Artiest

Gorillaz

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Gorillaz
De eerste virtuele band van de wereld. The Gorillaz bestaat uit vier leden die worden weergegeven als manga tekenfilmfiguurtjes. Achter de schermen is de animatiegroep een muzikaal project van ondermeer Blur-zanger Damon Albarn en zijn oud-huisgenoot striptekenaar Jamie Hewlett.

In de prille begintijd van Blur woont Damon Albarn in een studentenhuis aan de rand van Londen. Hij maakt heel wat huiselijke toestanden mee met Jamie Hewlett, een behoorlijk losgeslagen kunstacademie student. De twee worden al gauw vrienden en leggen daarmee de basis voor de Gorillaz. 

Clint Eastwood

Het debuutalbum Gorillaz wordt uitgebracht in maart 2001. De plaat bestaat uit 15 tracks, waaronder de eerste single 'Tomorrow Comes Today' en de hit waar het allemaal echt mee begint: 'Clint Eastwood'. Het album is geproduceerd door de Amerikaanse producer Dan 'The Automator' en Gorillaz, en bevat vocale bijdragen van Tina Frantz (Talking Heads), Del Tha Funky Homosapien, Miho Hatori, Cubaanse legende Ibrahim Ferrer (van de Buena Vista Social Club) en uiteraard Damon Albarn zelf. 

Optredens

Het artwork van het album is ontworpen door Jamie Hewlett. Virtueel of niet, de band treedt ook gewoon live op! De Gorillaz geven voor het eerst een liveconcert op donderdag 22 maart 2001, in The Scala in Londen. De bandleden staan achter het filmdoek te spelen terwijl de manga-tekenfilmfiguurtjes het 'echte' werk doen. Hetzelfde optreden geven de Gorillaz in de lente van 2002 ook in de Verenigde Staten, waar de Amerikanen behoorlijk raar staan te kijken naar het filmdoek en de niet-verschijnende band. 

Blur

Het publiek ziet dan prachtige computer-animaties. Kijk ook eens op hun prachtige website! De rol die Del Tha Funky Homosapien vervult in Clint Eastwood, wordt tijdens dit concert vervangen door lokale Amerikaanse rappers. Het huis van de cartoonfiguurtjes 2-D, Noodle, Murdoc en Russel kan je namelijk virtueel bezoeken zodat je hun avonturen kan volgen. Elke dag komt er wat nieuws bij. De overige leden van Blur zien het succes van de Gorillaz met gemengde gevoelens aan. Al in 2001 zou Blur eigenlijk een nieuw album uitbrengen, maar de werkzaamheden met de Gorillaz houden Damon Albarn, die meestal de stem van 2D ook inzingt,  zo bezig dat hij niet toekomt aan het schrijven van nieuwe Blur nummers. In 2002 begint de band dan eindelijk aan de opnames, en wordt het wat rustiger aan het Gorillaz front.

Comeback in 2005

In 2005 komt de band weer terug. Dan The Automator heeft het project verlaten en is vervangen door de Engelse producer DJ Danger Mouse. Danger Mouse kreeg wereldwijde bekendheid met The Grey Album, zijn mix tussen The Black Album van Jay-Z en The White Album van The Beatles. De tweede plaat heet Demon Days en bevat gastoptredens van rappers MF Doom , Roots Manuva en Bootie Brown (The Pharcyde). Andere gasten op het album zijn acteur Dennis Hopper, Shaun Ryder (Black Grape), Neneh Cherry, Martina Topley-Bird en Ike Turner. De mannen van De La Soul zijn te horen op de eerste single van het album, 'Feel Good Inc'.

Succes opgevolgd door pauze

Het album vliegt in de eerste weken over de toonbank en wederom wordt dit succes opgevolgd door optredens en veel reuring. Er is sprake van een tour waar de tekenfilmfiguurtjes als hologrammen geprojecteerd worden, er wordt gesproken over een Gorillaz-film, maar van dit soort grootse plannen komt weinig terecht. Er wordt wel een kleinschalige speelgoedlijn en een docu over de band uitgebracht. Daar blijft het even bij en de band neemt weer een break, waarbij Albarn weer eventjes terug op het oude Blur-nest komt.

Viralcampagne

Eind 2007 beginnen de werkzaamheden rond het derde Gorillaz-album weer op gang te komen. Toch duurt het tot eind 2009 / begin 2010 tot er meer bekend wordt. De band weet hoe ze een viral-campagne moeten aanzwengelen en doen dit ook voor dit album. Virtueel bandlid Murdoc 'lekt' bizarre én interessante feiten over het album, er verschijnen gekke filmpjes en andere digitale teasers op het internet.

Plastic Beach

De muzikale wereld is weer gegrepen door het Gorillaz-virus en kan niet wachten op het volgende album. Eind januari 2010 'lekt' de eerste single, 'Stylo', uit. Dit is een samenwerking tussen de vaste Gorillaz-bandleden, Mos Def en Bobby Womack. Het nieuwe album, getiteld Plastic Beach, komt uit op 8 maart 2010 en is een plaat met een verhaal. Zoals ze het zelf mooi verwoorden: 'De band verblijft en heeft opnames gemaakt op een geheim drijvend eiland diep in de South Pacific, een Plastic Beach hoofdkwartier, gemaakt van de aangespoelde overblijfselen van mensen, de meest verlaten plek op de planeet.' 'On Melancholy Hill' is de tweede single van het album, gevolgd door de derde single 'Doncamatic', waarbij Gorillaz samenwerkt met zangeres Daley.