3FM nieuws

Dit kun je verwachten van de jubileumplaat 'Random Access Memories' van Daft Punk

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kun je verwachten van de jubileumplaat 'Random Access Memories' van Daft Punk

Al zit het verdrietige nieuws dat Daft Punk ermee stopt nog vers in het geheugen, vrijdag krijgen fans toch een troostprijs met de speciale jubileumeditie van het iconische Random Access Memories-album. Naast de welbekende tracks als 'Get Lucky' staat er namelijk ook een hoop nooit eerder uitgebracht werk op. Check hier alles wat je moet weten over dit (laatste) 'nieuwe' werk van Daft Punk.

Jubileumeditie Random Access Memories

Het is vrijdag exact 10 jaar sinds de release van het album Random Access Memories. En als je even een kleine opfrisser nodig hebt van die "memories", nummers als 'Lose Yourself To Dance' en ex-3FM Megahit 'Get Lucky' staan hier bijvoorbeeld op. Maar wat kun je nou echt verwachten van deze jubileumeditie?

In ieder geval 9 (!) niet eerder uitgebrachte tracks dus! Deze speciale editie biedt niet alleen een uitgebreide selectie van outtakes en demo's, maar bevat ook een vernieuwde audiomix van het oorspronkelijke album. Eén van de niet eerder uitgebrachte tracks is 'Infinity Repeating', waar een bekende stem op te horen is.

'Infinity Repeating' met Julian Casablancas

Deze track is opgenomen tijdens het oorspronkelijk opnameproces, maar heeft destijds de uiteindelijke selectie niet gehaald. Fans krijgen echter de kans om het nummer al op donderdag te beluisteren, moet je alleen wel net in de buurt zijn van het Centre Pompidou in Parijs. Deze plek speelde een belangrijke rol in het succesverhaal van Daft Punk, aangezien ze daar als tieners in 1992 een levensveranderende rave bijwoonden. En het is daarom ook dat ze op deze plek 'Infinity Repeating' morgen bij het Centre Pompidou via een speciale luistersessie laten horen.

De track features Julian Casablancas (The Strokes, The Voidz), en via het Instagram-kanaal van Daft Punk zie je meerdere demo's van de track uit 2023, waaronder deze:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toegang tot 'Horizon' via Snapchat

Kan jij niet wachten tot vrijdag én ben je in het bezit van Random Access Memories? Dan heb je geluk, fans worden worden via de augmented reality lens van Snapchat namelijk nu al getrakteerd op 'Horizon'. Deze exclusieve track verscheen in 2013 op de Japanse versie van het album en wordt nu aan de rest van de wereld onthuld via deze speciale lens. Het enige dat jij hoeft te doen is de zilveren en gouden helm te scannen op het originele album artwork, en dan kan jij al 'Horizon' beluisteren!

Tracklist

Naast 'Horizon' en 'Infinity Hearing', weten we inmiddels ook dat de tracklist er als volgt uitziet:

‘Give Life Back To Music’
‘The Game Of Love’
‘Giorgio by Moroder’
‘Within’
‘Instant Crush’
‘Lose Yourself To Dance’
‘Touch’
‘Get Lucky’
‘Beyond’
‘Motherboard’
‘Fragments Of Time’
‘Doin’ It Right’
‘Contact’
‘Horizon’ (Japan CD)
‘GLBTM’ (Studio Outtakes)
‘Infinity Repeating’ (2013 Demo)
‘GL’ (Early Take)
‘Prime’ (2012 Unfinished)
‘LYTD’ (Vocoder Tests)
‘The Writing Of Fragments Of Time’
‘Touch’ (2021 Epilogue)

Afscheid Daft Punk

Het elektronische muziekduo kondigde in 2021 aan ermee te stoppen na 28 jaar muziek maken. Onlangs sprak Thomas Bangalter, de ene helft van het duo, zich uit over het feit dat de breuk ook juist te maken heeft met de ontwikkelingen in AI en technologie: "Mijn zorgen rondom de ontwikkeling van technologie en AI gaan verder dan alleen muziek. Ik hou van technologie als gereedschap tussen machines en de mens. Maar Daft Punk was het project waarin de grens tussen mens en machine een beetje warrig werd."

Mens vs. robot

Tijdens het produceren van hun nieuwe tracks maakte het duo destijds veelvuldig gebruik van de nieuwste technologische snufjes én presenteerden ze zichzelf natuurlijk als robots: "Nu het verhaal van Daft Punk klaar is, kunnen we over het proces praten en vind ik het nodig duidelijk te maken dat het creatieve proces écht menselijk is. Dat kan niet gebaseerd worden op een algoritme."

Ook voelde het duo aan dat de robot-personages wel een keer klaar waren: "In Daft Punk probeerden we machines iets te laten uitdragen wat ze zelf niet kunnen voelen, maar mensen wel. We zaten nooit aan de kant van de machines. Maar waren het wel. En het laatste wat ik wil zijn, in deze wereld anno 2023, is een robot."

Ster advertentie
Ster advertentie