3FM nieuws

Voor het eerst ooit is hiphop een groter genre dan rock

  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst ooit is hiphop een groter genre dan rock

De artiesten die op dit moment de charts leiden, de streamingrecords behalen, het nieuws domineren en zelfs op de grote festivals staan? Dan heb je het al gauw over Drake, Kendrick of The Weeknd en in Nederland over Ronnie Flex, Sevn Alias en Broederliefde. In de VS is het inmiddels zelfs officieel: hiphop is op basis van statistieken en onderzoek voor het eerst ooit groter dan rock.

Hiphop in de VS

Ieder jaar doet de Nielsen Group in Amerika onderzoek naar muziekconsumptie. Waar hebben mensen afgelopen jaar het meest naar geluisterd en gekeken? Welke platen staan er bij iedereen in de kast? Daar komt dan een uiteindelijk een verslag van dat wordt gepresenteerd. Het verslag van afgelopen jaar was duidelijk: voor het eerst ooit hebben hiphop en R&B het rock-genre van zijn eenzame koppositie gestoten.

Van de tien populairste artiesten (gebaseerd op verkoop van albums en alle audio- en videostreaming) kwamen er acht uit de hiphop-hoek. De lijst werd geleid door Drake en Kendrick Lamar, maar ook Future, The Weekend en Eminem behaalden de top 10. Er waren er slechts twee die zichzelf niet onder het genre hiphop of R&B scharen en dat zijn Ed Sheeran en Taylor Swift. En daarvan gooit zelfs Ed er nog wel eens een voorzichtige rap uit met zijn akoestische gitaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hiphop in Nederland

Niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland leiden rappers voor een groot gedeelte de charts. Als je alleen al naar de lijst met meest gestreamde tracks van dit moment kijkt, zie je in de top tien al zeven rappers staan. En het zijn niet alleen de tieners die dit massaal op hun slaapkamertje streamen. Twintigers en dertiges volgen massaal en niemand hoeft zich meer te schamen voor het feit dat ze stiekem best wel hard gaan op de nieuwste SMIB en een 'heee, hoooo' tijdens een optreden van Broederliefde.

Ronnie Flex is met zijn album Rémi genomineerd voor drie Edisons en Boef duwde het enorm succesvolle Divide van Ed Sheeran zo de hitlijsten uit toen zijn Slaaptekort uitkwam. Zelfs YouTubers als Supergaande en Famke Louise brengen massaal hiphop-tracks uit die miljoenen streams en views behalen. Het is duidelijk: hiphop domineert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toekomst?

Waar dit naartoe gaat de komende tijd? Je weet het natuurlijk nooit. Misschien is het een hype van een aantal jaar of gaan we juist alleen maar meer luisteren. Zal de jonge generatie hiphop-artiesten in Nederland uiteindelijk ook de hartjes van sceptici veroveren? Ze krijgen er in ieder geval alle kans toe en hebben een enorme schare aan fans om ze daarbij te helpen!

Ster advertentie
Ster advertentie