandse Rode Kruis terecht. Zelf zie je op elk moment in één oogopslag hoeveel geld er door jouw actie is binnengekomen.

Ik organiseer meerdere acties, kan ik het opgehaalde geld per actie splitsen?

Ja, dit kan! Je maakt als actievoerder een profiel aan. Hieronder kun je zoveel acties aanmaken als je wilt. Zo zie je op jouw persoonlijk pagina de verschillende acties die je organiseert en de tussenstand per actie. Ook zie je het door jou opgehaalde bedrag. Elke actie heeft zijn eigen pagina, waardoor er gericht op één actie gedoneerd kan worden.

Hoe kunnen mensen aan mijn actie deelnemen?

Je kunt organisatoren toevoegen aan je actie. Een organisator kan alleen toegevoegd worden wanneer deze persoon zich heeft geregistreerd op de Kom in Actie site. Via 'bewerk je actiepagina' kun je een organisator toevoegen. Als je iemand als organisator toevoegt aan je actie, kan deze persoon ook de actiepagina bewerken. 

Als je een actie organiseert waar mensen aan kunnen deelnemen, zoals een sponsoractie, is promotie van je actie belangrijk. Dit kan door het promotiemateriaal te gebruiken, je eigen sociale kanalen in te zetten en door mensen persoonlijk uit te nodigen voor je actie. Door updates te plaatsen op je actiepagina kun je de verschillende deelnemers aan je actie benoemen. 

Kunnen alleen individuen of ook teams aan mijn actie deelnemen?

Zowel teams als individuele personen kunnen aan je actie deelnemen. Dit is afhankelijk van het soort actie dat je organiseert.

Ik heb 2 losse acties aangemeld, maar ze horen eigenlijk bij elkaar. Wat nu?

Je kunt acties niet aan elkaar koppelen. Wel kun je meerdere organisatoren aan je actie toevoegen. Zij kunnen dan ook je actiepagina bewerken. Op je actiepagina kun je omschrijven welke acties je precies doet. Als je een van je acties wilt verwijderen kun je dat zelf doen via 'mijn acties', als dat niet lukt of je hebt een andere vraag, stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom hebben jullie eerst mijn gegevens nodig, voordat ik een actie aan kan maken?

Om het mogelijk te maken dat één actievoerder acties organiseert, moet je je eerst aanmelden als actievoerder, waarna je één of meerdere acties aanmeldt. Dus je meldt je eerst aan als actievoerder en vervolgens kun je meteen je actie aanmaken. Succes!

Doneren

Kan ik ook zelf een gironummer openen voor mijn actie?

We raden je aan zoveel mogelijk betalingen via de Kom In Actie website te laten verlopen. Zo weten alle betrokkenen zeker dat het geld direct bij het Rode Kruis terecht komt. Het kan zijn dat je een actie opstart waarvoor je de donatie-module van de Kom In Actie website niet (goed) kan gebruiken. We raden je dan aan je actie wel aan te melden, het geld cash in te zamelen en achteraf via de Kom In Actie website te doneren. Zo is het voor de gevers aan jouw actie duidelijk en transparant en weten zij dat het geld bij het Rode Kruis terecht komt. Daarnaast heb je er veel minder administratieve afhandeling van.

Hoe wordt het totaalbedrag van een actie bepaald?

Alle bedragen die via de site worden gedoneerd worden bij elkaar opgeteld. Daarnaast kun je cash geld of cheques komen afleveren bij de headquarters in TivoliVredenburg. Het opgehaalde bedrag in cash is dan helaas niet terug te zien in de tussenstand op je persoonlijke actiepagina. Wij raden daarom iedereen aan om cash opgehaalde bedragen zelf over te maken via de website. Je kunt dan in een omschrijving vertellen waar, wanneer en door wie dit bedrag is opgehaald.

Kan een ambassadeur van het Rode Kruis mijn actie bezoeken of een cheque in ontvangst nemen?

Onze ambassadeurs vinden het erg leuk om bij activiteiten van en voor het Rode Kruis aanwezig te zijn. Maar zij hebben, zoals je zult begrijpen, ook beperkte tijd i.v.m. hun drukke schema’s. De ambassadeurs zijn door ons al benaderd voor 3FM Serious Request en worden al (beperkt) ingezet voorafgaand en tijdens de actieweek en zijn dus helaas niet beschikbaar om bij ' Kom In Actie' initiatieven aanwezig te zijn.

Word ik lid van het Rode Kruis als ik doneer

Nee, je wordt geen lid van het Rode Kruis en doneert eenmalig. Wel kan het zijn dat het Rode Kruis contact met je opneemt. In het privacy statement kan je hier meer over lezen.

Contact met 3FM DJ's

Ik heb een vraag aan een 3FM DJ over 3FM Serious Request. Waar kan ik terecht?

Je bereikt de dj's het beste via hun eigen social media kanalen, dus via Facebook, Twitter of Instagram.

Ik heb een persverzoek

Persverzoeken kunnen ingediend worden bij Danny Vormer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veiling

Is er dit jaar ook weer een veiling?

We gaan zeker een aantal gave producten, diensten en belevenissen aan de man proberen te brengen. Over de manier waarop dat gaat gebeuren hoor je later meer!

Chequepoints

Kan ik een chequepoint bezoeken?

Natuurlijk! Juist! Hier vind je een lijst van alle chequepoints. Bij de chequepoints worden festiviteiten georganiseerd en kun jij je opgehaalde geld doneren aan het Rode Kruis. Hier vind ook de wissel plaats van de dj-loopteams. 

Waar liggen de chequepoints?

Hier vind je een lijst van alle chequepoints!

Wat is een chequepoint?

Na 6 uur lopen wisselen de dj’s elkaar af met het volgende duo. Dit doen ze op de zogenoemde 'Chequepoints'. Op deze 25 start- en finishlocaties zal 3FM zorgen voor entertainment, in samenwerking met de bewoners en verenigingen. Ook is dit de plek waar jij het geld dat jij hebt opgehaald met jouw Kom in Actie kan inleveren.

Vind hier alle chequepoints

Sponsorloop

Kan ik dit jaar met The Lifeline meelopen d.m.v. een sponsorloop?

Zeker weten! Nieuw dit jaar is de sponsorloop. Meld je aan voor de sponsorloop, wandel 1 volledige etappe (of meer) mee met de dj's en zamel zo geld in voor het Rode Kruis.

De 3FM-dj's gaan een heel eind lopen, maar dit jaar kun jij mee! Schrijf je voor 10 euro in (gaat natuurlijk volledig naar de opbrengst van 3FM Serious Request: The Lifeline), regel zoveel mogelijk sponsoren en loop een etappe met de dj's mee.

Loop je dan in je eentje mee? Nee joh! Je kunt je met je complete wandelvereniging, vriendengroep of wat dan ook inschrijven. Maarrr vol = vol. Meld je hier aan!

Kan ik meerdere etappes meelopen?

Natuurlijk mag je meerdere etappes meelopen. Meld je wel weer apart aan

Hoeveel kilometer loop je per etappe?

Een etappe is ongeveer tussen de 17-20 kilometer. 

Kan ik meelopen met mijn wandelvereniging of vriendengroep?

Je kunt je met je complete wandelvereniging, vriendengroep of wat dan ook inschrijven. Maarrr vol = vol. Meld je hier aan!

Populair op 3FM