3FM nieuws

Dit is de echte reden waarom Daft Punk stopte

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de echte reden waarom Daft Punk stopte

Thomas Bangalter was jarenlang één helft van het wereldberoemde robot dj-duo Daft Punk. Maar sinds hun breuk in 2021 houdt hij zich bezig met een compleet andere kant van het muzikale spectrum: volledig akoestische orkestrale muziekstukken. En dat heeft een reden...

Zo maakte hij samen met het Nationaal Orkest uit Bordeaux zijn plaat 'Mythologies' die op vrijdag 7 april uitkomt. In een interview vertelt hij over de ommekeer qua stijl en zijn motivatie erachter.

Geen elektriciteit nodig

"Ik vond het een heel fijn idee muziek te schrijven die niet versterkt hoeft te worden. Die geen elektriciteit nodig heeft. De bladmuziek en ik, meer niet", zegt hij in een interview. "Het is ook een terugkeer in de wereld die ik van huis uit heb meegekregen vanuit m'n ouders. Mijn moeder en tante waren danseressen in de klassieke wereld, terwijl mijn vader choreograaf was.

Maar dat is niet de enige reden dat Thomas Bangalter niets meer met elektronische muziek te maken wil hebben op dit moment.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

AI en technologie

De belangrijkste reden is namelijk de ontwikkeling van artificial intelligence. Die is hem niet in de koude kleren gaan zitten: "Mijn zorgen rondom de ontwikkeling van technologie en AI gaan verder dan alleen muziek. Ik hou van technologie als gereedschap tussen machines en de mens. Maar Daft Punk was het project waarin de grens tussen mens en machine een beetje warrig werd."

Mens vs. robot

Tijdens het produceren van hun nieuwe tracks maakte het duo destijds veelvuldig gebruik van de nieuwste technologische snufjes én presenteerden ze zichzelf natuurlijk als robots: "Nu het verhaal van Daft Punk klaar is, kunnen we over het proces praten en vind ik het nodig duidelijk te maken dat het creatieve proces écht menselijk is. Dat kan niet gebaseerd worden op een algoritme."

Ook voelde het duo aan dat de robot-personages wel een keer klaar waren: "In Daft Punk probeerden we machines iets te laten uitdragen wat ze zelf niet kunnen voelen, maar mensen wel. We zaten nooit aan de kant van de machines. Maar waren het wel. En het laatste wat ik wil zijn, in deze wereld anno 2023, is een robot."

Ster advertentie
Ster advertentie