3FM nieuws

Frank gaat naar Primavera Sound in Barcelona, wat kan hij verwachten?

  1. Nieuwschevron right
  2. Frank gaat naar Primavera Sound in Barcelona, wat kan hij verwachten?

Deze zomer vind je 3FM op de allervetste festivals van Nederland en Europa. 3FM-dj Frank van der Lende gaat dit weekend het Primavera Sound Festival in Barcelona beleven, maar wat kan hij daar verwachten naast een lekker zonnetje, goede muziek en een koud biertje?

Hoe is het allemaal begonnen?

Het verhaal van Primavera begint in 2001 met een paar vrienden (Alberto, Pablo en Gabi, hoe Spaans wil je het hebben?) die graag een festival wilden opzetten. "We begonnen aan het concept te werken toen wij in nachtclub Apolo werkten. We wilden graag een festival beginnen, want er was een trend gaande waarbij indie met electronica werd gemixt. We wilden dat verder trekken!" vertelt oprichter Alberto Guijarro tegen Red Bull Music & Culture.

Normaal worden festivals gehouden op het platteland, op een eiland (bij Sziget) of in een natuurpark, maar Primavera pakt dit totaal anders aan. In het begin werd het festival georganiseerd in openluchtmuseum Poble Espanyol (Spaans Dorp).

Later verhuisde het festival naar een tentoonstellingsterrein aan het strand in het meest noordelijke stukje Barcelona. Hier heb je geen gras maar beton en kijk je uit op de skyline van Barca. Een unieke sfeer dus en geen vieze schoenen bij het thuiskomen!

Publiek uit 125 verschillende landen

Tegenwoordig komen er ruim 200.000 bezoekers af op het festival en komen er dit jaar ruim 257 artiesten over de vloer. Niet alleen op het festivalterrein is er veel te doen dit weekend, voor en na het festival staat de hele stad in het teken van muziek. Zo zijn er concerten in clubs door de hele stad en wordt er zelfs een conferentie georganiseerd met lezingen en workshops.

Vorig jaar kwam 55% van de bezoekers niet uit Spanje en er waren 125 verschillende nationaliteiten te vinden op het festivalterrein. De meeste buitenlandse bezoekers kwamen uit het Verenigd Koninkrijk.

Wat staat er dit jaar op de line-up?

De mix tussen verschillende stijlen is erg groot. "Soms spelen we met het idee van het zijn van 'een festival bestaande uit festivals.' Mensen die bij ons komen zijn erg openminded, maar sommige mensen houden maar van één stijl en zij kunnen hun eigen festival samenstellen in een groter festival. Bijvoorbeeld als je van metal houdt dan ga je alleen maar naar metalbands en zo kan je een goed plan maken voor elke dag," vertelt DJ Coco, de muziekcurator van het festival.

Dit jaar heeft hij weer een puike selectie gemaakt uit super bekende artiesten en nieuwe frisse talenten. Arctic Monkeys spelen er dit weekend hun eerste festivalshow, maar ook toppers zoals Lorde, The National, Migos, Björk en The War On Drugs passeren de revue.

Waarvoor moet je niet bij Primavera zijn?

Er zijn twee ingrediënten die wel nog missen op dit festival. Het eten dat verkocht wordt is niet van uitzonderlijke kwaliteit, dat doen ze bij Best Kept Secret of Lowlands in Nederland toch een stukje beter.

Ook is het helaas niet mogelijk om te slapen op het festivalterrein. In het dichtbebouwde Barcelona is er geen ruimte om nog een gigantische camping op te zetten. Slapen moet dan maar comfortabel gebeuren in een hotel, hostel of appartement, ook wel lekker comfortabel voor een keertje.

En verder zijn er natuurlijk gewoon veel pluspunten... Toffe locatie in een mooie stad, topmuziek, geen modderbaden en een gevarieerd publiek. Frank gaat deze zuid-Europese festivalervaring voor je testen!

Franks Feestje op Primavera

Deze vrijdag, zaterdag en zondag is Frank te horen vanaf Primavera Sound. Frank zou Frank niet zijn als hij er niet een enorm feest van zou maken met veel live muziek en interviews. Luisteren dus, tussen 19:00 tot 22:00 uur!

Ster advertentie
Ster advertentie