3FM nieuws

Het Partij 30- Pamflet: Wat vinden jongeren belangrijk deze verkiezingen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Het Partij 30- Pamflet: Wat vinden jongeren belangrijk deze verkiezingen?

Het is alweer de laatste aflevering van de Partij 30- podcast. En dus is het ein-de-lijk tijd om te kijken wat het pamflet van 3FM-dj Olivier Bakker zijn fictieve politieke partij is geworden.

Elke week duikt Olivier samen met vaste gast Gijs Rademaker en een expert in verschillende thema's die voor jongeren belangrijk zijn. Zo bouwt hij een uiteindelijk pamflet op, waar hij met jonge politici naar gaat kijken in de laatste aflevering.

Het pamflet

In elke aflevering werden specifieke doelen opgenomen in een pamflet. Hieronder is het helemaal te lezen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samen met de jonge politici Carline van Breugel (D66), Bina Chirino (CU) en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) bekijkt en bespreekt Olivier het Partij 30- programma. Alle drie staan zij bij deze verkiezingen op de verkiezingslijst met een reële kans om in de Tweede Kamer te komen. Ze benadrukken allemaal het belang van stemmen op een jong iemand tijdens de verkiezingen en waarom zij jouw stem verdienen.

Jonge politici

Volgens Carline (26) is het hebben van een jonge geest, zoals Mark Rutte ooit heeft gezegd, niet genoeg. De ervaringen van jongeren zijn nu dusdanig anders dan vroeger dat er wel jonge "ervaringsdeskundigen" in de Tweede Kamer moeten komen. Zij wil werken als iemand waar jongeren zich in kunnen herkennen en waardoor ze gehoord kunnen worden. Handig, toch?

Specifiek betrokken op het pamflet spreekt ze zich uit tegen het leenstelsel, waar ze in 2015 ook veel discussies over heeft gevoerd. Ze trekt het plan nog een stuk verder door studenten belastingkorting te geven op hun inkomsten. Een ander element van het Partij 30- pamflet waar ze zich bij aansluit is de gratis anticonceptie. En als laatste sluit ze af met het idee dat duurzaamheid niet de lol moet weghalen, dus wil ze zich inzetten voor verbeterd treinverkeer in Europa.

Bina (27) neemt nu al een belangrijke positie in voor de CU, namelijk als leider van de jongerenpartij Perspectief. Hiermee wil zij deel uitmaken van Coalitie Y. Ook zij vindt het belangrijk dat jongeren van nu worden gehoord. Want iedereen is ooit jong geweest, maar niet allemaal in deze snel veranderende tijd. Lijkt ons duidelijk!

Wat betreft het pamflet sluit Bina zich aan bij de herinvoering van de basisbeurs om geen onnodige "financiële complicaties" te creëren tijdens het studeren. Maar ook het gratis maken van anticonceptie voor alle leeftijden, om zo op die manier de behoefte voor abortussen te verlagen. Ze wil zich verder nog inzetten voor een groene toekomst, goed onderwijs en een eerlijke arbeids- en woningmarkt voor jongeren.

Als laatste is Kauthar (26) aan het woord, die hoogstwaarschijnlijk al in de Tweede Kamer komt vanwege haar 9e plek op de GroenLinks-lijst. Ze spreekt zich uit over de hoge gemiddelde leeftijd in de Tweede Kamer, dat momenteel 48 is, en dat Kamerleden onder de 30 een heel ander perspectief kunnen bieden.

GroenLinks is natuurlijk de klimaatpartij, dus duiken ze meteen daar in het pamflet. Kauthar is overtuigd dat zij het beste klimaatplan hebben opgesteld, zowel in reductiepercentages als berekening van kosten. De grote vervuilers zouden dan meer belasting moeten betalen ter compensatie. De basisbeurs en het startkapitaal voor jongeren wordt ook nog aangehaald, waardoor elke jongere 10.000 euro zou krijgen in plaats van alleen studenten. Ook willen ze de woonplicht invoeren en de inkomensgrens voor sociaal huren verhogen. En wat Kauthar vooral benadrukt is dat er nú actie ondernomen moet worden.

De laatste aflevering

Check hier de volledige laatste aflevering!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie