3FM nieuws

Dit is hoe bands voor eeuwig zullen blijven bestaan

foto: Albumcoverfoto: Albumcover
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is hoe bands voor eeuwig zullen blijven bestaan

Damon Albarn, zanger van Gorillaz, heeft recentelijk aangekondigd een wel heel speciale fantasie te hebben voor de toekomst van Gorillaz. Is dit de manier om bands een eeuwig leven te geven? En zijn er al andere artiesten die het zo hebben aangepakt? Ontmoet de zogenoemde 'estafette-artiesten'.

Estafette-artiesten

"Het zou zo tof zijn om de band door te geven aan een andere muzikant en cartoonist," zegt Damon Albarn. Hiermee kan hij het eeuwige leven en grote verhaal rondom de getekende bandleden 2D, Noodle, Murdoc Niccals en Russel Hobbs voortzetten met de creatieve visie van nieuwe artiesten. En dit is nog niet eens zo'n heel gek idee. Gorillaz gaat namelijk al bijna 25 jaar mee in de muziekscene, en op een gegeven moment kan die creativiteit opdrogen, maar willen artiesten de band niet opgeven. Dus in plaats van deze te laten sterven, blaas je hem nieuw leven in door een nieuwe creatieve invalshoek te creëren. En wie kan dat nou beter doen dan een nieuwe artiest?

Nu is het zo dat Gorillaz niet van plan is om nu al het stokje over te dragen. Helemaal niet zelfs, ze hebben afgelopen vrijdag nog een nieuw album uitgebracht met mega-veel samenwerkingen waar nog een hele tour aan vastgeplakt moet worden. Voorlopig blijft de formatie nog eventjes bestaan. Maar is dit idee van de "estafette-artiest" een formule die door anderen gebruikt kan worden? Laten we dat een onderzoeken.

K3

Voor iedereen die een K3 verwijzing in een Gorillaz artikel op 3FM op zijn 2023 bingo-kaartje had staan: streep 'm maar af! Want als je estafette-artiest zegt, denk je natuurlijk aan de vele line-up veranderingen van K3. Bepaald door televisie-programma's als K2 zoekt K3, heeft de girlband nu al vier verschillende bezettingen gekend. En is hun populariteit hierdoor gedaald? Zeker niet! Op Social media blijven de meiden populair, en hun show verkopen nog steeds goed. Dit jaar bestaan ze 25 jaar en gaan ze daarvoor ook op tour. Meer dan genoeg om van te genieten dus.

Natuurlijk heeft dit ook te maken met het feit dat K3 niet helemaal hoeft mee te groeien met hun fans, want nieuwe ouders met nieuwe kinderen zoeken de muziek op. Het is een formule die in deze situatie perfect past. De muziek hoeft niet per se mee te groeien, en elke keer dat de zangeressen er geen behoefte meer aan hebben en door willen met hun carrière, kunnen ze een nieuw rood-, zwart- en blond-harig trio kiezen die ze zal vervangen.

Panic! At The Disco

Een ander bekend voorbeeld van een estafette-artiest is de Amerikaanse Panic! At The Disco. Helaas heeft de band recentelijk laten weten dat ze ermee ophouden, omdat zanger Brendon Urie tijd wil besteden met zijn pasgeboren dochter. Maar ook zij hebben veel verschillende leden gekend en een carrière doorgemaakt met een fanbase die alleen maar leek te groeien.

Aan het einde bestond Panic! At The Disco alleen nog maar uit frontman Brendon, maar ook hij was geen origineel lid van de band. Nog voor hun doorbraak 'I Write Sins, Not Tragedies' hadden ze een andere zanger. Maar door de jaren heen zijn alle bandleden vervangen, maar soms ook gewoon helemaal verwijderd. Bij elke doorgeef van het estafette-stokje verminderde het aantal bandleden. Zo hebben ze nog lang als een trio muziek gemaakt, en dit is vooral toen ze als pop-rocksterren doorbraken in de mainstream. Denk bijvoorbeeld aan het nummer 'This Is Gospel'.

Pas toen de overgebleven muzikanten niet meer officiële bandleden waren maar terug werden gedrongen tot tourende achtergrondmuzikanten schoot de fanbase door het dak. Hoewel Panic! al die tijd wel succes heeft gekend, is dit voornamelijk te danken aan de rode draad die Brendon Urie bleef spinnen. Dan is het leuk om te denken welke kant de band op had kunnen gaan met een compleet nieuwe creatieve blik.

Is dit de toekomst?

Nee, waarschijnlijk gaat het nu niet ineens zo zijn dat elke band een K2 zoekt K3 traject gaat starten om de naamsbekendheid hoog te houden (en misschien zo nog met de muziekroyalties mee te snoepen). Maar het geeft wel aanzet tot denken, zou Nirvana zo bijvoorbeeld nog een album kunnen schrijven met een nieuwe zanger? Of blijft het in de toekomst toch bij AI om nieuwe muziek van verloren bands te maken? Only time will tell!

Ster advertentie
Ster advertentie