Meer NPO

Veelgestelde vragen

3FM Serious Request

Waar wordt de opbrengst van deze Never Walk Alone actie besteed?

Het Rode Kruis gebruikt de opbrengst voor hulpverlening in Nederland en op de Nederlandse eilanden in de Cariben. Van jouw euro wordt 93 cent gebruikt voor de hulpverlening. De overige 7% zijn voor de organisatiekosten van het Rode Kruis, die zij maken om de fondsenwerving te realiseren.

Wat is 3FM Serious Request: Never Walk Alone 2020?

In december doorkruisen onze dj’s het land tijdens The Lifeline om geld op te halen voor het Rode Kruis, maar in de week van 13 t/m 18 april blijven ze net als heel Nederland bij hun thuisbasis: de studio. Dit allemaal om samen met het Rode Kruis geld in te zamelen voor de hulp tijdens deze coronacrisis.

3FM-dj’s zijn zes uur aan één stuk op de radio te horen. De dj’s tijdens 3FM Serious Request: Never Walk Alone zijn Sander Hoogendoorn, Timur Perlin, Frank van der Lende en Eva Koreman. Dit is de programmering: 

  • Sander Hoogendoorn hoor je van 06.00 tot 12.00 uur

  • Timur Perlin is van 12.00 tot 18.00 uur te horen

  • Frank van der Lende en Eva Koreman zijn er van 18.00 uur tot 00.00 uur

  • In de nacht presenteren verschillende 3FM-dj’s

Wat is het doel van 3FM Serious Request: Never Walk Alone 2020?

Met 3FM Serious Request: Never Walk Alone zet 3FM zich tijdens een speciale editie samen met het Rode Kruis in voor een belangrijk doel in deze gekke tijd: geld inzamelen voor het Rode Kruis dat hulp biedt tijdens de coronapandemie. Dit doen we van 13 t/m 18 april 2020.

Hulpverleners van het Rode Kruis helpen in heel Nederland zorginstellingen, zoals ziekenhuis en huisartsenposten. Ze vervoeren patiënten, zorgen dat de overbelaste voedselbanken blijven draaien en verzorgen de coronapatienten die worden opgevangen in diverse hotels verspreid over het land. Ook coördineert het Rode Kruis de inzameling van beschermingsmiddelen, zoals brillen, maskers en handschoenen, zodat het zorgpersoneel veilig kan blijven werken.

Het Rode Kruis biedt ook praktische ondersteuning aan mensen die er alleen voor staan of in quarantaine verblijven. De vrijwilligers doen boodschappen, helpen met het aanschaffen van medicijnen, laten de hond uit, geven advies en bieden een luisterend oor. Er is een hulplijn geopend waar bellers vragen kunnen stellen over het coronavirus of als zij zich zorgen maken over iemand in hun omgeving. Inmiddels zijn al bijna 14.000 telefoontjes binnengekomen.

Welke 3FM-dj's hoor ik tijdens SR20?

Dit is de programmering vanuit de 3FM-studio in Hilversum:

 

  • Sander Hoogendoorn hoor je van 06.00 tot 12.00 uur.

  • Timur Perlin is van 12.00 tot 18.00 uur te horen.

  • Frank van der Lende en Eva Koreman, zijn er van 18.00 uur tot 00.00 uur.

  • In de nacht presenteren verschillende 3FM-dj’s.

Wat voor hulp geeft het Rode Kruis?

De hulpverleners helpen in heel Nederland zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en huisartsenposten. Ze vervoeren patiënten, zorgen dat de overbelaste voedselbanken blijven draaien en verzorgen de coronapatiënten die worden opgevangen in diverse hotels verspreid over het land. Ook coördineert het Rode Kruis de inzameling van beschermingsmiddelen, zoals brillen, maskers en handschoenen, zodat het zorgpersoneel veilig kan blijven werken. 

De hulporganisatie biedt eveneens praktische ondersteuning aan mensen die er alleen voor staan of in quarantaine zitten. De vrijwilligers doen boodschappen, helpen met het aanschaffen van medicijnen, laten de hond uit, geven advies en bieden een luisterend oor. Er is een hulplijn geopend waar bellers vragen kunnen stellen over het coronavirus of als zij zich zorgen maken over iemand in hun omgeving. Inmiddels zijn al duizenden telefoontjes binnengekomen.

Wat doet het Rode Kruis in het buitenland?

Het Rode Kruis: We geven wereldwijd hulp en zorgen overal voor voorlichting. Zo vervoeren hulpverleners van het Rode Kruis (mogelijke) zieken in speciale ambulances, delen we hulpgoederen uit aan mensen in quarantaine en zijn we actief met speciale ontsmettingsteams om te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt. Net als in Nederland werkt het Rode Kruis overal ondersteunend aan de overheden, ziekenhuizen en zorginstellingen. Daardoor is het werk dat het Rode Kruis uitvoert, verschillend per land. 

Als Rode Kruis maken wij ons grote zorgen over de uitbraak van het virus in het Midden-Oosten en Afrika, waar men al kampt met andere grote humanitaire crises en uitdagingen, zoals conflict of honger. Mensen zijn hier al verzwakt en de ziekenhuizen zijn overbelast. Nu het coronavirus hier overheen komt heeft dat ontzettend veel impact.  

Het is daarom extra belangrijk dat we voorlichting geven in landen met een verzwakt gezondheidssysteem. Daar is voorlichting enkel via radio en tv niet altijd genoeg, omdat mensen simpelweg niet altijd aansluiting hebben. Hier gaan wij met speciale voorlichtingsteams naar mensen toe, ook in de meest afgelegen gebieden. Het Rode Kruis is dé aangewezen organisatie om dit te doen, met 13 miljoen vrijwilligers wereldwijd die zich hiervoor kunnen inzetten.

Waar kan ik 3FM Serious Request: Never Walk Alone volgen?

3FM Serious Request: Lifeline is 24 uur per dag live te volgen. Natuurlijk via de radio, maar ook via de website & op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.

Waarom ontvang ik e-mails van het Rode Kruis over 3FM Serious Request: Never Walk Alone?

Als je 3FM Serious Request eerder hebt gesteund, gaan we ervan uit dat je geïnteresseerd bent in nieuws over 3FM Serious Request: Never Walk Alone. We gebruiken jouw e-mailadres om je te bedanken en geven een terugkoppeling van de besteding van voorgaande edities van 3FM Serious Request. Heb je daar geen behoefte aan, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Is de actie alleen in Nederland?

3FM Serious Request is een initiatief van NPO 3FM, maar er zijn verschillende landen die het concept hebben overgenomen, zoals Wallonië, Oostenrijk, Zweden, Letland, Zwitserland en Roemenië. 

 

3FM Serious Request: The Lifeline en Never Walk Alone zijn echter een nieuw concept, dat als eerste in Nederland uitgevoerd wordt.

Opbrengst / besteding van het geld

Hoeveel geld haalt 3FM op met 3FM Serious Request: Never Walk Alone?

Hoeveel geld er opgehaald gaat worden is nog niet te schatten. Er is geen streefbedrag, elke euro die we inzamelen tijdens 3FM Serious Request: Never Walk Alone is er één die we kunnen inzetten voor een mooiere wereld. Elke euro telt. We hopen dat veel mensen in actie komen en willen meehelpen.

Wat kan het Rode Kruis doen met mijn donatie?

Heel veel! Het Rode Kruis helpt op heel veel manieren. Door jouw donatie kunnen hulpverleners van het Rode Kruis zorgpersoneel ondersteunen, de voedselbank helpen met pakketten uitdelen, kunnen vrijwilligers boodschappen doen en honden uitlaten voor mensen die nu het huis niet uit kunnen, en ze kunnen een luisterend oor bieden en advies geven aan mensen die dat nu nodig hebben. Dat kan via de Rode Kruis Hulplijn.  

Tegelijkertijd zijn er ook in andere landen, zoals bijvoorbeeld Italië, hulpverleners van het Rode Kruis keihard aan de slag. Hulpverleners vervoeren slachtoffers in speciale ambulances, geven psychosociale hulp aan mensen in quarantaine en speciale teams zorgen voor ontsmetting van belangrijke ruimtes. Daarnaast zorgt het Rode Kruis ervoor dat er in veel delen van de wereld voorlichting wordt gegeven over het virus, want niet in ieder land krijgt iedereen de juiste kennis mee.

Hoeveel geld is er dan precies nodig voor de hulpverlening?

Het Rode Kruis: Dat is nog niet helemaal duidelijk. We weten niet hoe lang we in deze situatie zullen zitten in Nederland en hoe lang we dus hulp moeten verlenen. Maar we weten wel dat er véél hulp nodig is, in Nederland en daarbuiten. We zien dat de nood nu groot is, en we zetten alle zeilen bij. Tegelijkertijd speelt deze situatie niet alleen in Nederland, en is voor de hulpverlening van het Rode Kruis in het buitenland ook geld nodig. Denk bijvoorbeeld aan de landen met een zwak gezondheidssysteem. De uitbraak van het coronavirus is voor deze landen extra ingrijpend.

Er zijn al veel andere acties voor het Rode Kruis. Heeft het nog wel zin om 3FM Serious Request op te zetten?

Ja zeker! Het Rode Kruis is enorm druk met hulpverlening en om deze hulp te kunnen verlenen, kunnen zij alle steun gebruiken. Het is nu nog niet goed te overzien hoe lang we in Nederland en in het buitenland hulp moeten verlenen. Maar duidelijk is, dat er veel hulp nodig is!

Er zijn veel andere organisaties die geld ophalen voor het Rode Kruis, zoals RUMAG. Zij verdienden hier geld aan. Hoe zit dat bij 3FM SR20??

3FM werkt al jaren samen met het Rode Kruis, ieder jaar in december is de actie 3FM Serious Request: Lifeline. 3FM verdient niets aan deze actie, al het opgebrachte geld gaat naar het Rode Kruis. Zonder verzendkosten ;)

Is het geld van alle edities al besteed?

Elk jaar vertelt het Rode Kruis hoe zij het geld hebben besteed. Later dit jaar komt er een update over de besteding van de opbrengst van 3FM Serious Request: The Lifeline 2019 én over de voorgaande jaren. Vind alvast meer informatie op de site van het Rode Kruis.

Kom in actie

Hoe zet ik een actie op?

Vanwege het coronavirus willen we vragen om geen actie op te zetten waarbij je de maatregelen niet kunt naleven. Organiseer dus geen pubquiz, spelletjes-avond, wandelroute of collecte waarbij mensen samenkomen.

Je kunt voor deze editie van 3FM Serious Request daarom ook geen speciale actiepagina aanmaken, maar je kunt wel thuisquarantaine-proof geld inzamelen en storten via 3FM.nl/doneer

Doneren

Kan ik nu ook weer een plaatje aanvragen voor geld?

 

Jazekers, dat kan hier! Het aanvragen van je favoriete nummer is nog steeds een manier om 3FM Serious Request: Never Walk Alone te steunen. Mocht het misgaan met het aanvragen: zorg ervoor dat je je standaardbrowser gebruikt (dus niet in incognito-modus). Problemen met je plaataanvraag? Mail dan kort en bondig wat er misging, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan nemen we je probleem in behandeling. Dit kan wegens grote drukte tijdens 3FM Serious Request even duren, maar we verzekeren je dat we ermee aan de slag gaan.

Hoe kan ik doneren aan 3FM Serious Request?

Je kunt op verschillende manieren doneren aan 3FM Serious Request. Dit zijn de opties op dit moment, dit wordt nog uitgebreid!

1. Doneer direct via 3FM.nl/doneer
2. Vraag straks een plaatje aan voor geld! 
3. Doneer via giro 661

Word ik lid van het Rode Kruis als ik doneer?

Nee, je wordt geen lid van het Rode Kruis en doneert eenmalig. Wel kan het zijn dat het Rode Kruis contact met je opneemt. In het privacy statement kan je hier meer over lezen.

Contact met 3FM DJ's

Ik heb een vraag aan een 3FM dj over 3FM Serious Request. Waar kan ik terecht?

Je bereikt de dj's het beste via hun eigen social media kanalen, dus via Facebook, Twitter of Instagram.

Ik heb een persverzoek

Persverzoeken kunnen ingediend worden bij Marceline van Os: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..