3FM nieuws

Polititia Verkiezingsspecial: "kleine partijen zijn een belangrijk tegengeluid"

  1. Nieuwschevron right
  2. Polititia Verkiezingsspecial: "kleine partijen zijn een belangrijk tegengeluid"

Morgen is het dan echt zo ver: dan gaan de stembussen voor iedereen open. In deze speciale verkiezingsuitzendingen willen Titia Hoogendoorn en Daniel van de Poppe jou inspireren én informeren om te gaan stemmen. Dit doen ze vandaag met schrijfster, columnist en muzikant Aafke Romeijn!

In de podcast Polititia duiken actrice Titia Hoogendoorn en co-host Daniel van de Poppe elke week in een specifiek thema dat met de politiek te maken heeft. Zo willen ze iedereen informeren over lastige of enorm brede onderwerpen. Tijdens de verkiezingsspecials duiken ze nog een laatste keer in belangrijke onderwerpen om iedereen zo wegwijs mogelijk te maken tijdens het stemmen.

Wil je meer over de verkiezingen lezen? Check dan het gemeenschappelijke platform van 3FM, NPO3 en FUNX. Zet Je Stem Niet Op Mute!

https://www.npo3.nl/verkiezingen

Aafke romeijn

Schrijfster, columnist en muzikant Aafke Romeijn heeft politiek van huis uit meegekregen. Ze heeft familieleden die in gemeenteraden zitten en belangrijke politieke thema's werden met de familie besproken. En toch voelde ze zich bij haar eerste paar keer stemmen niet goed genoeg voorbereid. Nu wil ze jongeren helpen met het voorbereid zijn op hun (mogelijk eerste keer) stemmen.

Ook ondervindt ze veranderingen deze verkiezingen, aangezien ze normaal in een bejaardentehuis moet stemmen. Dat gaat dit jaar natuurlijk niet, dus moet ze ergens anders stemmen. Ze was wel blij verrast toen het bleek dat zij dit jaar bij haar favoriete restaurant in Utrecht mag stemmen. Hoe leuk!

Strategisch stemmen

Aafke heeft veel geschreven over het feit dat ze tegen strategisch stemmen is. Hiermee bedoelt ze niet het initiatief 'Stem Op Een Vrouw', maar om op een grote partij te stemmen omdat je denkt dat een kleine partij toch niet in de kamer zal komen. Maar hier zit volgens Aafke een groot nadeel aan verbonden: "je krijgt een kabinet die het voor niemand goed doet".

Het is beter om principieel te stemmen op een partij waar je de beste herkenning mee hebt. Als iedereen dit zou doen, zouden ook de vele kleine partijen vertegenwoordigd worden in de Tweede Kamer.

Reststemmen

Bij het totaal door een partij behaalde zetels tel je er eentje bij op. Dit deel je door het totale aantal stemmen en dan is vrijwel iedereen verward. Wat wel makkelijk is hieraan: blanco-stemmen worden niet zomaar toegekend aan de grootste partij, maar die worden netjes verdeeld onder de partijen gebaseerd op hun relatieve stemmen en het opkomstpercentage.

Kleine partijen

Deze verkiezingen doen er erg veel kleine partijen mee, maar Aafke wil toch het belang van deze kleine partijen in de Tweede Kamer belichten. Hoewel ze dan misschien niet direct invloed kunnen hebben, zorgen ze wel voor tegengeluid tegenover de grotere partijen.

Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk: lees je in over de partijen, stem waar je je goed bij voelt en natuurlijk #ZetJeStemNietOpMute

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie